REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protestniki zaradi načrtovane amnestije vladnih kriminalcev napolnili ljubljanske trge – in izginili iz osrednjih medijev!

Protestniki zaradi načrtovane amnestije vladnih kriminalcev napolnili ljubljanske trge – in izginili iz osrednjih medijev!Ne boste ušli roki pravice - plakat petkovih protestnikov. Vir: Twitter

Samo še 14 petkov nas loči od volitev in tudi ta petek so se protestniki zbrali v središču Ljubljane.

Tokrat so opozarjali predvsem na škodljive posledice spremenjene kazenske zakonodaje, po kateri bi številni obtoženi za kazniva dejanja gospodarskega kriminala zaradi skrajšanih rokov zastaranja - izognili kaznim.

Vladna koalicija pod taktirko Janeza Janše je te spremembe zakonodaje kljub nasprotovanju tožilstva in strokovnih služb v pristojnem odboru parlamenta že potrdila, Inštitut 8. marec in opozicijske stranke pa so napovedale referendum v primeru izglasovanja spornega zakona.

Zato je bila v središču Ljubljane tudi ta petek znova večja množica.

Zanimiva pa je sprememba, povezana z medijskim spremljanjem – protesti, ki so jih doslej na »udarnih« mestih spremljali največji mediji, so iz naslovnic istih preprosto – izginili.

Zaman je iskati sporočila protestnikov predvsem na MMC RTV Slovenija, kjer so bili protesti doslej zmeraj zelo dobro »pokriti«.

Isto pa velja tudi za večino ostalih elektronskih medijev.

Protesti si niso zaslužili niti posebne novice, pač pa le osem vrstic v članku posvečenemu za lase privlečenim spremembam kazenske zakonodaje.

Tudi STA je o protestih objavila zgolj kratko novičko.

Opazno je torej, da se je po spremembah programskih svetnikov, direktorjev in urednikov način poročanja osrednjega državnega servisa in po kupčkanju z denarjem STA odnos do omenjenih dogodkov že bistveno spremenil.

Te spremembe pa na srečo ni opaziti pri drugih medijih, ki še naprej spremljajo proteste in novice, ki jih osrednji mediji pozabljajo in so zato še bolj dragoceni.

Pritisk politike na medije zato očitno že daje sadove.

Kljub temu so sporočila protestnikov ostala enako aktualna tudi danes.

V Inštitutu 8. marec so medtem potrdili, da bodo v primeru sprejetja dopolnitve kazenskega zakonika v DZ začeli postopek za vložitev pobude za referendum.

Predsednika DZ so pozvali, da zakona ne uvrsti na dnevni red seje DZ.

Opozarjajo namreč, da dopolnitve kazenskega zakonika legitimirajo gospodarski kriminal in korupcijo.

Podpise za referendum nameravajo zbirati tudi t. i. petkovi protestniki.

Na noge je skočila tudi stroka, ki opozarja, da bi v tem primeru zastarali tudi številni odmevni primeri.

Predlagani dopolnitvi kazenskega zakonika, ki skrajšuje zastaralne roke v zadevah gospodarske kriminalitete, med drugim nasprotujejo na vrhovnem državnem tožilstvu in pravosodnem ministrstvu.

Kot pravijo, so rešitve nesistemske in lahko pomenijo ravno nasprotne učinke.

V težjih oz. zapletenejših primerih kaznivih dejanj bi pomenile celo neke vrste amnestijo za storilce kaznivih dejanj.

Če bo zakon sprejet, bodo »padli« številni postopki, med njimi preiskava Teš 6, preiskava afere Trenta, v kateri je obtožen predsednik vlade Janez Janša, preiskava poslov z zaščitno opremo iz prvega vala epidemije covida-19, v katerih je osumljen minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, in še številni drugi postopki, v katere so vpleteni poslovneži, politiki in drugi vplivneži.

Na poskuse vlade in njenih podpornikov, da s protipravnim spreminjanjem kazenskega zakonika dosežejo zastaranje svojih 'koruptivnih' dejanj v preteklih letih, so na Trgu republike opozorili tudi petkovi protestniki, ki so se znova zbrali v središču Ljubljane: »Danes smo na Trgu republike množično opozorili na poskuse strahovlade, in njenih podpornikov, da s protipravnim spreminjanjem kazenskega zakonika dosežejo zastaranje svojih koruptivnih dejanj v preteklih letih. Hkrati napovedujemo, da bomo v primeru spremembe zakonika začeli z zbiranjem podpisov za referendum.«

Protestniki 22.1.2022
Protestniki, 22. 01. 2022. Vir: Twitter

Protestniki so opozorili, da »poslanci, ki so zadnji dve leti posvetili razgradnji pravne države, se čedalje bolj jasno zavedajo, da se njihov čas izteka! Po obupanih poskusih, da bi si pridobili še par mesecev poslanske plače, ugodnosti in imunitete se je njihova pozornost preusmerila na onemogočanje delovanja organov pregona in ščitenje lastnih koruptivnih dejanj pred neizogibnim prihodom volitev.

Predlog spremembe kazenskega zakonika je celotna stroka označila za neprimeren in hkrati tudi protipraven, saj predlagane spremembe sploh ne sodijo v kazenski zakonik temveč kvečjemu v zakon o kazenskem postopku.

Če jim bo uspelo skrajšati zastaralne roke, bi s tem avtomatično zastarali: TEŠ 6, Trenta, vsa kriminalna dejanja ob nabavi zaščitne opreme in večina njihovih umazanih poslov v zadnjih dveh letih!

Janša in njegova ničvredna ter hkrati izjemno vredna nepremičnina
Afera Trenta: Janša in njegova ničvredna ter hkrati izjemno vredna nepremičnina. Vir: Twitter

S spremembo zakonika bi bila v praksi izvedena amnestija ravno za največje izvajalce gospodarskega in političnega kriminala, ker pravni procesi ravno v tovrstnih kompleksnih primerih vedno trajajo več let.

Danes jim sporočamo, da jim ne bo uspelo! Tega ne bomo dopustili!

Če bo predlagana sprememba zakonika potrjena v DZ, bomo skupaj z ostalimi aktivističnimi organizacijami in širšim zavezništvom civilne družbe nemudoma začeli zbirati podpise za REFERENDUM O SPREMEMBI KAZENSKEGA ZAKONIKA!

Medtem pa Janša v svoji tipični maniri preusmerja pozornost stran od ključnih tem s provokacijami Kitajske, za katere že plačujejo ceno slovenska podjetja in s provokacijami pri-stran(kar)skih novinarjev, ki pljuvajo na zgodovino NOB v Sloveniji zato, da bi podžigali načrtno ustvarjene razprtije.

Kot je 'slovenski pacient' jasno povedal tudi v Državnem zboru, je v njihovem vesolju celo za nizko precepljenost, vedno končni krivec komunistična partija.

Ne glede na to, kaj mislita Jelinčič in Janša pa 'narod ni glup'. Ljudje jasno vidimo kako tisti, ki že 30 let dremajo na poslanskih stolčkih obtožujejo ljudi brezdelništva, kako nekdaj najbolj zagrizeni marksisti najglasneje obtožujejo vse ostale levega ekstremizma in komunizma. 24. aprila bomo končno lahko ponovno dokazali, da nismo glupi in z rekordno udeležbo na volitvah poskrbeli, da se v Sloveniji vzpostavi vladavina prava, demokracije, objektivnih dejstev in spoštljive komunikacije.

Naj traja kolikor hoče, politični in gospodarski kriminalci bodo prišli pred sodišča in za zapahe!« so zapisali protestniki v vabilu na tokratni petkov protest.

Hkrati so 'izdali tiralice' za Jelinčičem, Počivalškom, Toninom ter Janšo.

Svetlana Makarovič pa je Jožetu Možini namenila posebno pesem z naslovom  Utrip laži.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek