REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pričakovano: Bo Borut Pahor podaljšal delovanje Janševe vlade in na pobudo SNS prestavil volitve na - junij?

Pričakovano: Bo Borut Pahor podaljšal delovanje Janševe vlade in na pobudo SNS prestavil volitve na - junij?Zmago Jelinčič: Državnozborske volitve se razpišejo na zadnji možni datum, 5. junija 2022. Vir: Twitter

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je sporočil, da je predsedniku Borutu Pahorju poslal pobudo, ki bi lahko, v kolikor bo sprejeta, volitve premaknila za še nekaj mesecev.

Gre pravzaprav za pričakovano potezo, ki so jo v političnih kuloarjih že nekaj časa preigravali.

Iz te perspektive je tudi jasno, zakaj se je Pahor tako hitro odločil, da volitve skliče za konec aprila - predvsem zato, da se umirijo nezadovoljni z Janševo vlado oziroma protestniki.

Iz te perspektive je tudi jasno, zakaj se je Pahor tako hitro odločil, da volitve skliče za konec aprila - predvsem zato, da se umirijo nezadovoljni z vlado oziroma protestniki.

Razlog za zamik volitev naj bi bile sicer epidemiološke razmere v državi. V nadaljevanju objavljamo poziv SNS, tako kot je napisan, torej brez lektoriranja s strani uredništva: »Iz dneva v dan beležimo nove rekorde novo okuženih, saj je nova različica virusa tudi do trikrat bolj kužna, a k sreči manj nevarna. Laboratoriji, ki opravljajo PCR testiranje so na robu zmogljivosti in se je že uvedlo nekaj novitet na tem področju.

Strokovnjaki iz Instituta Josefa Stefana napovedujejo, da bomo vrh tega vala dosegli šele konec tega meseca, oz. v začetku naslednjega, kdaj bo prišlo do umiritve si nihče ne upa napovedati.

Nacionalni stranki Zmaga Jelinčiča je ponagajalo ime znanega instituta. Gre za Institut Jožef Stefan. Vir: Posnetek zaslona

Dosedanje izkušnje s covidom so nam pokazale, da se virus umiri v poletnem času, zato ni pričakovati kakšnega drugačnega razpleta.

Poleg covida so v ospredju tudi volitve.

Predsednik države je že pred časom napovedal, da bo volitve razpisal na prvi možen datum, 24. aprila 2022.

Mnogi si želijo, da bi bile volitve čim prej in podpirajo odločitev predsednika.

Sočasno se odpira vprašanje, kaj pa bo s tistimi, ki zaradi karantene ali samoizolacije na volitve ne bodo mogli. Bodo primorani kršiti ukrepe/odloke, ali jim bo kršene pravice do volilne pravice. Pogovori o tem, kako ukrepati v teh primerih so že stekli, a rezultatov še ni.

Ideja sicer je, da bi se glasovalo po pošti ali pa bi volilna komisija prišla na dom volivca, a oboje zahteva predhodno najavo.

Virus pa se ne napove, zato je realna izvedba tega tudi vprašljiva.

Volilna pravica se očitno postavlja pod vprašanje, če bodo prve volitve – državnozborske - v super volilnem letu, razpisane na prvi možni datum – 24. april 2022.

V Slovenski nacionalni stranki smo zato danes dali pobudo predsedniku Borutu Pahorju naj vendarle preseka ta gordijski vozel in volitve razpiše na zadnji možen datum in sicer 5. junija 2022.

Torej že v poletnem času, kjer dokazano pade število okuženih in ne bi s tem silil ljudi, da kršijo ukrepe/odloke, oz. bi jim ohranil njihovo pravico do volilne izbire,« so zapisali v SNS.

Celotno vsebino pisne poslanske pobude Zmaga Jelinčiča objavljamo v nadaljevanju: »Volilna pravica je najpomembnejši element volilnega sistema, je temeljna politična pravica in je zato varovana s pravnimi sredstvi.

Volivcu mora biti pri glasovanju zagotovljena svoboda glasovanja.

Načelo svobodne volilne pravice je tesno povezano z načelom tajnosti glasovanja. Ta je v našem volilnem sistemu določena že v ustavi in natančneje razčlenjena v volilni zakonodaji.

Jelinčič o volivcih: Narod je glup. Vir: Twitter

Volilna pravica se očitno postavlja pod vprašanje, če bodo prve volitve – državnozborske - v super volilnem letu, razpisane na prvi možni datum – 24. april 2022.

Kljub temu, da se že s situacijo covida-19 ukvarjamo dve leti, smo se trenutno znašli v najhujši epidemiološki sliki. Širitev virusa omikron je presegla vse meje. Število novo okuženih je preseglo 12.000 na dan. Krepko preko 60 odstotkov je dnevno okuženih.

Klicni centri ne zmorejo več poklicati niti najbližjih in t. i. najbolj tveganih stikov okuženih. Osebje v laboratorijih pregoreva in se je že bil primoran spremeniti protokol napotitve na PCR teste. Inštitut Jopsefa Stefana, ki je v zadnjih dveh letih dokaj natančno predvideval potek covidnih obolenj, tokrat meni, da bomo vrh petega, najhujšega vala dosegli šele konec januarja, v začetku februarja in da šele do poletja, glede na dosedanje projekcije, zna le-ta izzveneti, če se seveda ne bo prelevil v šesti val.

Zmago Jelinčič
Na družbenih omrežjih že komentirajo, da bi bilo za Jelinčiča in njegovega meceno Janeza Janšo ter ostale vladnike najbolje, da se volitve prestavijo za nedeločen čas zaradi covida-19. Vir: Twitter

Kot že omenjeno, so nam ti dve leti spopadanja s covidom pokazale, kar dokazujejo tudi statistike, da se virus v poletnih časih umiri in tudi tokrat ni pričakovati drugega.

Cepljenje je sicer edini način, ki bi to agonijo s covidom ustavili, a imamo trenutno 57,1 % polno precepljenost. Ta odstotek se bo od februarja drastično zmanjšal, saj bo veliki večini potekel 270-dnevni čas veljavnosti polne precepljenosti.

Odstotek teh, ki se odločajo za poživitveni odmerek ni tolikšen, da bi ohranjal neko minimalno precepljenost.

Kot že omenjeno, so nam ti dve leti spopadanja s covidom pokazale, kar dokazujejo tudi statistike, da se virus v poletnih časih umiri in tudi tokrat ni pričakovati drugega.

Posledično je čisto smotrno pričakovati, da bomo v aprilu, ko naj bi po dosedanjih špekulacijah potekale državnozborske, v šestem epidemičnem valu.

Nehote zaradi samoizolacij in karanten ljudje ne bodo mogli izraziti svoje volilne volje.

Trenutno je aktivnih primerov – so okuženi ali v karanteni – krepko preko 100.000 oseb.

Podobno je pričakovati tudi meseca aprila.

O tem, kako naj bi potekale volitve v primeru povečanega števila samoizolacij in karanten že potekajo pogovori, ki še niso obrodili sadove. Jasno je sicer, da če volivci v karanteni in samoizolaciji ne bi imeli možnost oddati svoj glas, bi to pomenilo kršitev Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ) in ogrožanje ene od temeljnih političnih pravic vsakega državljana.

Govori se, da naj bi glasovanje potekalo po pošti ali da naj bi volilni odbora obiskal volivca na domu, pri čemer bi morali člani odbora verjetno nositi skafandre. Oboje je dokaj neizvedljivo, saj se virus ne najavi, obisk na domu ali glasovanje po pošti je pa treba predhodno najaviti.

Tudi podaljšanje časa oddaje glasovanja, ne bi rešilo zagato, saj bi lahko npr. volivec obvestilo o svoji pozitivnosti prejel v nedeljo zjutraj, oz. bi bil test samotestiranja negativen takrat.

Epidemija je na glavo postavila naša življenja in nas omejuje na vsakem koraku.

V izogib kršenja pravic državljanov po svobodnem izražanju svoje volilne pravice in v luči velike verjetnosti, da bomo v aprilu sredi šestega epidemiološkega vala dajem pobudo:

'Državnozborske volitve se razpišejo na zadnji možni datum, 5. junija 2022, saj po sedanjih izkušnjah z epidemijo se v poletnih mesecih ta umiri.

Na ta način se bo zagotovila verjetnost, da bodo na volišča lahko odšli vsi zainteresirani volivci' je zapisal Zmago Jelinčič Plemeniti, vodja poslanske skupine.

Komentarji na družbenih omrežjih pa so različni.

Medtem ko se zdi podpornikom vlade prestavitev volitev na junij smiselna, podporniki opozicije tej pobudi ostro nasprotujejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek