REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pomembnost varovanja zdravja rastlin še vedno premalo poznana

promocijsko sporočilo
Pomembnost varovanja zdravja rastlin še vedno premalo poznanaSvetleča rastlina

Zdrave rastline so osnovni pogoj za življenje, delovanje ekosistemov ter zagotavljanje zadostne in varne hrane.

Izvajanje preventivnih ukrepov, s katerimi lahko zmanjšamo ali popolnoma preprečimo širjenje bolezni in škodljivcev rastlin, je zato zelo pomembno, a žal premalo poznano.

Za večjo ozaveščenost si zato prizadeva Evropska agencija za varnost hrane s kampanijo PlantHealth4Life, ki se je v Sloveniji začela z dogodkom Zdravje rastlin, naša skupna skrb. 

Že drugo leto v Sloveniji

Kampanja PlantHealth4Life (Ohranimo rastline zdrave, varujmo življenje), ki jo vodi Evropska agencija za varnost hrane, se letos nadaljuje v 22 evropskih državah, vključno s Slovenijo.

Kampanja, ki poteka že drugo leto zapored, poudarja pomembnost varovanja zdravja rastlin za delovanje ekosistemov, prehransko varnost in biotsko raznovrstnost.

Na dogodku Zdravje rastlin, naša skupna skrb v Ljubljani, ki sta ga organizirala Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Nacionalni inštitut za biologijo, je bil izpostavljen vpliv mednarodne trgovine in podnebnih sprememb na širjenje škodljivcev in bolezni rastlin.

Z dogodkom obeležili tudi mednarodni dan zdravja rastlin

»Letošnji mednarodni dan zdravja rastlin je v ospredje postavil ozaveščanje o vplivu mednarodne trgovine na širjenje škodljivcev in bolezni rastlin. K vnosu in širjenju novih škodljivcev in bolezni prispevata tudi spletno naročanje rastlin in semen iz celega sveta ter množična turistična potovanja,« je izpostavila v. d. generalnega direktorja uprave Vida Znoj.

Poleg nje so na dogodku Zdravje rastlin, naša skupna skrb spregovorili tudi številni strokovnjaki z različnih inštitutov, kot so Gozdarski inštitut Slovenije in Kmetijski inštitut Slovenije, ter predstavili različne preventivne ukrepe za ohranjanje zdravih rastlin. Kampanja PlantHealth4Life tako predstavlja ključno vlogo pri ozaveščanju javnosti o pomenu zdravja rastlin in varovanju naše prehranske verige ter ekosistemov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek