REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Državni sekretar Vilfan naj bi kot poslanec kršil davčno zakonodajo

Državni sekretar Vilfan naj bi kot poslanec kršil davčno zakonodajo

Peter Vilfan, ki je s 1. januarjem letos pristal v kabinetu Marjana Šarca kot državni sekretar za šport, je v času poslanske kariere kršil davčno zakonodajo. 

Vilfan je kot poslanec dobil dovoljenje za dodatno delo in sicer komentiranje košarkarskih tekem, kar je opravljal tako na javni RTV SLO, kot na zasebnih POP TV in Kanal A. 

Namesto, da bi mu zaslužek plačali v skladu z zakonodajo, je javna RTV SLO njegov dohodek nakazala Športnemu društvu Košarkarska šola Peter Vilfan, katerega edini zakoniti zastopnik je prav (nekdanji) poslanec PS, ZaAB in DeSUS.

Namesto, da bi mu zaslužek plačali v skladu z zakonodajo, je javna RTV SLO njegov dohodek nakazala Športnemu društvu Košarkarska šola Peter Vilfan, katerega edini zakoniti zastopnik je prav (nekdanji) poslanec PS, ZaAB in DeSUS. Leta 2007 in 2008 je Vilfan s komentiranjem za RTV dobil še »dve dodatni celoletni poslanski plači,« razkriva Bojan Požar.

Z nakazilom zaslužka športnemu društvu se je Vilfan tako izognil plačila davčnih obveznosti. Samo na RTV je Vilfan med letoma 2007 in 2012 zaslužil 73.572,58 evra. Koliko je v nadaljnjih letih, ko je prestopil k zasebnima televizijskima hišama, ni znano. 

Da je kljub tem obvodom Vilfan krvavo potreboval novo, državno službo, dokazuje tudi dejstvo, da je njegovo športno društvo sedaj davčni dolžnik in ima blokirane transakcijske račune. 

Da je kljub tem obvodom Vilfan krvavo potreboval novo, državno službo, dokazuje tudi dejstvo, da je njegovo športno društvo sedaj davčni dolžnik in ima blokirane transakcijske račune. 

Pri tem se tudi postavlja vprašanje, kako je Vilfan lahko kvalitetno opravljal svojo primarno službo – izvoljenega predstavnika slovenskih državljanov, hkrati pa je bil bolje plačan za drugo delo – s strani javnega zavoda?

Če so proti Vilfanu uvedli preiskavo oz. so seznanjeni z navedbami, smo se obrnili na Finančno upravo RS, kjer so odgovorili, »da na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne moremo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z Zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek.«

Na Vilfana, kot sam kabinet predsednika vlade, smo prav tako naslovili vprašanja; na odgovore še čakamo.

Komentarji