REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od »okupatorja Slovenije« do »junaka osamosvojitve« in ministra: razkrite skrivnosti Boštjana Poklukarja! (1)

Od »okupatorja Slovenije« do »junaka osamosvojitve« in ministra: razkrite skrivnosti Boštjana Poklukarja! (1)Boštjan Poklukar in njegova mesec dni prepozna prošnja za zaposlitev v MORS... Vir: Posnetek zaslona, X

Ko je bil pred letom dni Boštjan Poklukar že drugič imenovan na položaj notranjega ministra, je predsednik vlade Robert Golob vanj polagal velike upe.

»Če kaj ta minister ve, je to, da je biti minister politična funkcija. Natančno se zaveda razmejitve med policijo in generalnim direktoratom ter ministrom. Verjamem, da so nesporazumi na tej relaciji, ki smo jim bili priča v preteklem letu, preteklost,« je dejal.

Policijo naj bi Poklukar ne le depolitiziral, ampak tudi profesionaliziral s sistemom kariernega napredovanja, je zatrdil Golob.

Razkrivamo, na kako sporen način je Boštjan Poklukar začel svojo kariero v ministrstvu za obrambo in kako zelo se je trudil, da bi ta del svoje biografije prikril.      

Toda v letu dni zatem o profesionalizaciji še vedno ni ne duha in sluha, kljub temu, da je že po samo dveh dnevih na čelu ministrstva izvedel obsežne menjave na policiji in ministrstvu.

Nekatera mesta so zasedli Janševi kadri, policijo pa je nato prevzel Senad Jušić, ki ga ne Poklukar in ne Golob sploh naj ne bi poznala in se je takoj znašel v sporu zaradi očitkov, da ne izpolnjuje strokovnih kriterijev za svoje imenovanje.  

Golobov Poklukar je kmalu zatem celo pomilostil številne znane policiste, ki so preganjali protestnike, tako, da jih je nemudoma nagradil s funkcijo.

Mnogi se zato sprašujejo, zakaj Poklukar ravna tako kot ravna – neverodostojno, z imenovanjem nestrokovnih kadrov in servilno?

Odgovor na to vprašanje se zelo verjetno skriva tudi v arogantnem odgovoru na vprašanja, ki jih je notranjemu ministru v zvezi z njegovo na nekaterih mestih nejasno ali zamolčano biografijo zastavila redakcija slovenskega Insajderja:

Vir: Posnetek zaslona, Insajder.com

Minister Poklukar je namreč odgovoril, da na njihova vprašanja »ne bo odgovarjal.«

Na ministrstvu za obrambo sem bil zaposlen od 1. junija 1991 do leta 2000, v okviru tega do leta 1994 na področju varnosti in obveščevalnega dela, vodil sem tudi analitiko in zelo dobro poznam takratno dogajanje ter sporne prakse tudi kadrovanja tedanjega sistema na obrambi. Pod takratnim ministrom za obrambo Janšo in takratnim poveljnikom TO Janezom Slaparjem so se dogajale številne nepravilnosti na vseh področjih ministrstva in teritorialne obrambe.

Za Boštjana Poklukarja je ta z njegove strani neverjetno skrita in zamolčana resnica kot pripadnika JLA leta 1991, izjemno veliko politično breme in ga razkriva kot neverodostojnega in nekredibilnega politika in to celo v vlogi notranjega ministra, ki mora biti vzor v odkritosti in poštenosti delovanja vlade ter oblasti.

Janša in Slapar sta počela kar sta hotela, Janša je celo dobesedno privatiziral in spolitiziral cel obrambni sistem.

Na področju kadrovanja v teritorialni obrambi je njen poveljnik Janez Slapar, ki je pred tem prišel v Ljubljano iz poveljstva TO za gorenjsko pokrajino, imel glavno besedo, Janša kot minister pa je vse to potrjeval in zraven še po svoje komandiral po teritorialni obrambi, še posebej, kar se tiče Krkovičevih razbojniških paravojakov in leta 1991 samooklicane nezakonite enote TO »moris«, ki so na koncu tudi odstrelili Janšo z obrambnega ministrstva leta 1994 v aferi Depala vas.

Pri svojem znanstvenem delu na področju civilnega nadzora nad vojsko in nad obrambnim sistemom v Sloveniji sem naletel na številne primere slabe prakse, vojaške nestrokovnosti ter tedanjih zlorab zakona o obrambi in zaščiti in drugih predpisov s strani vodilnih in odgovornih obrambnega ministrstva ter TO na račun preglednosti in zakonitosti delovanja in posledično degradiranja vojaške strokovnosti ter ustvarjanja nedemokratičnih civilno – vojaških odnosov v Sloveniji, na katere sem tudi opozarjal pristojne.

Vir: Posnetek zaslona, Insajder.com

Pri ponovnem pregledu stanja civilnega nadzora nad vojsko v Sloveniji zadnjih let, sem pred kratkim zbral obsežno dokumentacijo iz obrambnega ministrstva in pri tem odkril tudi škandalozni primer zaposlitve Boštjana Poklukarja leta 1991 na ministrstvu za obrambo, sedanjega ministra za notranje zadeve.

Pri ministru Boštjanu Poklukarju na predstavitveni spletni strani ministrstva za notranje zadeve mi je padla v oči njegova navedba, da je bil leta 1991 udeleženec v vojni za Slovenijo in celo samohvalno »heroj« z medaljami.

Kako pa bi naj bilo to možno, če je pa takrat, leta 1991 Boštjan Poklukar bil poklicni pripadnik JLA v 14. Ljubljanskem korpusu, zaposlen v JLA, in to je bil ves čas sovražnosti od 27.6.1991 do 7.7.1991, to je obdobje, ki se šteje za čas vojne v Sloveniji!

Ker Boštjan Poklukar nikjer o tem ni javno spregovoril, oziroma očitno to kar naprej zelo skriva in to še posebej v svoji dvakratni politični karieri notranjega ministra, je bilo nujno potrebno temu posvetit pozornost.

Prvič je Poklukar postal notranji minister leta 2018 preko Šarčeve politične stranke LMŠ in sedaj kot notranji minister Golobove vlade v kvoti Golobove stranke Gibanje Svoboda, je jasno, da je to Poklukarjevo JLA dejstvo iz 1991 njegova nočna mora in njegova temna senca.

Boštjan Poklukar Vir: RTV SLO
Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

Lahko zaključim, da je za Boštjana Poklukarja ta z njegove strani neverjetno skrita in zamolčana resnica kot pripadnika JLA leta 1991, izjemno veliko politično breme in ga razkriva kot neverodostojnega in nekredibilnega politika in to celo v vlogi notranjega ministra, ki mora biti vzor v odkritosti in poštenosti delovanja vlade ter oblasti.

Odločba MORS za zaposlitev Poklukarja z dne 17.7.1991 je potemtakem najverjetneje antidatirana, zagotovo pa je nepravilna, saj tudi, če bi Poklukar res prestopil iz JLA kot njen poklicni pripadnik dne 18.7.1991, potem ministrstvo za obrambo nikakor ne bi moglo izdat z Janševim podpisom odločbo za Poklukarjevo zaposlitev v TO že dan prej, to je 17.7.1991!

Za tako pomembno funkcijo v vladi, kot je predstojnik državotvornega resorja notranjega ministrstva, še posebej sedaj, zaradi iz dneva v dan vedno večje varnostne ogroženosti prebivalcev Slovenije iz različnih virov ogrožanja, moramo v državi vedeti, kdo pravzaprav je notranji minister, ki je že skoraj 33 let zaposlen na ministrstvu za obrambo in to večji del časa kot vojak v TO in od 1995 naprej v slovenski vojski ter kasneje kot podčastnik.

Ker Boštjan Poklukar kot politik in kot notranji minister predstavlja slovensko vlado in državo še  posebej mednarodno, mora javnost vedeti za vse ključne podatke iz njegove delovne kariere, ki ne smejo ostati skriti pred javnostjo, saj lahko tako postanejo izvor izsiljevanja ter diskreditacije našega notranjega ministra, kar pa lahko zelo ogrozi varnost Slovenije.

Ker Boštjan Poklukar tako vztrajno skriva ključne podatke, kje je bil leta 1991 v času vojne za Slovenijo in kaj ter kdaj je kaj počel, ter na kakšen način se je zaposlil v teritorialni obrambi, se v nadaljevanju o Poklukarju dokumentirano razkriva več pomembnih dejstev:

  • Boštjan Poklukar je leta 1991 v času vojne za Slovenijo bil poklicni pripadnik JLA na Gorenjskem
  •  
  • Boštjan Poklukar sedaj kot notranji minister se na spletni strani MNZ hvali, da je bil udeleženec vojne za Slovenijo 1991, toda po dokumentih je to dejansko bil na strani JLA, kot njen poklicni pripadnik, in potemtakem po merilih javnosti in uradnih aktov celo kot »agresor in okupator«!
Prošnja za zaposlitev Boštjana Poklukarja v TO in MO, 19. avgust 1991
Poklukarjeva lastnoročno napisana prošnja za zaposlitev v teritorialni obrambi z dne 19.8.1991

Boštjan Poklukar, sedanji minister za notranje zadeve v Golobovi vladi iz kvote GS, v katero je prišel z Marjanom Šarcem in z LMŠ,  je dne 19.8.1991 napisal lastnoročno prošnjo za zaposlitev v teritorialni obrambi »za aktivno službo v TO«, in ta Poklukarjeva prošnja za zaposlitev v TO z dne 19.8.1991 se nahaja v kadrovski evidenci na MORS in je tu priložena.

Na podlagi njegove z dne 19.8.1991 lastnoročno napisane izjave, prošnje za zaposlitev v TO  iz katere izhaja, da tega dne - 19.8.1991, še ni bil zaposlen v TO, lahko sklepamo, da je Poklukar do tega datuma bil zaposlen v JLA, kar tudi pomeni, da ni mogel biti pripadnik TO med vojno za Slovenijo.

Nekdo s takšnim težkim, 33 letnim, lažnivim in skrivaškim nahrbtnikom seveda ne bil smel biti notranji minister Republike Slovenije!

In prav tako ta Poklukarjev lastnoročno napisan in podpisan dokument kot prošnja za zaposlitev v TO negira možnost, da bi Poklukar kot pripadnik JLA prestopil iz JLA k Sloveniji dne 18.7.1991, to je na zadnji dan, ki so ga pristojni organi Slovenije določili za priznavanje statusa prestopnika iz JLA.

Neverjetno, ampak v kadrovski evidenci Poklukarja na ministrstvu za obrambo se nahaja prav takšen dokument in sicer Poklukarjeva prestopna izjava o prestopu iz JLA k Republiki Sloveniji z dne 18.7.1991.

To prestopno izjavo bi naj Poklukar tega dne podpisal na oddelku za obrambo občine Radovljica in na podlagi te prestopne izjave se v njegovi kadrovski evidenci nahaja tudi odločba ministrstva za obrambo z dne 17.7.1991 (en dan prej preden bi naj Poklukar prestopil), o njegovi zaposlitvi v teritorialni obrambi kot Inštruktor VII., od 19.7.1991 naprej.

V tem dokumentu ministrstva za obrambo z dne 17.7.1991 o zaposlitvi Poklukarja v teritorialni obrambi z dne 19.7.1991, in to na podlagi tega, ker je kot pripadnik JLA prestopil k Sloveniji dne 18.7.1991, je seveda vse hudo narobe, sploh, če upoštevamo Poklukarjevo prošnjo za zaposlitev v teritorialni obrambi z dne 19.8.1991, to je mesec dni kasneje.

Odločba Janeza Janše o zaposlitvi Boštjana Poklukarja
Odločba ministrstva za obrambo z dne 17.7.1991 o zaposlitvi Poklukarja v teritorialni obrambi

Iz kronologije in datumov vseh Poklukarjevih kadrovskih dokumentov ni jasno, kako je bila za Poklukarja izdana odločba ministrstva za obrambo z dne 17.7.1991 za zaposlitev v MORS od 19.7.1991 naprej in pod katero je podpisan minister Janez Janša, saj za kaj takšnega ni bilo možnosti in pogojev glede na tedaj veljavne predpise, oziroma glede na Poklukarjevo takratno službovanje v JLA in na njegovo pisno dokumentirano trditev z dne 19.8.1991, da je do takrat poklicno kuhal v JLA in da bi se rad bil zaposlil v TO Slovenije.

Iz Poklukarjevih dokumentov izhaja, da naj bi Poklukar dne 18.7.1991 prestopil iz JLA v oborožene sile Slovenije in bil na podlagi tega zaposlen v teritorialni obrambi kot INŠTRUKTOR VII., od 19.7.1991 naprej, kot piše v njegovi odločbi za zaposlitev v TO, kar pa je v popolnem nasprotju s Poklukarjevo pisno prošnjo za zaposlitev v TO z dne 19.8.1991 naslovljeno na TO Slovenije.

Nedvomno pa je, da o tem svojem službovanju v JLA leta 1991, o junaštvu v vojni za Slovenijo kot pripadnik JLA in o nasprotjih ter neverjetnih manipulacijah s prošnjo za zaposlitev, s prestopno izjavo in z odločbo o zaposlitvi v TO, Poklukar že 33 let molči, laže!

Če bi Poklukar res dezertiral iz JLA junija ali julija leta 1991 kot njen pripadnik in s tem prestopil na slovensko stran, potem Poklukarju seveda sploh ne bi bilo potrebno pisat nobene prošnje za zaposlitev v TO, kot je Poklukar to lastnoročno naredil šele 19.8.1991, ker bi Poklukar kot prestopnik iz JLA do 18.7.1991 bil neposredno zaposlen na podlagi prestopne izjave, ki je takrat veljala tudi kot prošnja za zaposlitev v TO.

Odločba MORS za zaposlitev Poklukarja z dne 17.7.1991 je potemtakem najverjetneje antidatirana, zagotovo pa je nepravilna, saj tudi, če bi Poklukar res prestopil iz JLA kot njen poklicni pripadnik dne 18.7.1991, potem ministrstvo za obrambo nikakor ne bi moglo izdat z Janševim podpisom odločbo za Poklukarjevo zaposlitev v TO že dan prej, to je 17.7.1991!

To je enako kot, če bi država za nekoga izdala rojstni list, ko ta niti še rojen ni!

Vojak Poklukar
Pri ministru Boštjanu Poklukarju na predstavitveni spletni strani ministrstva za notranje zadeve pada v oči njegova navedba, da je bil leta 1991 udeleženec v vojni za Slovenijo in celo samohvalno »heroj« z medaljami. Kako pa bi naj bilo to možno, če je pa takrat, leta 1991 Boštjan Poklukar bil poklicni pripadnik JLA v 14. Ljubljanskem korpusu, zaposlen v JLA, in to je bil ves čas sovražnosti od 27.6.1991 do 7.7.1991, to je obdobje, ki se šteje za čas vojne v Sloveniji! Vir: Posnetek zaslona, X

Glede na Poklukarjevo prošnjo za zaposlitev v TO z dne 19.8.1991 iz katere vsebine je razvidno, da je do takrat bil pripadnik JLA, se upravičeno dvomi, da bi Poklukar prestopil iz JLA dne 18.7.1991, čeprav ima Poklukar to potrdilo o prestopu na občini Radovljica z dne 18.7.1991.

Iz Poklukarjeve prošnje za zaposlitev pa je jasno, da Poklukar ni bil zaposlen v TO niti 19.8.1991, saj je tega dne komaj napisal prošnjo za zaposlitev v TO.

Slapar, Kučan, Janša na prisegi pripadnikov TO Vir: Muzej novejše zgodovine
Janez Slapar, Milan Kučan in Janez Janša na prisegi pripadnikov TO. Vir: Muzej novejše zgodovine, posnetek zaslona

Kdo je Poklukarju glede na dejstva iz njegove prošnje za zaposlitev v TO z dne 19.8.1991 omogočil na ministrstvu za obrambo, da je bila za njega izdana odločba za zaposlitev v TO z datumom 17.7.1991, ker bi naj naslednji dan 18.7.1991 prestopil iz JLA na občini v Radovljici, ve najboljše Boštjan Poklukar sam, pa molči. To pa verjetno vesta tudi Poklukarjev gorenjski rojak Janez Slapar, tedanji poveljnik TO in minister za obrambo Janez Janša, ki je tak cirkus z datumi tudi podpisal.

Glede na Poklukarjevo pisno izjavo – prošnjo za zaposlitev v TO z dne 19.8.1991, je očitno, da je Poklukar ves čas protipravno zaposlen v TO, v MORS in na političnih funkcijah. Na podlagi vseh teh dokazov bi bilo edino primerno, da bi Boštjan Poklukar takoj odstopil kot notranji minister!

Nedvomno pa je, da o tem svojem službovanju v JLA leta 1991, o junaštvu v vojni za Slovenijo kot pripadnik JLA in o nasprotjih ter neverjetnih manipulacijah s prošnjo za zaposlitev, s prestopno izjavo in z odločbo o zaposlitvi v TO, Poklukar že 33 let molči, laže!

Verjetno se Poklukar še predobro zaveda, da med seboj kontradiktorna dokumentacija njegovega »prestopa« iz JLA kot njen poklicni pripadnik ter dokumenta njegove prošnje in odločbe njegove zaposlitve v TO razkrivajo, da je storil nekaj lažnivega in nemoralnega!

Nekdo s takšnim težkim, 33 letnim, lažnivim in skrivaškim nahrbtnikom seveda ne bil smel biti notranji minister Republike Slovenije!

Bi minister Boštjan Poklukar zaradi lažiranja svoje vloge v vojni za Slovenijo in zaposlitve moral odstopiti?

Epilog te zadeve je seveda jasen:

Glede na Poklukarjevo pisno izjavo – prošnjo za zaposlitev v TO z dne 19.8.1991, je očitno, da je Poklukar ves čas protipravno zaposlen v TO, v MORS in na političnih funkcijah.

Na podlagi vseh teh dokazov bi bilo edino primerno, da bi Boštjan Poklukar takoj odstopil kot notranji minister!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek