REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podpora zvezi NATO v Sloveniji v le nekaj letih - strmoglavila!

Podpora zvezi NATO v Sloveniji v le nekaj letih - strmoglavila!Kot kažejo raziskave javnega mnenja, ki jih opravlja sama zveza NATO, je podpora NATO v Sloveniji v samo nekaj letih drastično padla – s 66 odstotkov leta 2003 na 63 odstotke predlani, nato lani na 56 odstotkov, letos pa samo še na 52 odstotkov… Vir: Posnetek zaslona, X

Kot kažejo raziskave javnega mnenja, ki jih opravlja sama zveza NATO, je podpora čezatlantskemu vojaškemu paktu v Sloveniji v samo nekaj letih drastično padla – s 66 odstotkov leta 2003 na 63 odstotke predlani, nato lani na 56 odstotkov, letos pa samo še na 52 odstotkov

To seveda ni nenavadno.

Namesto da bi Evropi zagotovil mir je namreč ta vojaški pakt na evropskih tleh – zakuhal novo veliko vojno…

In tudi v Sloveniji to spoznava vedno več ljudi, kljub skoraj popolni cenzuri vsega kritičnega, povezanega z zvezo NATO v osrednjih medijih.

Veliko je tudi ocen, da po debaklu v Ukrajini ta vojaški pakt ne bo imel več prihodnosti.

Tudi številni znani vojaški strokovnjaki iz ZDA ocenjujejo, da bo NATO ali razpadel, ali pa ga bo razpustil sam Washington pod vodstvom Donalda Trumpa.

Ob tem prebivalci Slovenije ohranjajo eno od najnižjih podpor NATO paktu in njegovi nasilni, ekspanzionistični ideologiji med vsemi državami članicami.

»Številke dokazujejo, da kljub redni propagandi in kljub skoraj univerzalni podpori političnih strank ljudje v Sloveniji ohranjajo protiimperialistična in mirovniška prepričanja. Razumejo, da bodo stotine milijonov in milijarde, ki gredo za orožje v Evropi, pobrane iz proračunov za naše vrtce, bolnišnice in domove za starejše,« so ob tem že lani zapisali v Levici, edini vladni stranki, ki kljub svojim notranjim sporom ostaja kritična do zveze NATO.

Ker bo te dni minilo 21 let od posvetovalnega referenduma o slovenskem članstvu v Evropski uniji in zvezi NATO so zanimivi tudi podatki o tem, kako prebivalci na Slovenskem ocenjujejo članstvo v tem vse bolj napadalnem paktu danes.

Kot kažejo raziskave javnega mnenja, ki jih opravlja sama zveza NATO, je podpora čezatlantskemu vojaškemu paktu v Sloveniji v samo nekaj letih drastično pada – s 66 odstotkov leta 2003 na 63 odstotke predlani, nato lani na 56 odstotkov, letos pa samo še na 52 odstotkov… To seveda ni nenavadno. Namesto da bi Evropi zagotovil mir je namreč ta vojaški pakt na evropskih tleh – zakuhal novo veliko vojno…

Po lastnih raziskavah, ki jih vsako leto izvaja NATO, bi lani samo še 56 odstotkov prebivalcev Slovenije glasovalo za vstop v to vojaško zvezo.

To je padec za kar 7 odstotnih točk s predlanskoletnih 63 odstotkov. Letos se je ta padec povečal na 11 odstotkov.

Za primerjavo, celo na referendumu o vstopu, ki je potekal marca 2003, praktično sočasno z začetkom globoko nepopularne ameriške invazije na Irak, je za vstop kljub temu glasovalo 66 odstotkov prebivalcev Slovenije.

Pod polovico je že lani padel delež ljudi, ki verjamejo, da članstvo v zahodnem vojaškem paktu zmanjšuje možnost napada na Slovenijo (46 odstotkov), enako delež ljudi, ki ocenjujejo, da vojna v Ukrajini ogroža Slovenijo (45 odstotkov).

Povprečji za eno in drugo vzdolž celotnega NATO sta 62 odstotkov oziroma 64 odstotkov.

Toda slovenska vlada bo vstop v NATO, kljub katastrofalnim posledicam te odločitve za mir v Evropi - tudi letos proslavljala!

Na predlog nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla je vlada Roberta Goloba v koledar državnih proslav in prireditev v letošnjem letu uvrstila proslavo ob 20. obletnici vstopa v EU in zvezo NATO.

Proslavi bosta ločeni, vladna stranka Levica pa je že napovedala bojkot slednje.

Padec je drastičen tudi zato, ker je podpora za enajst odstotnih točk padla v pičlih treh letih!

Posvetovalni referendum o pristopu Slovenije k Evropski uniji in zvezi NATO je bil sicer izveden 23. marca 2003. Za vstop v EU se je izreklo 89,61 odstotka volivcev, za vstop v zvezo NATO pa precej manj, 66,05 odstotka.

Najnovejša raziskava javnega mnenja pa kaže, da bi samo še vsak drugi državljan, natančneje 52 odstotkov, na referendumu glasoval za to, da Slovenija ostane članica zveze NATO.

Še več, padec je drastičen tudi zato, ker je podpora za enajst odstotnih točk padla v pičlih treh letih!

S tem se potrjuje to, kar smo mnogi opozarjali že leta 2003 – da je širjenje zveze NATO napačna odločitev, ki bo svet pripeljala v zelo nevarne vojne.

Vir: Posnetek zaslona

Danes bi po najnovejših raziskavah same zveze NATO vsak tretji državljan Slovenije, torej 32 odstotkov, glasoval proti članstvu. Nižjo podporo od Slovenije ima zahodno vojaško zavezništvo le še v Črni gori.

To seveda ni nenavadno, saj je v Črni gori več kot tretjina prebivalcev Srbov, ki so bili glavna tarča nezakonitega bombardiranja zveze NATO leta 1999.

Še več, prav zato, ker si večina v tej državi ne želi biti v članstvu NATO v tej državi referenduma o tem – nikoli niso izvedli!

Demokracijo torej NATO brani formalno samo takrat, dokler prebivalci niso demokratično proti odločitvam zveze NATO in njene največje članice – ZDA!

46 odstotkov vprašanih v Sloveniji meni, da je treba vojaško pomoč ustaviti, četrtina pa jih dobavam vojaške pomoči Ukrajini odločno nasprotuje.

Glede vprašanja nadaljnjega oboroževanja Ukrajine, ki je »žrtev neizzvane ruske vojaške agresije«, kot zavajajoče trdi Delo, 46 odstotkov vprašanih v Sloveniji meni, da mora Slovenija še naprej pomagati z dobavo vojaške opreme kijevskemu režimu.

Toda hkrati 46 odstotkov vprašanih v Sloveniji meni, da je treba vojaško pomoč ustaviti, četrtina pa jih dobavam vojaške pomoči Ukrajini odločno nasprotuje.

Samo 24 odstotkov vprašanih ob tem podpira povečanje vojaških izdatkov, 25 odstotkov jih polnjenju vojaških proračunov nasprotuje.

Letos je sicer iz raziskave iz nepojasnjenih razlogov izpadlo vprašanje »Kako gledate na zvezo NATO?«.

Lani je na to pozitivno odgovorilo samo 45 odstotkov vprašanih državljanov, povprečje zveze NATO pa je bilo pri 58 odstotkih.

Skoraj zagotovo je, da bi v primeru, če bi zastavili to vprašanje, anketarji zveze NATO letos dobili še slabše odgovore.

Razloge za to je potrebno poiskati pri viru težav - to pa je širitev zveze NATO v nasprotju z obljubami Rusiji in v škodo njenih interesov, v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi spoštovanja rešitev, ki zagotavljajo celovito varnost v Evropi ter v vztrajnem nespoštovanju mednarodnega prava s strani zveze NATO in njenih članic.

Seveda pa mnogi v Sloveniji na to gledajo drugače.

Na primer Janez Janša, ki znova zavaja javnost in odgovor na polomijo zveze, ki ji je izdatno pomagal, vidi v - komunizmu Slovencev....

Ob tem pa je pred tem zavezništvom še eno od najslabših let v njegovi zgodovini.

Članice zveze NATO so preko svojega vojaškega osebja že prisotne v Ukrajini dve leti, upravljajo tudi z najbolj sofisticiranimi sistemi (spodaj), v tej vojni pa so njihove doktrine, strategija in orožje - doživeli poraz za porazom.

Vir: Posnetek zaslona

Po ruskih predsedniških volitvah številni analitiki pričakujejo še več uspehov ruske vojske v operacijah v Ukrajini, ki bodo kredibilnost te vojaške zveze potisnili še dodatno navzdol.

Hkrati pa bo neuspešna, nepotrebna, potratna in uničujoča ameriška posredniška vojna, ki jo vztrajno podpira večina vlad EU in tudi njihova medijska trobila, (v Sloveniji pa povsem nekritično Dnevnik, Delo, Večer, POP TV, SiOL, RTV SLO in številni ostali mediji) še dodatno udarila po žepu vse davkoplačevalce.

In prej ali slej bodo ugotovili, kdo je tisti, ki jih je spravil v ta položaj.

In to ni bila Rusija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek