REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cerar: Drnovšku moramo biti hvaležni za vse dobro, kar je storil za Slovenijo

Cerar: Drnovšku moramo biti hvaležni za vse dobro, kar je storil za SlovenijoMiro Cerar / Vir: STAfoto

Premier Miro Cerar je ob prihodu na neformalni vrh EU v Bruslju najprej spomnil na deseto obletnico smrti nekdanjega premierja in predsednika republike Janeza Drnovška. Hvaležni mu moramo biti za vse dobro, kar je storil za Slovenijo, je poudaril.

Bil je velik človek in državnik in lahko smo zelo veseli, da je prav on vodil slovensko vlado v letih kmalu po osamosvojitvi, da je zagotovil politično stabilnost ter uspel Slovenijo popeljati v evroatlantske integracije, predvsem v EU in Nato, tako da mislim, da mu moramo biti za vse dobro, kar je storil za Slovenijo, hvaležni.

"Bil je velik človek in državnik in lahko smo zelo veseli, da je prav on vodil slovensko vlado v letih kmalu po osamosvojitvi, da je zagotovil politično stabilnost ter uspel Slovenijo popeljati v evroatlantske integracije, predvsem v EU in Nato, tako da mislim, da mu moramo biti za vse dobro, kar je storil za Slovenijo, hvaležni," je dejal Cerar.

Ob deseti obletnici v Narodnem Muzeju Slovenije poteka simpozij, na katerem bodo sodelovali zgodovinarji, novinarji in sopotniki iz vseh obdobij njegovega delovanja. Popoldne bo v Zagorju še spominska slovesnost, na kateri bo govoril župan Matjaž Švagan.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek | VIR: STAfoto

Že v četrtek so v Narodnem muzeju Slovenije odprli razstavo o njem, v katero so umestili tudi njegova legendarna dežni plašč in čepico. Organizirali so tudi dražbo njegovih predmetov, med katerimi so bila med drugim nalivna peresa, priložnostni pisemski ovojnici in karikature, ki jih je Drnovšku podaril Franco Juri.

Nekdanji predsednik republike in večkratni predsednik vlade je v času tranzicije Slovenije zaznamoval slovensko politično zgodovino. Kot so ob tem med drugim zapisali v stranki LDS, ki jo je dolga leta vodil, je imel Drnovšek med državljani zaupanje, kakršnega ni imel za njim noben predsednik vlade.