REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkrivamo, kaj skriva Boštjan Poklukar: »Minister na ta vprašanja ne želi odgovarjati!«

Razkrivamo, kaj skriva Boštjan Poklukar: »Minister na ta vprašanja ne želi odgovarjati!«Kaj skriva Boštjan Poklukar - in zakaj? Vir: Posnetek zaslona, X

Notranji minister Boštjan Poklukar nekaj skriva.

Skriva predvsem podatke o svoji poklicni poti, pomembne za javnost.

Skriva informacije o tem, kako se je, tedaj po izobrazbi  kuhar, leta 1991 zaposlil v Ministrstvu za obrambo in nato napredoval tako, da se je pozneje, najprej v Šarčevi vladi, znašel na pomembnem mestu notranjega ministra.

Bobnarjeva in Golob - nekoč skupaj, danes...
Nekoč: Tatjana Bobnar in Robert Golob. Vir: Posnetek zaslona, X

Kako si je pridobival znanja in veščine pomembne za opravljanje nalog notranjega ministra je še posebej pomembno zato, ker je na tem mestu nasledil za ta položaj nedvomno kvalificirano in z neverodostojnimi argumenti odstranjeno ministrico Tatjano Bobnar.

Notranji minister nekaj skriva. Skriva podatke, pomembne za javnost. Toda skrivanja je sedaj konec. Razkrivamo, kaj in zakaj skriva Boštjan Poklukar.

Predvsem pa je problem – skrivanje samo.

Slovenska javnost skrivanja in »napačnih« podatkov v biografijah ministrov ne mara.

Še posebej ne tistih, ki so povezani z uradnimi biografijami ministrov.

To smo videli že večkrat, nedavno v primeru nove kmetijske ministrice Mateje Čalušić.

Od ministrov Republike Slovenije se namreč pričakuje, da znajo na jasen in transparenten način, brez jecljanja in dvoumnosti pojasniti svoje strokovne reference, poklicno in izobraževalno pot.

Vse to je namreč pomembno za zaupanje javnosti v njihove odločitve.

Ministri, ki nekaj skrivajo, ali pa v svojih v biografijah navajajo zavajajoče ali netočne informacije, so za širšo javnost in tudi za vlado problematični, kajti od ministrov, ki pred opravljanjem funkcije tudi prisežejo, vsi pričakujemo, da govorijo resnico.

Minister, ki niti pri navajanju svoje biografije ne uspe povedati resnice, je seveda problematičen minister, ki si tega položaja – ne zasluži.

Še posebej zato, ker naj bi bila prva naloga ministra za notranje zadeve boj s korupcijo.

Le kako se namreč lahko nek minister bori s korupcijo in skrbi za varnost države, če sam ne zmore javno pojasniti svojega lastnega ravnanja in ključnih trenutkov na svoji poklicni poti?

Ministri, ki nekaj skrivajo, ali pa v svojih v biografijah navajajo zavajajoče ali netočne informacije, so za širšo javnost in tudi za vlado problematični, kajti od ministrov, ki pred opravljanjem funkcije tudi prisežejo, vsi pričakujemo, da govorijo resnico. Minister, ki niti pri navajanju svoje biografije ne uspe povedati resnice, je seveda problematičen minister, ki si tega položaja – ne zasluži.

Še več, minister, ki ima na svoji biografiji madeže ali nedorečenosti ali pa svojo poklicno pot tlakuje celo z očitno spornimi in nelogičnimi in verjetno celo antidatiranimi listinami - bo na svoji funkciji zlahka tarča izsiljevanja tistih, ki njegovo »skrivnost« poznajo in bo zato seveda praviloma manj samostojen in bolj servilen, s tem pa tudi slabši minister, kot bi lahko bil.

Če gre za resne prekrške in nezakonitosti, lahko takšen minister, ki je na vplivnem položaju celo potencialno ogrozi nacionalno varnost, ki bi jo načeloma moral - varovati.

Boštjan Poklukar bi lahko nekatere »luknje« v svoji biografiji na zelo preprost način pojasnil tudi sam, toda ob zaprisegi se je svojemu nagovoru v parlamentu 21. februarja lani – presenetljivo -  sam odrekel.

Predsednik vlade mu je ob imenovanju ne gleda na to - zaupal.

»Funkcija notranjega ministra je tako pomembna, da si zasluži dodatno obrazložitev. Boštjan Poklukar je v Slovenski vojski zaposlen od leta 1991 in je prejel množico medalj, a to ni dovolj za vse, da bi poslušali o njegovih zaslugah za slovensko osamosvojitev,« se je predsednik vlade Robert Golob med obrazložitvijo svojega predloga obregnil ob odhajajoče poslance SDS-a, ki niso želeli biti navzoči ob njegovi potrditvi.

Za potrditev na funkcijo ministra je tedaj sicer glasovalo 54 poslancev vladne koalicije.

Toda, kako se je Poklukar, ki je po besedah predsednika vlade »delal v vseh stebrih zaščite, reševanja in vojske« sploh zaposlil v Ministrstvu za obrambo in si na tej poti prislužil »množico medalj« zaradi svojih »zaslug za slovensko osamosvojitev«?

Vir: Posnetek zaslona, gov.si

Kakšne so torej te njegove zasluge za osamosvojitev?

Kako je Boštjan Poklukar, leta 1991 zaposlen v JLA kot kuhar, sploh postal pripadnik Teritorialne obrambe (TO)?

Kako se je in kdaj zaposlil v Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije?

Kaj je počel v tistem prelomnem letu 1991 in kako je postal najprej pripadnik TO, da bi nato hitro napredoval in dosegel čin »višjega štabnega vodnika«?

Slovenska javnost skrivanja in »napačnih« podatkov v biografijah ministrov ne mara... Če gre za resne prekrške in nezakonitosti, lahko takšen minister, ki je na vplivnem položaju celo potencialno ogrozi nacionalno varnost, ki bi jo načeloma moral - varovati.

Kako in s čem si je prislužil ne le bronasto medaljo generala Maistra ter srebrno medaljo Slovenske vojske, pač pa kot »udeleženec vojne za Slovenijo« tudi spomenico »Stražnice 1991«?

V katerih operacijah zoper stražnice in enote JLA je torej sploh sodeloval?

Njegova uradna biografija o tem NE daje konkretnih podatkov. Takole piše v njej: »Boštjan Poklukar, rojen 27. januarja 1971, je po izobrazbi magister javne uprave. Od leta 1991 je zaposlen na Ministrstvu za obrambo. Kot pripadnik Slovenske vojske je opravljal različne naloge in dosegel čin višjega štabnega vodnika. Bil je odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra in srebrno medaljo Slovenske vojske, kot udeleženec v vojni za Slovenijo pa s spominskim znakom Stražnice 1991. Od leta 2015 je bil zaposlen v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer je med drugim vodil Regijski center za obveščanje Kranj. V letih 2018–2020 je bil v vladi Marjana Šarca minister za notranje zadeve. Vodenje Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino je prevzel 24. junija 2022 in jo vodil do imenovanja za ministra za notranje zadeve.«

Zato smo kmalu po njegovem imenovanju, 19. maja leta 2023, na ministrstvo za notranje zadeve ministru Poklukarju poslali nekaj preprostih vprašanj:

»V zvezi s kariero ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja nas zanimajo nekatera pojasnila. Zanima nas zlasti:

Iz službe za odnose z javnostjo MNZ smo prejeli nepričakovan in po svoje šokanten odgovor –, da minister Boštjan Poklukar na »tovrstna vprašanja ne želi odgovarjati«!

1. Katero poklicno šolo in kdaj je to šolo končal, katero smer?

2. Kje je bila ministrova prva zaposlitev, kje, kdaj, in v katerem odobju je bil tam zaposlen?

3. Kje je bil zaposlen leta 1991, v kateri ustanovi in na kakšnem delovnem mestu?

4. Ali je služil vojaški rok do leta 1991 in kje, v kateri enoti in na katerem mestu?«

Kmalu zatem smo iz službe za odnose z javnostjo MNZ dobili nepričakovan in po svoje šokanten odgovor –, da minister Poklukar na zgoraj našteta oziroma »tovrstna vprašanja ne želi odgovarjati«!

Notranji minister Boštjan Poklukar na vprašanja o svoji karierni poti - »ne želi odgovarjati«! Vir: Posnetek zaslona, Insajder.com

»Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar na tovrstna vprašanja ne želi odgovarjati,« nam je 31. maja 2023 odgovorila vodja službe MNZ za odnose z javnostmi Vesna Mitrić.

Takoj zatem smo ministru poslali še nekoliko podrobnejša vprašanja, ki so pomembna za razumevanje poklicne poti ministra ter s tem tudi zanimiva za širšo javnost:

Večji del slovenske javnosti ne ve, da je bil Boštjan Poklukar leta 1991, v času vojne za Slovenijo, pripadnik JLA na Gorenjskem!

»Prosimo za pojasnilo - zakaj minister ne želi odgovarjati na ta vprašanja? Zdijo se pomembna, ker osvetljujejo njegovo profesionalno pot.

Želeli bi biti še nekoliko konkretnejši, zato vam pošiljamo še dodatna vprašanja za ministra Poklukarja in znova prosimo, da na ta in prejšnja čim prej odgovori.


Vprašanja:

1. Kdaj in kje je g. Poklukar prestopil kot pripadnik JLA iz JLA v TO?

2. Kje, na katerem štabu TO je podpisal prestopno izjavo?

3. Kje je ta njegova prestopna izjava?

4. Na katero delovno mesto in kdaj se je zaposlil v TO?

5. Ali je bil usposobljen za to delovno mesto v TO ob zaposlitvi leta 1991?

6. Ali je opravil zdravniški pregled za zaposlitev v TO leta 1991?

7. Kdo mu je v 3. PŠTO Kranj - Gorenjska pokrajina TO, pomagal pri zaposlitvi v TO?

8. Ali je v jeseni 1991 kuhal in prevažal hrano na Pokljuki, v Kranju in Ratečah?

9. Ali je v jeseni in zimi 1991 z avtomobilom za dostavo hrane na Pokljuko ali drugje povzročil karambol z avtomobilom TO ter se zvrnil s ceste?

10. Kdaj se je v TO zaposlil kot vojaški policist in ali je imel za to delovno mesto potrebne kompetence in usposabljanja, tudi opravljen zdravniški izpit in varnostno preverko, ker je vojaški policist tudi takrat bil pooblaščena uradna oseba in nosil osebno orožje?«

Kmalu pa smo dobili nov, enako vsebinsko prazen odgovor, brez navedbe razlogov za zavrnitev podajanja informacij, kar je tudi očitna kršitev slovenskega Zakona o medijih.

Notranji minister Boštjan Poklukar je dvakrat zavrnil priložnost, da odgovori na konkretna vprašanja o svoji zgodnji karierni poti. Odgovori so skriti tudi v njegovi uradni biografiji. Vir: Posnetek zaslona, Insajder.com

»Minister na vprašanja ne bo odgovarjal,« nam je znova sporočila vodja službe MNZ za odnose z javnostmi Vesna Mitrić.

Ni nam torej preostalo drugega, kot da nekatere odgovore na zadevna vprašanja poiščemo sami.

Zato smo na upravno enoto Radovljica poslali vprašanje o tem, ali je ta upravna enota, ki je danes krajevno pristojna za vpis veteranskega statusa prejela kakšno vlogo za vpis veteranskega statusa Boštjana Poklukarja.

Odgovorili so nam, da so prejeli naše vprašanje, »ali je Boštjan Poklukar, rojen januarja 1971, podal vlogo za vpis - priznanje veteranskega statusa« in nam ob tem posredovali svoj odgovor, ki se glasi, da »upravna enota Radovljica do 22. 5. 2023 ni prejela nobene vloge za priznanje statusa vojnega veterana za Boštjana Poklukarja, rojenega januarja 1971.«

Danes se Boštjan Poklukar, sedaj kot notranji minister, na spletni strani MNZ hvali, da je bil udeleženec vojne za Slovenijo 1991. Že, ampak bil je udeleženec vojne proti Sloveniji, kot pripadnik JLA!

Takšen odgovor seveda odpira dodatna vprašanja.

Očitno je namreč, da imamo v Sloveniji opravka z ministrom za notranje zadeve, ki je prejel »množico medalj« zaradi svojih »zaslug za slovensko osamosvojitev« – ne da bi bil ob tem sploh veteran vojne za Slovenijo.

Še več, sedaj je jasno, da o teh »herojskih časih«, v katerih se je bojda izkazal z osebnim junaštvom – le zakaj bi sicer dobil medalje? – minister za notranje zadeve sploh ne želi govoriti!

Le zakaj ne? Ali ni običajno tako, da nihče namerno ne skriva svojih dejanj, zaradi katerih je prejel medalje?

Je minister zgolj skromen?

Ali pa je morda kaj narobe s temi medaljami in zapisano uradno biografijo notranjega ministra?

Da bi odgovorili na ta vprašanja, smo za pomoč prosili našega sodelavca, strokovnjaka za obrambna in varnostna vprašanja Antona Peinkiherja.

Anton Peinkiher je upokojeni slovenski častnik kopenske vojske, obveščevalni častnik, varnostni manager in gospodarstvenik, ki se je leta 1991 znašel na enem od ključnih položajev za osamosvojitev Slovenije.

Janša in Peinkiher
Anton Peinkiher (na sliki desno) je razkril resnico tudi o herojstvu Janeza Janše v drugi kleti Cankarjevega doma med osamosvojitveno vojno. Vir: Posnetek zaslona, X

Anton Peinkiher se je namreč zaposlil v Varnostnem organu (VOMO) RSLO, takratne oblike vojaške obveščevalno varnostne službe RS, na mestu vodje analitike in obveščevalnega dela. Bil ključni organizator za Ei VOMO in v kasnejših organizacijskih oblikah vojaške obveščevalno varnostne službe.

Končal je Vojaško akademijo kopenske vojske v Beogradu (smer zveze) ter opravil različna specialistična usposabljanja. Od začetka leta 1990 je sodeloval pri zagotavljanju obveščevalnih, protiobveščevalnih ter vojaških nalog za potrebe Republike Slovenije.

Slovensko politično vodstvo je – zaman - že veliko pred intervencijo JLA opozarjal, da bo do nje zagotovo prišlo.

Vojak JLA: Oni se delajo, da se želijo odcepiti, mi pa se delamo, da jim to ne pustimo
Vojak JLA: Oni se želijo odcepiti, mi pa se delamo, da jim to ne pustimo. Vir: Posnetek zaslona, X

Dne 27. junija 1991 ob 02.45 uri je prav Anton Peinkiher kot dežurni VOMO MORS prvi obvestil Republiško koordinacijo RS, o izhodu tankovske enote 1. okbr JLA iz Vrhnike proti Ljubljani.

Po merilih nekaterih slovenskih 'osamosvojiteljev' in tudi po aktih slovenskih državnih organov iz tistega časa je bil Boštjan Poklukar leta 1991 torej celo 'agresor' in eden od 'okupatorjev Slovenije'!

V konkretnem primeru Boštjana Poklukarja smo nato s pomočjo Antona Peinkiherja in po pogovorih s številnimi pričami, ki poznajo poklicno pot Boštjana Poklukarja ter preučitvijo zbranih dokumentov, pridobljenih tudi s pomočjo zahtev za dostop do informacij javnega značaja prišli do točke, ko lahko končno razkrijemo informacije, ki so pomembne za javnost.

In kaj torej Boštjan Poklukar skriva?

»Večji del slovenske javnosti ne ve, da je bil Boštjan Poklukar leta 1991, v času vojne za Slovenijo, pripadnik JLA na Gorenjskem! Danes se Boštjan Poklukar, sedaj kot notranji minister, na spletni strani MNZ hvali, da je bil 'udeleženec vojne za Slovenijo 1991'. Že, ampak bil je udeleženec vojne proti Sloveniji, kot pripadnik JLA! Po merilih nekaterih slovenskih 'osamosvojiteljev' in tudi po aktih slovenskih državnih organov iz tistega časa je bil Boštjan Poklukar leta 1991 torej celo 'agresor' in eden od 'okupatorjev Slovenije',« opozarja Anton Peinkiher.

A to še ni vse. Notranji minister skriva še veliko več…

Odgovor načelnice upravne enote Radovljica na vprašanje, ali je ta upravna enota, ki je krajevno pristojna za vpis veteranskega statusa prejela kakšno vlogo za vpis veteranskega statusa Boštjana Poklukarja. Vir: Posnetek zaslona, Insajder.com

In po zaslugi Antona Peinkiherja, ki bo svoja razkritja na Insajderju.com podrobneje predstavil jutri, bo to znano tudi slovenski javnosti – in to navkljub temu, da notranji minister Boštjan Poklukar na naša vprašanja »ne želi odgovarjati« in »ne bo odgovarjal«, kot nam je arogantno sporočil preko svojih podrejenih sodelavcev.

Tudi če ne želi odgovarjati na novinarska vprašanja Insajderja o luknji, ki zeva v njegovi biografiji glede domnevnega prestopa v TO leta 1991 in prejetih medalj v zvezi z domnevno vlogo pri osamosvojitvi države oziroma osamosvojitveni vojni - kar je tudi flagrantna kršitev slovenskega Zakona o medijih - bo namreč za svoja dejanja in svoj molk našemu mediju prej ali slej moral odgovarjati javnosti in volivcem, ki so mu pomagali do visokega in očitno nezasluženega položaja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek