REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Salto mortale in zmaga Mihe Kordiša: Ob sprejemanju proračunov razkril vso norost vlade in opozicije

Salto mortale in zmaga Mihe Kordiša: Ob sprejemanju proračunov razkril vso norost vlade in opozicijeMiha Kordiš ob saltu mortale koalicije in opozicije. Vir: Posnetek zaslona, X

Poslanci so v petek ob potrjevanju proračunskih dokumentov po zapletu z glasovalnimi napravami, ki naj bi delovale nepravilno vendarle sprejeli amandma, ki je omogočil 100-odstotno usklajevanje socialnih transferjev z inflacijo.

Pri tem je opozicija lasten amandma obstruirala, koalicija pa ga je nepričakovano - potrdila.

Civilnodružbene skupine, na primer Inštitut 8. marec so potezo vlade pozdravile.

Preobrat pri usklajevanju socialnih transferjev z inflacijo je dokaz moralnega bankrota vlade.

Toda dejstvo je, da se je usklajevanje socialnih transferjev z inflacijo zgodilo na podlagi amandmaja opozicije in zaradi delne obstrukcije poslancev Levice (ti naj bi izvlekli svoje glasovalne kartice in s tem zmanjšali kvorum ter morda vplivali na delovanje sistema), ter t. i. »nepravilnega delovanja sistema«, ki je poslancem omogočilo ponoven »premislek« zadeve in sprejem popolnoma obratnega sklepa od tistega, ki je bil sprejet najprej.

V začetku je namreč vladna koalicija zagovarjala le 70-odstotno usklajevanje pokojnin.

Do velikega razkola je prišlo ob tem predvsem v stranki Levica, kjer je poslanec Miha Kordiš napovedal podporo predlogu SDS, s katero si Levica sicer ne deli skoraj nobenega stališča.

Ob tem so v vladni koaliciji napovedovali celo »pogovor« in discipliniranje Mihe Kordiša, poslanka Levice Nataša Sukič pa je ob tem celo razkrila, da bo zgolj 70-odstotno usklajevanje vsekakor, pa čeprav izjemno nerada, podprla, ker se v demokracijah pač nikoli ne glasuje proti lastni vladi in koaliciji.

Pri tem je šlo dejansko le za to, kar je iz zornega kota proračunske porabe države drobiž - 20 milijonov evrov.

Na koncu se je zaplet razrešil tako, da sta finančni minister Boštjančič in premier Robert Golob »vendarle našla« še nekaj denarja za socialne transferje.

Vendar tudi ta neverjeten in po svoje absurden zaplet jasno kaže, kako zelo državi zmanjkuje denarja na vseh ravneh, kar je pričakovana posledica predvsem napačnih zunanjepolitičnih usmeritev države, na kar smo v Insajder.com že od začetka opozarjali.

Koalicija, ki jo sestavljajo uradno »levosredinske« stranke nikoli sploh ne bi smela priti v položaj, v katerem bi se ji zdel primeren predlog o samo 70-odstotnem usklajevanju pokojnin.

Znano je, da na porast velikega dela inflacije najbolj vpliva naraščanje korporativnih dobičkov, skupaj s cenami energentov in surovin, ki pa so znova narasle predvsem zaradi geopolitičnih spopadov, za katere je neposredno odgovorna prav vlada, ki je slepo in vdano podpirala napačne odločitve Evropske unije in ZDA.

Zaradi inflacije vedno izgubljajo delavci in revnejši sloji prebivalstva, pridobivajo pa bogatejši.

Kordiš nam je razkril norost tako vladnikov kot opozicije - prvih, ki nam vladajo in drugih, ki bi nam želeli vladati. S svojim stališčem je na koncu premagal vso koalicijo, ki mu je sledila in hkrati še premagal in odgnal opozicijo, ki mu iz čistega, neracionalnega kljubovanja ni želela slediti, čeprav se je s tem odrekla svojemu, tokrat pametnemu dopolnilu.

Revnejšim se dražijo predvsem vse nujno potrebne življenjske potrebščine.

Da se je koalicija, katere stranke so ves čas pred volitvami trdile, kako bodo najbolj pazile prav na interese najbolj ranljivih v družbi, nato strinjala z zgolj 70-odstotnim pokrivanjem socialnih transferjev, kaže na dve zadevi – popolno odsotnost socialnega čuta med vladajočimi in popoln moralni, če ne že finančni bankrot sedanje vlade.

Pri tem Fiskalni svet opozarja, da so proračunski dokumenti vlade že danes »nerealni«, kar pomeni, da se bo država v prihodnje še hitreje zadolževala, kar pa znova prinaša padec »ratingov« in nove probleme.

Slovenija potrebuje drastično spremembo politike, a tragedija je, da ne opozicija in ne vladajoča koalicija ne predlagata ničesar, kar bi državo lahko potegnilo iz krize.

Dokler v Sloveniji večina ne bo spoznala tega, kar že razume večina prebivalstva na Madžarskem in Slovaškem – da vojna v Ukrajini vodi samo do neuspehov in uničenja – bomo seveda še naprej opazovali teater absurda in razne salte mortale, v katerih se zapletata vlada in opozicija.

Ob tem pa ni mogoče niti mimo dejstva, da edino politično silo v slovenskem parlamentu, ki je zagovarjala prava stališča v tem trenutku pooseblja poslanec Levice Miha Kordiš s svojim krogom somišljenikov.

S svojim stališčem je na koncu premagal vso koalicijo, ki mu je sledila in hkrati še premagal in odgnal opozicijo, ki mu iz čistega, neracionalnega kljubovanja ni želela slediti, čeprav se je s tem odrekla svojemu, tokrat pametnemu dopolnilu.

Slovenija je bila res priča saltu mortale, smrtno nevarnemu skoku, ki pa se je samo na videz srečno končal.

V normalnih državah vlada sprejema ukrepe, opozicija pa jih običajno kritizira in predlaga druge.

In ko vlada včasih sprejme opozicijske predloge, jih opozicija podpre.

V Sloveniji pa vlada v samo nekaj urah spremeni usmeritve in nenadoma podpre predloge opozicije, opozicija pa, kljub temu, da je uspela prepričati vlado, lasntega predloga nato ne podpre.

Kordiš je zato s svojim trdnim, načelnim in pravilnim stališčem razkril norost tako vladnikov kot opozicije - prvih, ki nam vladajo in drugih, ki bi nam želeli vladati.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek