REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orožarski jedilnik po sistemu "vlada vladi": za predjed neopremljena vozila 4x4, za glavno jed pa predraga 8x8?

Orožarski jedilnik po sistemu Vozili Oshkosh in Boxer

V Levici so s poslansko pobudo slovensko vlado pozvali, da naj odstopi od nakupa oklepnikov 4x4 Oshkosh, saj naj bi šlo za nakup neopremljenih in nepreizkušenih vozil.

V Levici so prepričani, da bo končna cena 32-milijonskega posla še narasla, po besedah njihovega poslanca Mihe Kordiša pa je "vlada očitno na pragu še ene orožarske afere". Kot je Kordiš dejal na novinarski konferenci, so v zvezi z nabavo oklepnikov prejeli anonimno pismo, ki mu je priložena tudi kopija pisma o nameri za sklenitev nakupa (Letter of Offer and Acceptance).

Spregledano: kupovanje orožja za SV brez razpisov izključuje konkurenco in dviguje ceno nakupov.

V anonimnem pismu avtor opozarja, da vozila Oshkosh, ki jih Slovenija kupuje, niso preizkušena in se ne uporabljajo v drugih vojskah, kot naj bi to zahteval investicijski projekt, ampak so še v fazi testiranja.

Zaradi tega po navedbah iz pisma tudi stopnja balistične zaščite ni 100-odstotno potrjena, čeprav naj bi bil v dokumentih Slovenske vojske jasno navedena zahtevana raven protibalistične zaščite.

Priloženo pismo o nameri vključuje tudi opombo, da obstaja tveganje glede cene. Če namreč pride do težav med testiranjem vozil, se lahko vlada ZDA odloči, da tega sistema ne bo kupila, stroški dobave za Slovenijo bi se v tem primeru najverjetneje dvignili, problem pa lahko nastane tudi z interoperabilnostjo s silami ZDA, je navedeno v opombi.

Prav tako iz pisma izhaja, da so vozila ne le brez oborožitvenih postaj in mitraljezov, ampak hkrati nimajo informacijsko-komunikacijskih sistemov ter radijskih in navigacijskih naprav, čeprav dokumenti Slovenske vojske in ministrstva za obrambo to nedvoumno zahtevajo. To bi po mnenju Levice lahko pomenilo še dodatne stroške, morda tudi 100 milijonov dolarjev.

Oshkosh-boxer
Vozila Oshkosh 4X4 (zgoraj) in Boxer 8x8 (spodaj).

Obrambni minister Karl Erjavec pa je navedbe Levice označil za netočne in nestrokovne. Spomnil je, da je že prejšnji teden na odboru pojasnil, da je nakup popolnoma pregleden, saj gre za posel, "ki je sklenjen med slovensko in ameriško vlado." Skratka, gre za nakup na podlagi naročila slovenske vlade pri ameriški vladi.

"Ta vozila, vsaj tako zatrjujejo strokovnjaki Slovenske vojske, so preizkušena vozila, uporablja jih ameriška vojska. Gre za zadnjo generacijo in za najbolj sodobna oklepna vozila v razredu 4x4," je dejal Erjavec glede navedb, da gre za vozila v testiranju, ki še niso bila preizkušena v nobeni vojski.

Med štirimi metodami nakupa vojaške opreme se je namreč v primeru Oshkosh in Boxer vlada odločila za model 'vladnega naročila' drugi vladi.

Vendar pa dvomi ostajajo. Še posebej zato, ker je bil Karel Erjavec tudi minister za obrambo v času zloglasne afere Patria, pa tudi minister za zunanje zadeve v vladi Mira Cerarja, ki se je prav tako odločila za nakup zelo dragih oklepnikov Boxer brez javnega razpisa in "za zaprtimi vrati."

To, kaj zadnja dva nakupa opreme za Slovensko vojsko (SV) povezuje je namreč večina kritikov spregledala. To pa je - prav metoda nakupa. Med štirimi metodami nakupa vojaške opreme se je namreč v primeru ameriških Oshkosh in nemških Boxerjev vlada odločila za model neposrednega naročila drugi vladi. 

Skratka, očitno je, da so se slovenske vlade po aferi Patria naučile samo eno - da so javni razpisi "nevarni" in da je bolje orožje kupovati brez njih. Vozila Oshkosh in Boxerji naj bi bili kupljeni na enak način. To pa po oceni poznavalcev izključuje konkurenco in dviguje ceno nakupov.

Tudi odgovori MORS za Insajder.com namreč potrjujejo, da bo vsako vozilo stalo najmanj 4 milijone evrov - v resnici pa bistveno več.

Kot smo že poročali, je slovenska vlada odločila, da bo Slovenija pristopila organizaciji OCCAR in s tem dejansko izbrala tudi oklepno vozilo za potrebe Slovenske vojske. Organizacija OCCAR namreč izdeluje samo eno vozilo BKV 8x8 – večinoma nemški Boxer.

Organizacija OCCAR namreč izdeluje samo eno vozilo BKV 8x8 – večinoma nemški Boxer.

Ta sporna poteza prejšnje vlade pa s seboj prinaša več slabih posledic. Po eni strani Slovenija na ta način ne bo mogla nabaviti vozil na trgu, kjer bi ob konkurenci več proizvajalcev lahko dosegla nižje cene.

Po drugi stran pa se je z odločitvijo za nabavo večinoma nemških vozil znamke Boxer proizvajalca Rheinmetall, ki je bil v Nemčiji že pravnomočno obsojen zaradi podkupovanja v Grčiji, kjer so izplačali za 37 milijonov evrov podkupnin, vlada odločila za potezo, ki nikakor ni v skladu z njenimi zavezanostmi o pregonu korupcije ter transparentnosti. 

Slaba posledica te odločitve je predvsem visoka cena; ob tem da tudi OCCAR zahteva provizijo (praviloma 3 odstotke), bo hkrati vsako vozilo od sedaj predvidene vsote dražje za okoli 1,5 – 2 milijona evrov, morda pa še več!

V zvezi s tem smo Ministrstvu za obrambo (MORS) zastavili več vprašanj. Odgovori potrjujejo naše ocene.

Na vprašanje, ali je bila v SV medtem naročena ali izdelana Taktična študija (zadnja naj bi bila izdelana leta 2005), brez katere se po oceni strokovnjakov ne bi smelo v nabavo novih vozil, nam je MORS odgovoril, da »je Slovenska vojska izdelala in oktobra 2017 potrdila novelacijo Taktične študije 'Motorizirani bataljon Slovenske vojske – 2010. Prva novela – 2017'.«

Oklepnik Boxer
Nov osemkolesnik Boxer stane dvakrat več kot rabljeni nemški tank Leopard-2.

Okvirna cena BKV 8x8 z ustrezno oborožitvijo je cca 4 mio EUR brez DDV, vendar je pri tem treba upoštevati, da bo končna cena BKV 8x8 znana po izvedenih tehničnih usklajevanjih. 

Pri odločitvi vlade za OCCAR smo kritizirali tudi izjemno hitrost in netransparentnost sprejete odločitve. Poročali smo, da naj bi se predstavniki MORS s predstavniki OCCAR srečali sredi januarja, odločitev pa je bila sporočena javnosti že čez dobrih štirinajst dni, 2. februarja. Z MORS so v zvezi s tem sporočili, da so se predstavniki ministrstva za obrambo »s predstavniki večnacionalnega programa Boxer, ki deluje v okviru mednarodne organizacije OCCAR, srečali 9. januarja 2018 z namenom priprave Študije izvedbe projekta«, ter da je do srečanja prišlo »na pobudo ministrstva.«

Na teh pogovorih so bili poleg predstavnikov Ministrstva za obrambo prisotni »predstavnik OCCAR ter dva predstavnika nemškega in predstavnik nizozemskega obrambnega ministrstva.«

Odločitev za OCCAR je torej res »padla« izjemno hitro, kot smo tudi poročali. Po naših neuradnih insajderskih informacijah pa naj bi za slovensko odločitev za Boxerje zelo lobirala tudi nemška vlada oziroma nemški veleposlanik v Sloveniji. 

Glede enega od najpomembnejših vprašanj – cene – je MORS priznal, da bo cena dejansko zelo visoka in vsekakor višja od primerljivih vozil podobnega ranga, ki jih je MORS kot primerne za nakup ocenjeval doslej.

Oklepnik Boxer - obramba

»Okvirna cena BKV 8x8 z ustrezno oborožitvijo je cca 4 mio EUR brez DDV, vendar je pri tem treba upoštevati, da bo končna cena BKV 8x8 znana po izvedenih tehničnih usklajevanjih. Pri tem bo ministrstvo sledilo usmeritvam, da se potrdijo vse tehnične rešitve, ki so preverjene v praksi oziroma so v serijski proizvodnji. O cenah posameznih delov sistema Boxer do konca tehničnih usklajevanj še ne moremo konkretno govoriti, so pa cene BKV 8x8, ob predpostavki, da imajo vozila enake tehnične rešitve, enake za vse države članice večnacionalnega programa Boxer...Ker gre za večletni projekt, katerega finančne obveznosti bodo nastale predvidoma leta 2019 oziroma kasneje, bodo finančna sredstva natančneje opredeljena v Srednjeročnem obrambnem programu Republike Slovenije 2018–2023,« je v svojem odgovoru zapisalo Ministrstvo za obrambo.

Vsako vozilo Boxer je namreč najmanj 1,5 – 2 milijona evrov dražje od predhodno 'izbranih' vozil Patria AMV, vozil Piranha - 5 (GDELS) ali drugih podobnih vozil s podobnimi lastnostmi, isto pa velja tudi za oborožitvene postaje.

S strani MORS napovedana cena vozil je visoka, pa še zmeraj daleč od resnice, saj je MORS ob podajanju tega odgovora očitno zavajal javnost. Po njihovi oceni naj bi bila cena »4 milijone evrov brez DDV«, in to »skupaj z oborožitvijo«, pri čemer so se zaščitili s frazo, da »bo končna cena BKV 8x8 znana po izvedenih tehničnih usklajevanjih.«

Vendar je po naših informacijah znano, da je cena Boxerjev na trgu dejansko bistveno višja. Boxerji brez oborožitvene postaje (ne pa »z oborožitvijo« kot trdi MORS) stanejo okoli 3,5 milijona evrov, z okoli 2,5 milijona evrov vredno oborožitveno postajo pa bi tako vozilo Slovenijo stalo celo okoli 6 milijonov evrov.

Vsako vozilo Boxer je namreč najmanj 1,5 – 2 milijona evrov dražje od predhodno »izbranih« vozil Patria AMV, vozil Piranha - 5 (GDELS) ali drugih podobnih vozil s podobnimi lastnostmi, isto pa velja tudi za oborožitvene postaje. Vendar pa tudi v primeru, če bi res vsako vozilo (s topovi in minometi) stalo enako, komaj 4 milijone evrov, to pomeni najmanj 448 milijonov evrov za dve SrBBSk.

V resnici pa bo strošek na koncu bistveno večji in bo zagotovo presegel 600 milijonov evrov.

Oklepnik Boxer

Prednost Boxerjev naj bi bila po oceni MORS modularnost vozila, ki omogoča 'nakup ločenih modulov'.

Prednost Boxerjev naj bi bila po oceni MORS modularnost vozila, ki omogoča »nakup ločenih modulov« (Drive Modules in Mission Modules) glede na dejanske potrebe in ne celotnega kompleta vozila.

Toda ob tem skrb vzbuja predvsem odločitev Cerarjeve vlade, da vozila kupi s popolno izključitvijo svetovne konkurence tako, da dejansko brez razpisa nabavi zelo draga nemška vozila znamke Boxer, ki je bil - na nemških in ne na grških sodiščih - že obsojen zaradi korupcije in izplačevanja enormnih podkupnin.

Orožarski jedilnik po sistemu "vlada-vladi" bi lahko bil za slovenske davkoplačevalce zato pregrešno drag. Očitno je, da poskuša vlada najprej, za "predjed" javnosti po tem sistemu ponuditi nakup vozil Oskosh 4x4, za "glavno jed" pa so pripravljeni veliko dražji Boxerji 8x8. Račun za ta jedilni list pa bi lahko bil precejšen.

Kaj bo storila sedanja, Šarčeva vlada je v tem trenutku še vedno nejasno, čeprav je prav vprašanje cene Boxerjev očitno že vplivalo na preložitev dokončne odločitve o tem nakupu.

Delite članek