REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Projekt: OČISTIMO CESTE - proti pesku na planinskih ridah, 2. del

Projekt: OČISTIMO CESTE - proti pesku na planinskih ridah, 2. del VIR: Insajder.com

Stanje na Slovenskih cestah je dokaj vzorno, a obstajajo tudi zelo alarmantne točke, ki predstavljajo nevarnost za enosledna vozila: tako motoriste, skuteriste, mopediste kot tudi kolesarje. Pesek, neravne zaplate, jaški, udarne jame, ki se najdejo na poti… vse to predstavlja oviro in potencialno nevarnost. Ni težava le takrat, ko povozimo takšno oviro in lahko izgubimo ravnotežje, težave so tudi pri izogibanju, ko moramo nenadoma spremeniti smer in s tem sebe spravimo v nevarnost.

Pesek, neravne zaplate, jaški, udarne jame, ki se najdejo na poti… vse to predstavlja oviro in potencialno nevarnost.

Nemalokrat je že prišlo do zdrsa in posledično trka v oviro ali celo z nasproti vozečim vozilom. Težave so mnogo bolj kompleksne, kot so videti na prvi pogled. Tudi sama statistika ne govori v prid vzornem stanju, še manj pa konkretni odzivi od voznikov in kolesarjev. Uradni odziv pa preprost: »prilagodite vožnjo razmeram na cesti, ter upoštevajte cestno signalizacijo.« Pravno formalno so tako kriti, moralno pa so določene zadeve zelo sporne in včasih tudi zelo nevarne.

Past za motoriste
VIR: Bojan Črnologar

Določene situacije, ko se zgodi nesreča, lahko privedejo celo do kazenskih ovadb zoper odgovorne osebe za povzročitev splošne nevarnosti ali malomarno ravnanje. Ni postavljen znak dovolj, da se kakšno osebo ne da tudi pravno preganjati.

Zanimiv je primer, na katerega smo prejšnji teden opozorili (pesek na »kačjih ridah« pri Planini), ter mlačen odziv odgovornih iz cestnega podjetja. Celo največja komercialna televizija, je posnela prispevek za večerna poročila in predstavila mnenja strokovnjakov. Osebno se mi zdi, da so celotno zadevo preveč zapakirali v »celofan« in se sklicevali na novo tehnologijo, opozarjali da morajo udeleženci v prometu upoštevati prometne znake in podobno, a po drugi strani so se vsaj lotili tematike. Če smo s tem sproženjem plazu in ozaveščanjem rešili vsaj kakšnega voznika motocikla, skuterista ali kolesarja, smo svoje delo opravili z odliko.

Opozarjanje na konkretne primere lahko prinese mnogo večji učinek, kot le splošno zgražanje in modrovanje.

Sedaj pa apeliramo na vse udeležence v prometu, da nam pošljete lokacije, kjer so potrebne intervencije: čiščenje ceste, popravilo zaplate ali udarne jame, kjer je sama izvedba ceste malce neposrečena in predstavlja težave ali podobne nevarne situacije.

Tako bomo z narejenim seznamom in grafičnim prikazom kritičnih točk na zemljevidu, mnogo lažje začeli s sanacijo nastalih težav v skupnem sodelovanju s pooblaščenimi koncesijskimi podjetji. Opozarjanje na konkretne primere lahko prinese mnogo večji učinek, kot le splošno zgražanje in modrovanje. Potrebna je akcija in konkretni postopki na znanih lokacijah.

Splošni odziv, ki ga je povzročil prvi članek "POZOR: Cestno podjetje je postavilo smrtno past za motoriste" ter moja osebna izkušnja, nam je dala misliti, da celotna zadeva ni tako nedolžna in ni samo na nekaj mestih. Tudi prvi odzivi bralcev, ki so opazili težave in celo imeli nesrečne padce, nam le vlivajo pogum, da je čas za konkretno akcijo in da naredimo več za svojo varnost.

Preberite si nekaj odzivov:

Pismo bralca in njegova osebna izkušnja:

Pozdravljeni.

Bral sem vaš članek o nevarni cesti zaradi peska in bi rad delil svojo neprijetno izkušnjo, ki se mi je zgodila na krožišču v Divači, sreda 20.06. okoli 19:40, ko sem zapuščal krožišče. Mesto, kjer mi je zdrsnilo, je bil oddaljeno najmanj 1.5 m od najbližjega robnika. Smer zdrsa se dobro vidi na slikah. Z motorjem sem padel ravno zaradi peska na tem delu in sicer pri nizki hitrosti cca 40 km/h na izvozu. Brez opozorila ali kakšnih možnostih za reševanje sem se znašel na tleh.

Pesek na cesti
Krožišče v Divači / VIR: Anže Šimenc

O poškodbah sem kar slikal izvid iz urgence.

Anže Šimenc / zdravniški list
VIR: Anže Šimenc


Škoda na motorju je odrgnjena celotna desna stran odlomljena tačka in zadnja zavora največja škoda: izpušni lonec, okvir ter na agregatu motorja kjer je počil karter in odlomilo del bloka motorja velikosti prb. 2.5cm.

Krožišče v Divači
Krožišče v Divači / VIR: Anže Šimenc

 

Uraden odziv Cestnega Podjetja Koper

Pozdravljeni.
Zahvaljujemo se za vprašanje.
Na navedenem odseku se izvajajo investicijsko vzdrževalna dela, katerih izvajalec je družba Vianova. Pesek ostaja na cesti zaradi tehnologije dela. Postavljena je vsa potrebna signalizacija, ki voznike na to nevarnost opozarja.

Lepo vas pozdravljamo.
Tanja Mejak
poslovna sekretarka

CPK d.d.
Ulica 15. maja 14
6000 Koper
T: +386 5 663 02 14
E-mail: tanja.mejak@cpk.si
www.cpk.si

 

Še eno obvestilo iz spletnih omrežij:

Pozdravljeni motoristi in motoristke seveda... Rad bi podal info katerega se že večina zaveda ampak mogoče v vednost tistim, ki prihajajo na naše konce od drugje. Prelaz Radelj (povezava za Route 69 ali Soboth..Golico) je zelo kritičen, ker ga obnavljajo in zopet danes »crash« dveh motoristov. Uporabite druge variante. Predvsem pa pozorno tudi iz strani Lavamünd proti Golici na dolžini par km, so zelo spolzke zalivke... včeraj preizkusil. Predvsem pa srečno nedeljo, vsi, ki ste na cesti.
Marian Santl

 

Info kontakt: urednistvo@insajder.com

Pa srečno na poti.
Bojan Črnologar
INSAJDER.COM

Povezane novice

Delite članek