REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nove strehe nad planinskimi glavami: Slopak bo s partnerji v slovenskih gorah naredil bivake - iz odpadnih pločevink!

Nove strehe nad planinskimi glavami: Slopak bo s partnerji v slovenskih gorah naredil bivake - iz odpadnih pločevink!Bivak iz pločevink

Odpadne pločevinke, ki smetijo slovenske gore so velika nadloga.

Toda ni nujno, da bi bilo tudi v prihodnje tako.

Nekaj slovenskih podjetij, ki jim »zeleni prehod« in »krožno gospodarstvo« ne pomenijo samo fraze, se je odločilo, da s pomočjo Planinske zveze vsakemu posamezniku, predvsem pa planincem, ponudijo priložnost, da z zbiranjem pločevink pomagajo zgraditi planinske bivake.

Ob današnjem Dnevu Zemlje se je namreč s podpisom partnerske zaveze uradno začel projekt Bivaki za bele vrhove.

V okviru projekta bodo Planinska zveza Slovenije, Slopak, Pivovarna Laško Union, Talum, Impol, KOV in ostali partnerji v slovenskih gorah postavili tri bivake iz odpadnih pločevink.

Slednje bodo zbirali prek posebnih rumenih zabojnikov, so napovedali na današnji novinarski konferenci.

Na štirinajstih lokacijah najbolj frekventnih gorskih sestopov po Sloveniji bodo postavljeni posebni zabojniki, v katerih bodo zbirali odvržene pločevinke.

Zbrane pločevinke bodo v letu 2024 predelane v uporabni aluminij, ki bo glavni material za izdelavo treh novih bivakov.

Ti bodo v juniju, avgustu in septembru 2025 dobili svoj nov dom v slovenskem visokogorju. 

Zabojniki za zelo posebne pločevinke
Zabojniki za zelo posebne pločevinke.  Vir: Insajder.com

»Slopak je zavezan k odgovornemu ravnanju do okolja in zato s ponosom sodelujemo v projektu, ki prispeva k zmanjševanju onesnaževanja okolja, predvsem naših gora. Pozivamo vse planince in pohodnike k skupni akciji zmanjševanja odpadkov v slovenskih gorah. Izdelava bivakov iz pločevink je praktičen primer krožnega gospodarstva in trajnostnega ravnanja vseh deležnikov. S tem se naslavlja globalne izzive, kot so izčrpavanje naravnih virov, odpadki in okoljske spremembe,« je povedal direktor družbe Slopak dr. Boštjan Aver.

Franci Turk, Slopak: Podpiramo projekt, ki bo zmanjšal število odpadkov v naših gorah. Gore so naš zaklad in prav je, da smo ponosni nanje.

Pri projektu bodo z zbiranjem in neposredno predelavo odpadnih pločevink v pločevino sodelovala tudi podjetja Talum, Impol in KOV.

Predstavniki partnerskih podjetij so ob koncu novinarske konference, ki je potekala na svetovni dan Zemlje, podpisali posebno partnersko zavezo, s katero so se zavezali, da bodo z znanjem in močjo pomagali pri snovanju projekta Bivaki za bele vrhove.

Mirjam Hočevar
Finančna direktorica Pivovarne Laško Union Mirjam Hočevar.

Kot je ob podpisu zaveze spomnila glavna in finančna direktorica Pivovarne Laško Union Mirjam Hočevar, s Planinsko zvezo Slovenije že več let skupaj organizirajo projekt Gremo v hribe.

Zato ni nenavadno, da so se pridružili tudi tej akciji.

Njihov zaščitni znak je namreč tudi kozorog v gorah, zato so k čistim goram še posebej zavezani.

Franci Turk Slopak
Franci Turk, novi direktor Slopaka.

Franci Turk, ki bo novo funkcijo direktorja Slopaka nastopil 1.maja letos pa je ob tem dejal:

»Ob svetovnem dnevu zemlje je Slopak ponosen partner projekta, v katerem bomo pridobili nove bivake. Naše okolje je zelo obremenjeno z odpadki, ki jih prebivalci in potrošniki ustvarimo v vedno večji količini. Zato podpiramo projekt, ki bo zmanjšal število odpadkov v napših gorah. Gore so naš zaklad in prav je, da smo ponosni nanje. Pozivamo vse obiskovalce gora, da skrbijo za okolje in vrnejo vse odpadke v dolino ter jih odložijo v za to namenjene zabojnike. Vsi partnerji projekta se zavedamo, da je to praktični primer krožnega gospodarstva.«

Prvi bivak bo postavljen za Akom v martuljskih gorah nad Gozdom – Martuljkom, je pojasnil predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan. Tam sicer že stoji Bivak 3 za Akom.

Zbirati pa bo potrebno kar veliko odpadnih pločevink.

Če posamezna pločevinka tehta okoli 20 gramov, za bivak pa potrebujemo od 150 do 300 kilogramov aluminijaste pločevine je seveda jasno, da jih za prenovo bivakov potrebujemo ogromno.

Za postavitev vseh treh bivakov bodo morali zbrati okoli 1.000 kilogramov aluminija, kar predstavlja okoli 200.000 pločevink.

V Slovenskih gorah je bivakov danes okoli okoli 20, prostora je še za kakšne nove, zelo potrebni obnove pa so najmanj trije, so povedali partnerji projekta.

Za postavitev vseh treh bivakov bodo morali zbrati okoli 1.000 kilogramov aluminija, kar predstavlja okoli 200.000 pločevink.

Dobra novica je, da do prve, iz odpadkov narejene aluminijaste strehe nad planinskimi glavami ne bo preteklo veliko vode.

Letos se bodo pločevinke najprej zbirale, že prihodnje leto bo sledila predelava zbranih pločevink v aluminijaste plošče, junija pa se bo nato začela postavitev prvega bivaka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek