REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prepovedani pogledi: Kako je Zoran Janković pomagal Janši zakriti Trg republike in Spomenik revolucije

Prepovedani pogledi: Kako je Zoran Janković pomagal Janši zakriti Trg republike in Spomenik revolucijeJanković vs. Spomenik revolucije. Vir: Twitter

Pred Državnim zborom je na predvečer Dneva upora proti okupatorju »zraslo« kar 29 jamborov.

Vpogled v zemljiško knjigo pa je nekaterim, ki jih je postavitev jamborov še posebej zanimala, odkril nova dejstva in morda razkrilo, kaj je pravzaprav skriti namen celotne operacije postavljanja jamborov.

Namenjeni so zastavam držav Evropske unije, saj se z julijem bliža tudi slovensko predsedovanje EU.

Poteza mestnih oblasti, očitno sprejeta v sozvočju z načrti Janševe vlade je sicer zelo nenavadna, saj druge države članice EU, kot smo že pojasnili v prejšnjih člankih, na takšen način ne zakrivajo lastnih parlamentov in ne spomenikov.

V zvezi s tem smo na MOL naslovili več vprašanj. Na nekatera so nam odgovorili, na zahteve po razkrivanju dokumentacije in ali so pri tej odločitvi sodelovali z Janševo vlado, ali so izvajalca del izbrali na razpisu, koliko je to vse stalo in kdaj bodo (menda začasne) drogove umaknili - pa ne.

Namesto da nam odgovori na vprašanja, se je župan Ljubljane Zoran Janković odločil, da o tem danes poda javno izjavo.

Mestni občini Ljubljana smo že pred tem postavili več vprašanj v zvezi z namenom nepričakovane  postavitve drogov.

Odgovorili so nam tako: »MOL je tako pobudnica kot tudi investitorica oz. naročnica izvedbe. Drogovi so namenjeni zastavam držav članic EU in smo jih postavili v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU. Na njih bo poleg 27 zastav držav članic EU še zastava EU in zastava MOL.«

Na vprašanje, kdo je dela izvedel in ali je imel potrebna dovoljenja, predvsem gradbeno dovoljenje so nam skopo odgovorili, da je »postavitev izvedlo podjetje Skop d.o.o. v sodelovanju s KPL d.o.o. Gradbeno dovoljenje za ta dela ni bilo potrebno. Pridobili smo kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.«

Drogovi za zastave
Spaka sredi mesta: 29 drogov pred parlamentom. Vir: Twitter
Parcela 3306, na kateri so zrasle štange, sodi v vplivno območje kulturnega spomenika državnega pomena. V tem območju je zaradi zaščite pogledov na spomenik prepovedano spreminjati višinske gabarite.

Na vprašanje, kdaj bo izgled trga, glede na to, da gre za področje, kjer višinskih gabaritov ni dovoljeno spreminjati, povrnjeno v prvotno stanje pa so nam odgovorili, da je »lokacijo za postavitev drogov določil prof. Koželj, usklajena je bila z arhitektom Gregorjem Riharjem, ki je izdelal novelacijo ureditve Trga republike po izvornih načrtih prof. Ravnikarja« in da ima MOL »dovoljenje ZVKDS za čas predsedovanja« ter da odločitev »o morebitnem podaljšanju še ni bila sprejeta.«

Prav zato smo od občine zahtevali še nekatera dodatna pojasnila.

Vendar pa na njih nismo dobili odgovora.

MOL se je zavil v molk.

Vpogled v zemljiško knjigo pa je nekaterim, ki jih je postavitev jamborov še posebej zanimala, odkril nova dejstva in morda razkrilo, kaj je pravzaprav skriti namen celotne operacije postavljanja jamborov.

»Parcela 3306, na kateri so zrasle štange, sodi v vplivno območje kulturnega spomenika državnega pomena. V tem območju je zaradi zaščite pogledov na spomenik prepovedano spreminjati višinske gabarite,« je zapisal Štefan Baebler.

In zakaj je to pomembno?

Predvsem zato, ker se po eni strani z množico zastav Trg republike sedaj fizično ločuje od prostora, na katerem se pogosto zbira ljudstvo.

Istočasno pa se, kot je razvidno iz samega odloka o zaščiti trga, z drogovi iz smeri Državnega zbora zakrivajo pogledi tako na sam trg kot tudi pogledi na Spomenik revolucije, ki gre nekaterim – predvsem pa poslancem desnih strank – očitno zelo na živce.

Odlok o zaščiti Trga republike
Odlok o zaščiti Trga republike. Vir: Twitter

V odloku, s katerim je bil trg razglašen za spomenik posebnega pomena je jasno zapisano, da je potrebno upoštevati, da velja na »vplivnem območju« poseben režim in da je na »vplivnem območju spomenika prepovedano spreminjanje višinskih gabaritov zaradi ohranjanja funkcije spomenika in njegovega območja ter pogledov na spomenik.«

Trg republike (nekdanji Trg revolucije) je največja ploščad in trg v Ljubljani, ki leži zahodno od starega mestnega jedra in vzhodno od parka Tivoli.

Dolga leta je bilo na njem javno parkirišče, po prenovi, zaključeni leta 2014, pa je trg spet vzpostavljen kot glavni mestni in državni trg. Čez Plečnikov trg in s podhodom se trg povezuje s parkom Zvezda in Kongresnim trgom ter srednjeveškim jedrom mesta.

Junija 2014 je bil zaradi svojega simbolnega pomena razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Jasno je, da MOL v tem primeru sodeluje z Janševo vlado pri postavljanju pregraje iz zastav med parlamentom in Trgom republike, hkrati pa je župan Zoran Janković očitno dovolil postavitev zastav zato, da bi se z zastavami članic EU skrilo Spomenik revolucije.

Med letoma 1962 in 1982 je bila opravljena večja arhitekturna pozidava trga in okolice, ki jo je opravila skupina arhitektov pod vodstvom Edvarda Ravnikarja.

Z njim so sodelovali Anton Bitenc, Miloš Bonča, Jože Koželj, Anton Pibernik, Franc Rihtar, Vladislav Sedej in številni drugi.

Najprej so leta 1963 začeli graditi parkirno hišo, oktobra 1964 je bila gradnja začasno prekinjena zaradi pomanjkanja denarja.

Leta 1965 je bil zgrajen prizidek h Gimnaziji Jožeta Plečnika, leta 1971 dokončan trgovski objekt Maximarket in stolpnica NLB s prizidkom in ploščadjo.

Leta 1975 je bil urejen uršulinski del in maja postavljen Spomenik revoluciji. V nadaljevanju je bila dograjena še druga stolpnica s prizidkom. Cankarjev dom so začeli graditi leta 1979 in ga končali 1982.

Tega leta so dodali še Kardeljev spomenik.

Spomenik revolucije
Spomenik revolucije. Vir: Wikipedia
Iz opisa zaščite je jasno, čemu naj bi »zid iz zastav« služil. Ne samo kot pregrada, ki bo optično ločevala hram demokracije od morebitnih protestnikov, pač pa predvsem kot ovira iz tkanine, ki bo zakrivala poglede iz Državnega zbora na spomenike, ki se nahajajo na trgu.

26. junija 1991 je predsednik države Milan Kučan na trgu razglasil samostojnost Slovenije, pri čemer je bila prvič javno dvignjena nova zastava Slovenije.

Po prenovi, vredni 3,3 milijona evrov, je od leta 2014 trg namenjen le še pešcem oz. prireditvam in ne več parkirišču ter je s tem ponovno trajno vzpostavljena njegova funkcija simbolno osrednjega mestnega in državnega trga.

Na trgu stoji tudi več spomenikov.

Velika bronasta plastika še danes sodi med največje javne plastike v državi.

Prostor je uredil arhitekt Edo Ravnikar.

Največji je Spomenik revolucije, delo kiparja Draga Tršarja in arhitekta Vladimirja Braca Mušiča, ki je bil odkrit leta 9. maja 1975.

V ozadju tako vsestranskega sodelovanja dveh političnih nasprotnikov so gotovo večji interesi. Dejstvo pa je, da župan Janković vse bolj podpira - Janeza Janšo.

Kip v likovnem pogledu simbolizira maso ljudi v gibanju.

Kipar je z delom začel leta 1964, pri izdelavi pa mu je pomagalo še kakih deset sodelavcev, med njimi tudi kiparjev brat, akademski kipar Dušan Tršar.

V bron je bil odlit v Zagrebu v 170 kosih, ki so jih zvarili pomladi 1975 v štiri večje kose in pripeljali v Ljubljano.

Spomenik je težak 19 ton in je sestavljen iz geometričnih ploskev, vertikal in trikotnikov.

Župan Ljubljane. Vir: Twitter

Kiparska kompozicija po kiparjevih besedah predstavlja sklop zbiranja, borbe in revolucionarne zmage.

V bližini so leta 1981 postavili še spomenik Edvardu Kardelju, prav tako delo Draga Tršarja in arhitekta Fedja Koširja.

In zato je seveda jasno, da je MOL v tem primeru voljno sodeloval z Janševo vlado pri postavljanju pregraje iz zastav med parlamentom in Trgom republike, hkrati pa je župan Zoran Janković očitno tudi dovolil postavitev zastav zato, da bi z zastavami članic EU pomagal sedanjemu premierju in njegovim privržencem z desnice skriti Spomenik revolucije.

Plodno sodelovanje med Janševo vlado in MOL-om se očitno sodeluje.

Začelo se je z gradnjo nove avtobusne in železniške postaje z madžarskim kapitalom, nadaljevalo z rušenjem Roga in doseglo nov mejnik z zakrivanjem Spomenika revolucije.

V ozadju tako vsestranskega sodelovanja dveh političnih nasprotnikov so gotovo večji interesi.

Dejstvo pa je, da župan Janković vse bolj podpira slovenskega premierja - Janšo.

In prav tako je dejstvo, da večina medijev tako z desnega kot z levega pola slovenskega medijskega prostora tu problema – ne vidi…

Ob tem je MOL izdal tudi posebno sporočilo za javnost, ki si ga lahko preberete tukaj 

Janez Koželj: 'O tem, v kolikšni meri niz jamborov zares ali zgolj v simbolnem smislu zastira pogled na pročelje parlamenta in ga ločuje od kompozicije Trga republike, je po mojem mnenju stvar individualne presoje.'

»Ob postavitvi pa so se v javnosti pojavili nekateri zlonamerni napadi na podžupana, prof. Janeza Koželja, ki mu posamezniki očitajo uničenje javnega prostora, ob tem pa pozabljajo, da je prav on zaslužen, da smo Trg republike pred leti osvobodili pločevine in ga uredili po zamisli velikega arhitekta E. Ravnikarja,« poudarja župan Zoran Janković. 

Deplasiranost argumentov MOL-a pa povsem razkrije naslednji odstavek.

 »O tem, v kolikšni meri niz jamborov zares ali zgolj v simbolnem smislu zastira pogled na pročelje parlamenta in ga ločuje od kompozicije Trga republike, je po mojem mnenju stvar individualne presoje,« poudarja prof. Koželj, ki ob tem dodaja, da je dejstvo, da je bila odločitev o načinu, lokaciji in obliki postavitve teh jamborov sprejeta po presojanju širše skupine.

Kaj nam to pove?

Da živimo v državi, ki ni pravna, ker odloki ne veljajo za oblast, ki jih lahko povozi kadarkoli hoče, ob tem pa očitno kršitev odloka - kajti jambori vsekakor zakrivajo DZ, trg in spomenike - pripiše individualni presoji.

Skratka, na »vplivnem območju spomenika je prepovedano spreminjanje višinskih gabaritov zaradi ohranjanja funkcije spomenika in njegovega območja ter pogledov na spomenik,« piše jasno v odloku, ampak MOL ta odlok enostavno povozi, ker je pač - MOL.

Kaj njih brigajo odloki. Odloki so očitno za navadne državljene, ne pa za Jankovićev MOL!

Pri tem se v MOL-u sklicujejo na EU, presojo neznane širše skupine in podobne floskule. Ampak koga to briga?

Ali v odloku piše, da se lahko višinski gabariti spremenijo, če je to po volji županove širše skupine?

Tega stavka ni.

Ni niti stavka, da je mogoče kršiti višinske gabarite tako, da se oceno o tem, da prekrivajo trg, pripiše individualni presoji.

Ali je nekaj tako veliko, da (optično) prekriva trg in spomenike ter DZ ni stvar cenkanja in voluntarizma, ampak dejstvo.

Včeraj so bili razlogi za kršitev odlokov in zakonov Tito in partija, danesa vrednote EU, jutri pa verjetno lik velikega Vodje.

Včeraj so bili razlogi za kršitev odlokov in zakonov Tito in partija, danes vrednote EU, jutri pa verjetno lik velikega Vodje.

Ampak ti izgovori so zelo prozorni.

Odloki in zakoni bi morali veljati za vse in vedno, ne pa da se jih lahko krši v imenu teh ali drugih vzvišenih ciljev. 

Zoran Janković s še enim obsojencem in kršilcem zakonov, ki mu nikoli ni bilo potrebno v zapor. Vir: Twitter
Morda sta si Janković in Janša idejno nasprotna, po metodah delovanja in razmišljanja pa sta siamska dvojčka.

In kritiki, ki se pozivajo na odlok?

No, mi smo pa zlonamerneži, pravi MOL.

Ista matrica kot pri sedanjem predsedniku vlade.

Morda sta si idejno nasprotna, po metodah delovanja in razmišljanja pa sta siamska dvojčka.

Delite članek