REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»V tem območju je zaradi zaščite pogledov na spomenik prepovedano spreminjati višinske gabarite«

»V tem območju je zaradi zaščite pogledov na spomenik prepovedano spreminjati višinske gabarite«Jambori pred Državnim zborom. Vir: Insajder.com

Pred Državnim zborom je na predvečer Dneva upora proti okupatorju »zraslo« kar 29 jamborov.

Vpogled v zemljiško knjigo pa je nekaterim, ki jih je postavitev jamborov še posebej zanimala, odkril nekatera nova dejstva in morda razkrilo, kaj je pravzaprav skriti namen celotne operacije postavljanja jamborov.

Najverjetneje so namenjeni zastavam držav Evropske unije, saj se z julijem bliža tudi slovensko predsedovanje EU.

Poteza Janševe vlade je sicer zelo nenavadna, saj druge države članice EU, kot smo že pojasnili v prejšnjih člankih, na takšen način ne zakrivajo lastnih parlamentov.

Vpogled v zemljiško knjigo pa je nekaterim, ki jih je postavitev jamborov še posebej zanimala, odkril nekatera nova dejstva in morda razkrilo, kaj je pravzaprav skriti namen celotne operacije postavljanja jamborov.

»Parcela 3306, na kateri so zrasle štange, sodi v vplivno območje kulturnega spomenika državnega pomena. V tem območju je zaradi zaščite pogledov na spomenik prepovedano spreminjati višinske gabarite,« je zapisal Štefan Baebler.

Iz opisa zaščite pa je tudi jasno, čemu naj bi »zid iz zastav« služil. Ne samo kot pregrada, ki bo optično ločevala hram demokracije od morebitnih protestnikov, pač pa predvsem kot ovira iz tkanine, ki bo zakrivalapoglede iz Državnega zbora na spomenike, ki se nahajajo na trgu.   

Z drugimi besedami to pomeni, da so drogovi postavljeni nezakonito, na mestu, kjer motijo in spreminjajo izgled trga ter delujejo kakor tujek v prostoru, na kar so opozarjali tudi kritiki na družbenih omrežjih.

Iz opisa zaščite pogledov na spomenik pa je tudi jasno, čemu naj bi »zid iz zastav« sploh služil.

Ne samo kot pregrada, ki bo optično ločevala hram demokracije od morebitnih protestnikov, pač pa predvsem kot ovira iz tkanine, ki bo zakrivala poglede iz Državnega zbora na spomenike, ki se nahajajo na trgu.

Če jih (še?) ne morejo porušiti, bi jih radi vsaj zakrili...

V zvezi s tem smo na Mestno občino Ljubljana poslali nekaj vprašanj.

Zanimalo nas je predvsem, kdo je postavitev drogov (jamborov) naročil in čemu so namenjeni in če gre za drogove za zastave, za katere zastave (članic EU je 27, drogov pa 29) so namenjeni?

Prav tako smo MOL vprašali, kdo je dela izvedel in ali je imel potrebna dovoljenja, predvsem gradbeno, ali je bila Mestna občina Ljubljana o teh delih obveščena oziroma pri njih sodelovala in kdaj bo celoten prostor, glede na to, da gre za področje, kjer višinskih gabaritov ni dovoljeno spreminjati, povrnjeno v prvotno stanje?

Odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

Je pa že sedaj jasno, da so drogovi postavljeni nezakonito, na mestu, kjer motijo in spreminjajo izgled Trga republike.

Predvsem zato, da bi zakrivali spomenike, ki motijo skrajno desnico.

Delite članek