REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Slovenija naj nemudoma preneha z oboroževanjem Ukrajine in normalizira odnose z Rusko federacijo!«

»Slovenija naj nemudoma preneha z oboroževanjem Ukrajine in normalizira odnose z Rusko federacijo!«Shod proti rusofobiji, 22. 09. 2023. Vir: FB, posnetek zaslona

Da v Sloveniji še vedno obstaja skupina ljudi, ki se zaveda pogubnosti sedanje politike Evropske unije in večine njenih članic do Rusije je dokazal tudi včerajšnji shod skupine »Slovenija proti rusofobiji«, ki ima okoli 1800 članov in objavlja svoje prispevke večinoma na Facebooku.

Tudi to je seveda težava, kajti javnost lahko za pomembna dejstva izve samo, če to dovolijo njeni moderatorji, ti pa včasih zgrešijo ali iz neznanih razlogov ne objavljajo pomembnih novic, ki bi lahko vplivale na spreminjanje javnega mnenja in jih seveda nato redno »spregledajo« tudi »osrednji mediji«.

Ob petkih se pristaši te FB skupine sicer zbirajo tudi pred ruskim veleposlaništvom, državnim zborom ali v centru Ljubljane.

Tako je bilo tudi tokrat, le da so tokrat 22. septembra na Prešernovem trgu predstavili tudi svojo vseslovensko deklaracijo za mir.

Slovenija proti rusofobiji. Vir: Posnetek zaslona, FB

V njej so zapisali ključne zahteve:

Slovenija je v tem primeru očitno padla na zgodovinskem izpitu, zaradi nesposobnih politikov in bojazljive javnosti. Njena usoda je odslej odvisna od ozaveščanja javnosti v drugih državah.

1. Republika Slovenija (RS) naj nemudoma preneha z oboroževanjem Ukrajine in se usmeri izključno na pošiljanje humanitarne pomoči obema sprtima stranema,

2. RS naj nemudoma normalizira diplomatske odnose z Rusko Federacijo,

3. RS naj pripravi interne mehanizme za odpravo gospodarskih sankcij zoper Rusko Federacijo,

4. vlada RS naj sprejme vse korake za diplomatsko posredovanje med sprtima stranema.

Molk oblasti na te zahteve, odsotnost večine medijev glede poročanja z dogodka in popolnoma nasprotni nastopi predsednice države, predsednika vlade, zunanje ministrice in vseh vidnih članov parlamentarne opozicije v javnosti pa žal dokazujejo, da v Sloveniji kljub očitnemu polomu zahodne strategije v Ukrajini mnogi še vedno ne upajo javno izraziti svojega nestrinjanja s sedanjo politiko EU.

Ta politika je seveda glavni razlog, da se vrata številnih tovarn v Sloveniji že zapirajo, da cene energentov naraščajo in da je država vsak dan siromašnejša.

Dokler se to ne bo spremenilo in se na takšnih shodih ne bo zbralo bistveno več ljudi – in bistveno več se jih zbira že ne samo v Nemčiji, pač pa tudi na Češkem, Slovaškem, v Bolgariji, Franciji, Italiji, Grčiji, celo na Poljskem in tako naprej – stanje ne bo boljše.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovenija je v tem primeru očitno padla na zgodovinskem izpitu, zaradi nesposobnih politikov in bojazljive javnosti pa je njena usoda odvisna od ozaveščanja javnosti v drugih državah, saj so možnosti za to na Slovenskem zaradi uspešne državne cenzure - izjemno omejene.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek