REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvi sadovi kolaboracije: »’Kolesarji-požigalci’ so onečastili drogove in kazali ponižujoč odnos do zastav drugih držav«

Prvi sadovi kolaboracije: »’Kolesarji-požigalci’ so onečastili drogove in kazali ponižujoč odnos do zastav drugih držav«Janković postavil drogove in izpolnil mokre sanje Janši. Vir: Twitter

Ni bilo treba dolgo čakati na prve rezultate, ki jih je povrgla kolaboracija ljubljanskega župana Zorana Jankovića in Mestne občine Ljubljana (MOL) z vlado Janeza Janše.

Po tem, ko je »Zoki dela« dragovoljno prevzel odgovornost za nenadno postavitev 29 jamborov nasproti parlamenta, je v petek, 30. aprila botroval – in to tik pred začetkom že tradicionalnih protestov proti avtokratski Janševi vladavini - tudi postavitvi zastav 27 držav Evropske unije.

In same EU, ob kateri se je pretihotapila tudi zastava MOL.

S tem je ljubljanski župan Janković, kot smo že poročali, šel na roko predvsem Janševi SDS ter koalicijskim strankam (NSi, SMC) in njihovim trabantom na desnici.

Zdaj ta tekstil (kot so zastave poimenovali na družbenih omrežjih) plapola in skupaj z drogovi predstavlja naravno pregrado med poslanci in petkovimi protestniki, hkrati pred pogledi zakriva bližnje spomenike, ki aktualni oblasti nikakor niso po godu, na primer Spomenik revoluciji.

Da je bil namen cele te konstrukcije z jambori na napačnem mestu (in v nasprotju z Odlokom o razglasitvi območja Trga republike v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena) prav manever odvračanja pozornosti s spornih Janševih potez, korupcijskih afer in drugih nečednosti v državi, pa razkrivajo prvi komentarji navdušenja nad zastavami, ki z nerganjem nad protestniki gredo prav v omenjeno smer.

Odlok o zaščiti Trga republike
Odlok o razglasitvi območja Trga republike v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena. Vir: Twitter

Na primer slednji: »Žal so jih (zastave – prim.avt.) današnji ‘kolesarji-požigalci’ že takoj onečastili s svojimi neumnimi parolami, ki so jih lepili na drogove. S tem so pokazali še ponižujoč odnos do zastav drugih držav. Nič ne vedo in nič ne spoštujejo.«

Očitno ni bilo potrebno preveč dolgo čakati, da navdušenci nad Janševo oblastjo oponesejo protestnikom in v javnosti manipulirajo, češ da protesti v resnici niso uperjeni zoper Janševo oblast, ampak zoper EU...

Točno tako, kot so pronicljivi komentatorji opozarjali že takoj po postavitvi jamborov.

Čeprav za zdaj še ni trdnih dokazov, da je Janković zastave postavil v dogovoru z vlado (kar ni neverjetno, kljub zanikanju župana) pa je poteza MOL-a tako objektivno koristila predsedniku vlade in škodila protestnikom.

Delite članek