REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Sovraštvo, ne ljubezen, je najbolj povezovalno čustvo. Zato trenutna politika gradi na izključevanju, sovražnemu govoru!«

»Sovraštvo, ne ljubezen, je najbolj povezovalno čustvo. Zato trenutna politika gradi na izključevanju, sovražnemu govoru!«Dr. Dragan Petrovec. Vir: posnetek zaslona RTV SLO

Malo je primerov, ko nekdo z le nekaj stavki v popolnosti opiše aktualni družbeni trenutek in brez okolišenja razkrije največji problem, ki se uspešno skriva, čeprav je vsem pred očem.

To je v pronicljivem intervjuju na RTV Sloveniji v nedeljo naredil pravnik, profesor in raziskovalec, dr. Dragan Petrovec, doma in v tujini uveljavljen kot penolog, vodilni strokovnjak za izvrševanje zaporne kazni.

»Poleg teoretskega znanja ima tudi bogate praktične izkušnje, saj je sredi sedemdesetih let izpeljal uspešen in pomemben poskus z odprtim ženskim zaporom na Igu. S pretanjeno občutljivostjo se odziva na pojavljanje nasilja, represije, avtoritarnosti in kršenje človekovih pravic,« so zapisali na RTV Slovenija, kjer se je z njim pogovarjala Ksenija Horvat.

Celotno oddajo, k je res vredna ogleda si je sicer mogoče ogledati tukaj.

In kaj je torej dr. Petrovec povedal o aktualnem trenutku takšnega, kar še ne bi bilo splošno znano?

Mnogi so na družbenih omrežjih ocenili, da je bridko bistvo analize prof. Petrovca najbolje povzeto v naslednjih nekaj stavkih, izrečenih med intervjujem.

»Za uvod moram ugotovit, da je zibelka našega sovražnega govora, če govorimo o Sloveniji - parlament. Če se spomnimo so v prvem parlamentu pregledovali mednožja poslank in pripravljali mitraljez za izbrisane in potem se je predsednik parlamenta samo bevavo smehljal in je to šlo mimo nas in postalo 'standard.' In če ljudje na vrhu države počno take stvari, kaj je to drugega kot zelena luč za vse nas navadne državljane, da sprostimo vse svoje strasti, nagone, sovraštvo, pri čemer je potrebno vedeti, da je sovraštvo najbolj povezovalno čustvo. Ne ljubezen, sovraštvo. In to politika dobro ve. Zato posebej trenutna politika gradi na izključevanju, sovražnemu govoru, sovraštvu nasploh do kogarkoli, ki je bodisi drugačen, bodisi drugačnega mnenja. In s tem sovražnim govorom smo mi prišli na raven nacizma v tridesetih letih. Dovolj je, da samo pogledamo izjave Mahniča, kakšna 'čista rasa' bi morala biti pri nas, zadnji zapis v Demokraciji in vidimo, da so v ozadju tega dobesedno nosilci najbolj žlahtnih nacističnih idej. Tisto kar pa je najbolj žalostno, je pa to, da imamo pri nas enega človeka v državi, ki je imel moč, ki ima še vedno moč, v preteklosti jo je imel še več, ki bi te pojave moral vsaj omejiti, če že ne preprečiti. In nikoli ni naredil tega, prav nasprotno, podpira nosilce te ideologije, kjer more. In to je predsednik Pahor.«

Nobena beseda v omenjenem citatu ni preveč in nobena premalo.

To je tudi natančno tisto stanje, ki smo ga ob številnih pojavih v družbi kritično ocenjevali na naših straneh.

Sprememba tega stanja zato ni samo vprašanje poslanske aritmetike, pač pa zdravega razuma in etike.

Delite članek