REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec stavil na napačno karto: V »nabirko« poklicnih vojakov z resničnostnim šovom, Američani pa že zahtevajo nabornike!

Šarec stavil na napačno karto: V »nabirko« poklicnih vojakov z resničnostnim šovom, Američani pa že zahtevajo nabornike!Bo Šarec šel po stopinjah nepriljubljene ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Te dni je minilo 20 let od uvedbe profesionalne vojske ter ukinitve naborništva v Sloveniji.

Ljudstvo, ki je šlo v NATO, da bi se izognilo naborništvu pa bo znova naplahtano. Dobilo je najslabše od obeh svetov. Najprej NATO, nato pa še naborništvo… Kako to vemo? Zato, ker se v to smer obrača vojska v ZDA.

V času ko se je naborništvo ukinjalo, smo bili deležni obljub, da se bo to lahko zgodilo ko in če bomo vstopili v zvezo NATO.

In da zaradi zveze NATO, kjer imajo članice večinoma poklicno vojsko, mladim fantom ne bo več potrebno v vojsko.

A vse kaže da bomo deležni najslabšega od obeh svetov – poleg vstopa v agresivno zvezo NATO, ki je zakuhala kopico vojn po svetu in s tem obremenila tudi slovensko gospodarstvo, bomo v prihodnosti gotovo imeli tudi – znova naborniški sistem.

In to kljub temu, da ga je s predlogom leta 2020 v Državnem zboru poskusila oživiti stranka SDS, ki pa pri tem ni bila uspešna.

Naslednji poskus bo verjetno uspešan.

Obrambni minister Marjan Šarec, ki je te dni v središču škandala glede snemanja »resničnostnega šova« za pridobivanje vojakov je tako zagotovo na napačni poti.

Za 2 milijona evrov je njegovo ministrstvo prepustilo snemanje dokumentarca o vojakih praktično neznanemu podjetju brez izkušenj. Mediji ga imajo na tnalu, ker je denar namenil izvajalcu brez izkušenj in ker je ves javni razpis na majavih nogah.

A vse to bo zaman - danes je jasno, da je Marijan Šarec res že zapravil dva milijona evrov.

Vojakov, celo če se bodo začeli javljati v vojsko tako, kot so se kuharji v gostilne po kuharskih oddajah, kot upa obrambni minister, preprosto ne bo dovolj.

In kako to vemo? Preprosto zato, ker je pot za svoje vazale, tudi Slovenijo, že začrtala največji slovenska zaveznica – ZDA.

Njihova vojaška akademija je namreč ugotovila, da bi v podobnem spopadu, kot je rusko-ukrajinski, ameriška vojska imela vojakov dovolj za okoli dva tedna, v medijih pa se je takoj zatem začela orkestrirana kampanja pozivov k ponovni uvedbi naborniške ali vsaj na pol naborniške vojske.

In kar zahtevajo ZDA, druge članice zveze NATO seveda hitro izvršijo.

Kar je najbolj zanimivo, je to, da ta objava prihaja sredi pravočasnega in jasno usklajenega pritiska drugih publikacij in po navedbah o izčrpanosti ameriških sil zaradi vojne v Ukrajini in sedaj tudi na Bližnjem vzhodu.

Military.com, vplivni vojaški portal v ZDA promovira naborništvo
Military.com, vplivni vojaški portal v ZDA, že veselo promovira naborništvo. Vir: Posnewtek zaslona

Military.com je prvič opozoril na novo potrebo že pred nekaj meseci.

Trdijo, da je zaupanje v ameriško vojsko najnižje in da ne morejo zapolniti svojih letnih kvot nabornikov.

To se ujema s poročilom War Collegea, ki navaja, da se: »… ameriška vojska sooča s strašno kombinacijo pomanjkanja nabornikov in krčenja individualne pripravljene rezerve. Ta zaposlovalni primanjkljaj, skoraj 50-odstoten na področjih kariernega upravljanja z vojaškim orožjem, je dolgotrajen problem. Vsak vojak pehote in oklepnih enot, ki ga danes ne zaposlimo, je strateška mobilizacijska prednost, ki je leta 2031 ne bomo imeli.«

Skratka, ameriški strategi že razmišljajo o prihodnjih konfliktih in so že danes ugotovili, da ZDA ne bodo imele niti približno potrebnega števila vojakov, da bi se spopadle s kompetentnim nasprotnikom.

Znova se je pokazalo, da so »popolnoma profesionalne« sile, ki se obravnavajo kot utelešenje zahodnega vojaškega ideala, v resnici iluzija, namenjena samo delovanju v lokaliziranih uporniških spopadih, in da »vse poklicne« sile nimajo nobene možnosti v pravih spopadih med velikimi silami.

In ker so ti spopadi vse bližje, sledi potiskanje orožja v roke praktično vsem.

Naborništvo, ZDA, War College
Naborništvo, ZDA, War College. Vir:

Kar se sedaj dogaja v Ukrajini je le napoved tega, kar čaka vse, tudi Slovenijo.

Zahteve po enotah za bojne operacije velikega obsega bodo morda zahtevale ponovno spreminjanje profesionalne vojske iz 1970-ih in 1980-ih let in premik k delnemu vpoklicu.

Vsakdo, ki se spozna na vojaške zadeve je na to opozarjal, tako kot podpisani že tedaj, ko je Slovenija uvajala poklicno vojsko.

Le kako je mogoče vzdrževati visoko intenzivne vojne napore z več tisoč žrtvami na dan samo z naborom prostovoljcev? To je seveda nemogoča naloga.

Slovenski vojaki so danes dobri le za vlogo policistov v ameriških mednarodnih operacijah. A ne dovolj dobri za bojišča, kot je na primer ukrajinsko.

Ameriški načrtovalci bi to seveda morali vedeti, saj je njihova zadnja »prava vojna« - tista v Vietnamu -  uporabila obvezni nabor v polnem obsegu. Pa kljub temu so izgubili vojno.

Šarec in njegovi odvrženi oklepniki
Šarec in njegovi v Ukrajino odvrženi oklepniki. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Le kako bi se v podobni vojni znašli brez nabornikov?

In zato sta dva milijona evrov za resničnostni šov, ki naj bi propagiral vojaški »poklic« – stran vržen denar. Profesionalcev bo na koncu, pa če se še tako znižajo kriteriji za vstop (sedaj je dovolj že osnovna šola) – še vedno premalo.

Tudi članek v Military.com priznava, da je bil nabor v ZDA ukinjen in nadomeščen s sistemom profesionalne vojske leta 1973 predvsem zaradi utrujenosti in gnusa ameriške javnosti nad vietnamsko vojno.

Povedano drugače: ZDA so izgubile nepriljubljeno vojno in bile prisiljene spremeniti svoj sistem.

Potem je ta sistem naknadno kovan v zvezde v vsaki zahodni vojaški publikaciji kot »boljši« od katerega koli »nazadnjaškega sistema«, ki so ga takrat uporabljali v Rusiji in še marsikje po svetu.

Ameriški vazali so ta sistem kopirali. In sedaj je jasno, da ni zadosten.

In danes se ZDA k temu sistemu naborništva znova vračajo. To napoveduje trend tudi za Slovenijo, kajti Slovenija na področju obrambe že dve desetletji kopira ZDA.

In zato sta dva milijona evrov za resničnostni šov, ki naj bi propagiral vojaški »poklic« – stran vržen denar. Profesionalcev bo na koncu, pa če se še tako znižajo kriteriji za vstop (sedaj je dovolj že osnovna šola) – še vedno premalo.

Ljudstvo, ki je šlo v NATO, da bi se izognilo naborništvu, pa je znova naplahtano. Dobilo je najslabše od obeh svetov.

Najprej NATO, nato pa še naborništvo…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek