REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ob 10. obletnici Drnovškove smrti

Ob 10. obletnici Drnovškove smrtiJanez Drnovšek / VIR: STAfoto

Ob 10. obletnici smrti Janeza Drnovška bodo v četrtek v narodnem muzeju odprli razstavo, v katero so umestili tudi legendarna dežni plašč in čepico. Pripravljajo tudi dražbo Drnovškovih predmetov in spominski simpozij s prispevki njegovih sodelavcev in prijateljev, ki so jih zbrali tudi v zbornik. Drnovšku se bodo poklonili tudi v domačem Zagorju.

Pripravljajo tudi dražbo Drnovškovih predmetov in spominski simpozij s prispevki njegovih sodelavcev in prijateljev, ki so jih zbrali tudi v zbornik. Drnovšku se bodo poklonili tudi v domačem Zagorju.

Začasna razstava o nekdanjem predsedniku vlade in republike, ki so jo pripravili v sodelovanju z Drnovškovo družino in jo bo v Narodnem muzeju Slovenije odprl aktualni predsednik države Borut Pahor, bo kot začasna na ogled do 5. maja. Nato jo bodo v nekoliko manjšem obsegu umestili v svoje prostore stalnih razstav.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil soavtor razstave Darko Knez, so jo pripravljali tisti, ki so aktivno živeli v času Drnovškovega delovanja, niso pa ga osebno poznali. Na razstavi niso želeli odgovoriti na vprašanje, kdo je Drnovšek, ampak so predstavili samo nekatera dejstva iz njegovega življenja in prepustiti obiskovalcem, da si sami odgovorijo na to vprašanje, je dejal Knez.

Po njegovih besedah je avtor večine fotografij Drnovškov prijatelj Srdjan Živulović, vanjo pa so umestili tudi karikature Franca Jurija. Na razstavi je predstavljenih približno 60 predmetov, nekateri so osebni in jih je prispevala Drnovškova družina, nekatere pa je dobil po funkciji, denimo predsedniška darila.

Knez je kot osrednji predmet razstave izpostavil Drnovškovo domačo pisalno mizo z lesenim stolom, ki jo je uporabljal, ko je začel svojo politično pot. Po Knezovem mnenju ta miza bistveno več govori o Drnovškovi osebnosti, kot bi katera od njegovih predsedniških miz, ki so ju prvotno želeli pridobiti, a sta obe še v uporabi. Prav tako sta razstavljena dežni plašč in čepica, ki ju je Drnovšek pogosto nosil, v razstavo so umestili teniška loparja, saj je Drnovšek pogosto igral tenis, tudi z veleposlaniki, na ogled pa so tudi odlikovanja in priznanja, ki jih je prejel, ter stekleni krožnik z logotipom Gibanja za pravičnost in razvoj, ki si ga je zamislil sam.

Nekaj predmetov, ki jih je Drnovškova družina podarila Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), pa bodo po odprtju razstave prodali na dražbi. Med njimi so nalivna peresa, priložnostni pisemski ovojnici in karikature, ki jih je Drnovšku podaril Franco Juri, izklicne cene pa se gibljejo od 120 do 1500 evrov.

Po besedah predsednice ZPMS Darje Groznik bodo izkupiček na dražbi, ki pomeni začetek delovanja štipendijskega sklada, poimenovanega po Drnovšku, namenili štipendiranju dijakov iz socialno manj spodbudnih okolij, pri čemer bodo posebno pozornost namenili deficitarnim poklicem. Štipendije bodo začeli podeljevati s prihodnjim šolskim letom, načrtujejo, da jih bo skozi celotno obdobje šolanja prejemalo približno 20 dijakov, številka pa je odvisna od zbranih sredstev, je pojasnila Groznikova.

Drnovšku se bodo ob obletnici njegove smrti v petek poklonili tudi s spominsko slovesnostjo v Parku dr. Janeza Drnovška v Zagorju, ki so jo poimenovali Človek se ne rodiš, človek postaneš. Slavnostni govornik bo zagorski župan Matjaž Švagan.

V petek bo v prostorih muzeja spominski simpozij, na katerem bodo sodelovali Drnovškovi ožji sodelavci in prijatelji. Njihove prispevke so zbrali tudi v zborniku. Njegov urednik Tine Logar je pojasnil, da avtorji prispevkov odstirajo nianse iz Drnovškovega življenja po njegovem nepričakovanem vstopu v žarišče jugoslovanskega dogajanja leta 1989.

"Človek, za katerega so nekateri menili, da ga bodo vodili na vrvici, je začel delovati pokončno in uporno," je dejal Logar in spomnil, da je Drnovšek prišel na vrh državne oblasti v času, ko so se že kazali najbolj temni oblaki v naši povojni zgodovini. "Če ga ne bi imeli na takem položaju, bi se stvari lahko končale bolj tragično," je ocenil in pojasnil, da zbornik odseva pieteto, spoštovanje in ljubezen do človeka, ki nam je zagotovil normalen prehod v demokracijo.

O sodelovanju z Drnovškom bodo med drugim spregovorili (nekdanji) politiki Gregor Golobič, Dimitrij Rupel, Borut Šuklje ter borec za človekove pravice Tomo Križnar.

Drnovšku se bodo ob obletnici njegove smrti v petek poklonili tudi s spominsko slovesnostjo v Parku dr. Janeza Drnovška v Zagorju, ki so jo poimenovali Človek se ne rodiš, človek postaneš. Slavnostni govornik bo zagorski župan Matjaž Švagan.

Pahor pa bo na Drnovškov grob že v četrtek dopoldne položil venec.