REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sadovi kolaboracije: Zokiju 29 projektov in hotel za Janševih 29 drogov

Sadovi kolaboracije: Zokiju 29 projektov in hotel za Janševih 29 drogovMestna otroška bolnišnica, Ljubljana. Vir: Twitter

Samo dober teden dni po postavitvi 29 drogov z zastavami držav EU, Evropske unije in MOL pred poslopjem parlamenta v Ljubljani, ki jih je menda samoiniciativno postavila Mestna občina Ljubljana sta minister za javno upravo Boštjan Koritnik in župan Zoran Janković podpisala dogovor o vladnem sofinanciranju kar 29 projektov.

Očitno je, da se dogovori z Janševo vlado v nekaterih točkah prekrivajo z dolgoletnimi željami župana Jankovića.

Janković si kmalu želi dogovor o dodatnih projektih, Koritnik je glede tega celo optimističen.

Minister Boštjan Koritnik je ob tem poudaril, da bo dogovor omogočil nadaljnji razvoj Ljubljane, tako da bo ta še bolj razvita, sodobna, občanom prijazna in zelena.

Vlada je sicer besedilo dogovora, ki je bil pred tem usklajen z MOL-om, potrdila že januarja.

Finančne obveznosti nosi vsaka stran v skladu s svojimi pristojnostmi in sprejetimi proračuni, dogovor pa služi kot časovna in vsebinska uskladitev za obe strani pomembnih programov in nalog.

Takšen dogovor je bil prvič sklenjen že maja 2016, in to za obdobje 2016-2018.

Država bo tako sofinancirala 29 projektov s področij aktivnosti šestih ministrstev.

Uri Soča
Uri Soča. Vir: Twitter

Iz pristojnosti ministrstva za zdravje so v dogovor umestili prenos zemljišč na območju Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča in menjavo prostorov Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana na Ulici Stare pravde.

Ministrstvo za pravosodje bo z občino sodelovalo pri sprejetju podrobnega občinskega prostorskega načrta za območje ob vzhodni obvoznici in Litijski cesti, s tem pa bodo reševali prostorsko problematiko Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana.

Predvidena je tudi izgradnja nove sodne stavbe na lokaciji Bežigrajski dvor.

Ni neopazno, da do podpisa zadevnega dogovora prihaja samo dober teden dni zatem, ko je MOL pred Državnim zborom, ob očitni kršitvi vladnega odloka o zaščitenem območju Trga republike namestila drogove za evropske zastave.

Šolsko ministrstvo se bo vključilo v spreminjanje občinskega podrobnega prostorskega načrta za dele območij nekdanje vojašnice na Roški, Spodnje Poljane, Gruberjev prekop in Roška cesta, kjer bi uredili prostore za akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo ter Študentski dom Ljubljana.

Z generalnim sekretariatom vlade pa je dogovor povezan v delu, ki se nanaša na področje državnih proslav in slovesnosti.

Mestna občina Ljubljana bo tako organizatorje proslav in prireditev, ki jih vlada uvrsti v koledar državnih proslav za posamezno leto, oprostila plačila vseh pristojbin ter uporabnin, so januarja po potrditvi besedila dogovora sporočili z vlade.

Vse skupaj naj bi bilo vredno več kot pol milijarde evrov.

Mestna otroška bolnišnica, Ljubljana
Mestna otroška bolnišnica, Ljubljana. Vir: Twitter

Vendar pri tem ni neopazno, da do podpisa zadevnega dogovora prihaja samo dober teden dni zatem, ko je MOL pred Državnim zborom, ob očitni kršitvi vladnega odloka o zaščitenem območju Trga republike namestila drogove za evropske zastave.

Pri tem te zastave, kot je razvidno iz besedila samega odloka, zakrivajo poglede na Državni zbor in njegov friz, na Spomenik revoluciji ter predstavlja bariero med parlamentom in ljudmi, ki pogosto protestirajo na trgu.

Omenjena postavitev je bila, kot kažejo tudi zapisi v medijih in na družbenih omrežjih, v skladu z željami pristašev SDS in v nasprotju z željami tistih, ki sedanje vlade ne podpirajo.

Kakšen bi lahko bil interes Zorana Jankovića pri tako tesnem sodelovanju z vlado Janeza Janše?

Kakšen bi lahko bil interes Zorana Jankovića pri tako tesnem sodelovanju z vlado Janeza Janše?

Na prvi pogled bi lahko rekli, da gre zgolj za povsem legitimne interese in prizadevanje za boljši razvoj mesta.

Vendar to verjetno ni tudi vse.

Očitno je, da se dogovori z vlado v nekaterih točkah prekrivajo z dolgoletnimi željami župana Jankovića.

Znano je, da ima Zoran Janković že nekaj let željo po odkupu Mestne otroške bolnišnice skupaj z zemljišči.

Nekateri so prepričani, da želi pri tem župan Ljubljane pomagati Waldorfski šoli, ki stoji v bližini in ji omogočiti širjenje.

Mestna otroška bolnišnica, Ljubljana
Mestna otroška bolnišnica, Ljubljana. Vir: Twitter
Na MOL že več let ne skrivajo želje, da bi od države odkupili preostanek otroške bolnišnice.

»Po naših podatkih je v ozadju zasebni interes. Več virov nam je zatrdilo, da želi MOL z nakupom Mestne otroške bolnišnice uresničiti širitvene načrte Waldorfske šole v Ljubljani, ki domuje v soseščini. Gre za eno od šestih slovenskih zasebnih šol, ki bi dodatne prostore dobila v zgradbi zdajšnje otroške bolnišnice. Direktor Waldorfske šole je Iztok Kordiš, že tri mandate mestni svetnik Liste Zorana Jankovića v Ljubljani,« je o tem poročal portal necenzurirano.

Res gre za zasebni interes. Toda po naših virih za nekoliko drugačnega.

Na podlagi informacij naših insajderskih virov smo izvedeli, da je pravi cilj -  gradnja hotela na tej izjemni lokaciji.

Prav k temu cilju so bili usmerjeni tudi sicer povsem nerazumljivi pritiski MOL-a na Zavod za rehabilitacijo (URI Soča), kar naj bi poslužilo kot dodaten vzvod za dosego tega cilja.

Zavod za rehabilitacijo, ki stoji na drugem koncu mesta v Bežigradu namreč nujno potrebuje širitev. A bolniki, med katerimi so tudi otroci, je ne bodo dočakali kajti Mestna občina Ljubljana (MOL) prodaja zemljišča, predvidena za širitev URI Soče.

Zoran Janković je prodajo že napovedoval, zainteresirano pa je bilo podjetje Mijaks, ki gradi luksuzna oskrbovana stanovanja.

A pri tej nameri je Zoran Janković očitno pripravljen na vezano trgovino.

Janković postavil drogove in izpolnil željo Janši
Janković postavil drogove in izpolnil mokre sanje Janši. Vir: Twitter

Državi je ponudil nov dogovor. Občina je tako državi pripravljena prepustiti del zemljišč v bližini URI Soča, a le pod pogojem, da se država v zameno odpove lastništvu nepremičnine, v kateri ima danes prostore Mestna otroška bolnišnica.

Gre za dobro vzdrževano zgradbo na Ulici stare pravde, zgrajeno namensko za zdravljenje otrok, ki je bila do zdaj v delni lasti občine.

Na MOL že več let ne skrivajo želje, da bi od države odkupili preostanek otroške bolnišnice.

»Župan je predlagal menjavo nepremičnine na Ulici stare pravde z zemljišči ob URI Soča. MOL bi bila pripravljena izvesti menjavo takoj, drugače, kot je zapisano v zapisniku sestanka s 14. novembra, bo začela prodajo zemljišč ob URI Soča,« so decembra 2019 pojasnili na Ministrstvu za zdravje še pod vodstvom Aleša Šabedra.

Na podlagi informacij naših insajderskih virov smo izvedeli, da je pravi cilj -  gradnja hotela na tej izjemni lokaciji. Prav k temu cilju so bili usmerjeni tudi sicer povsem nerazumljivi pritiski MOL-a na Zavod za rehabilitacijo (URI Soča), kar naj bi poslužilo kot dodaten vzvod za dosego tega cilja.

Ob Šarčevi vladi se Jankoviću to ni posrečilo.

Toda z vlado Janeza Janše je Zoran Janković našel skupen jezik.

Pri teh načrtih naj bi imel Zoran Janković tudi podporo znotraj UKC Ljubljana.

Župan Ljubljane je ob tem, to ne gre pozabiti, v odličnih odnosih tudi s sedanjim ministrom Janezom Poklukarjem, podpiral pa je tudi nekatere njegove pretekle zelo sporne projekte, na primer delno obnovo nekdanje stavbe Zavoda za varstvo pri delu, ki je pogoltnila 1,5 milijona evrov za le 20 postelj za bolnike v potresno nevarni in potencialno radioaktivni zgradbi, ki bi po načrtih samega UKC Ljubljana morala biti – porušena, o čemer smo že poročali.

In zato se je župan Ljubljane aprila - seveda »samoiniciativno« - odločil, da Spomenik revolucije zakrije z evropskimi zastavami.

Odlok o zaščiti Trga republike
Odlok o zaščiti Trga republike

Zakritje ali odstranitev Spomenika revolucije pa si želijo predvsem člani SDS.

MOL pa seveda tesno sodeluje z Janševo vlado tudi pri projektu nove železniške in avtobusne postaje, za katero stoji madžarski kapital in banka OTP.

Pri pritiskih na URI Soča in zahtevah po menjavi zemljišč za Otroško bolnišnico se župan očitno požvižga tako na interese otrok kot tudi invalidov in bolnikov.

Vse, kar želi je, da dobi v roke otroško bolnišnico v Ulici stare pravde.

Seveda pa Janez Janša ničesar ne naredi zastonj. In zato mora kaj samoiniciativnega narediti tudi župan Ljubljane.

In to več kot desetletno željo mu bo izpolnila prav vlada njegovega tako imenovanega »idejnega nasprotnika«, Janeza Janše.

Seveda pa Janez Janša ničesar ne naredi zastonj.

In zato mora kaj samoiniciativnega narediti tudi župan Ljubljane.

In nezakonito postavljene zastave pred parlamentom so verjetno samo vrh ledene gore.

So se pa na objavo novice o zelo plodnem sodelovanju med Janševo vlado in mestno oblastjo odzvali tudi komentatorji, na primer kar pod člankom SiOL-a, ki je poročal o tem veličasnem uspehu.

Ob pohvalah Janševe vlade, ki prevladujejo že od Jančićevega prevzema funkcije odgovornega urednika na tem portalu Telekoma, je eden od njih zapisal: »Ponovno bodo Janković in njegova rodbina prišli do milijonov, ki jih bodo lahko s pomočjo odvetnikov in raznih finančnih svetovalcev skrivali v davčne oaze!!«

Drugi pa je dodal: »Več kot očitno, da imata Janša in Janković tihi dogovor o ne-napadanju drug drugega.«

Janković in Spomenik revolucije
Janković je pomagal zakriti Janši neljubi Spomenik revolucije. Vir: Twitter

In, mimogrede, MOL nam še vedno ni poslal zahtevane dokumentacije in mnenje Zavoda za varstvo spomeniške dediščine, na podlagi katerega so postavili 29 drogov.

Molči tudi ljubljanska območna enota zavoda.

Le zakaj, če je vse tako, kot mora biti?

Delite članek