REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nekdo, ki na tak način gleda orožje, ne bi smel biti nikoli NIČ v politiki. Halo, a smo neka vojaška hunta tukaj???«

»Nekdo, ki na tak način gleda orožje, ne bi smel biti nikoli NIČ v politiki. Halo, a smo neka vojaška hunta tukaj???«Fotografija, ki ponazarja, da za krščanskega demokrata Mateja Tonina sreča ni na vrvici, ampak na sprožilcu. Vir: Twitter

Fotografija aktualnega obrambnega ministra, kako z orgazmičnim nasmehom na ličkah občuduje kos smrtonosnega orožja, ki ga sicer s težavo drži v rokah, je sprožila plaz komentarjev.

Minister za obrambo Matej Tonin si namreč pogosto ob dogodkih, večinoma povezanih s Slovensko vojsko, nadene oblačila, ki so videti kot vojaška uniforma.

Skupek vojaških rol v katerih neskončno uživa obrambni minister Matej Tonin. Vir: Twitter

Sam pravi, da nosi le delovna terenska oblačila.

Mar res?

Ima ljudi za norce?

Andrej Keber je nekoliko dopolnil oziroma popravil vprašanje Rose, ki je zadevalo hunto na Slovenskem, ki bi se pravilno moralo glasiti, če Matej Tonin, minister iz kvote NSi, ki si je priboril obrambni resor, na tej fotografiji pooseblja domačo »vojaško hunto«?

Obrambni minister, letnik 1983, sicer ni služil vojaškega roka, ta manjko izkušenj pa se kaže tudi z njegovo neobrzdano fasciniranostjo nad orožjem.

Toda na čelu resorja, ki ga vodi, bi se Tonin moral zavedati, da opravlja civilno vlogo na čelu Slovenske vojske.

Tonin navdušenje nad služenjem v javnosti potrjuje celo tako, da si je dal sešiti tudi neko vrsto (vojaške?) uniforme, skupaj z našitki.

K sreči je stal ob boku ministra izkušen vojak, ki je bil z nekoliko iztegnjenimi rokami pripravljen uloviti orožje, če slučajno ministru zdrsne iz rok…

Pripravljen, da primer, če ministru spolzi iz rok... Vir: Twitter
Pripravljen, da prime, če ministru spolzi iz rok... Vir: Twitter

Dogodek je v trenutku, ko epidemije še ni konec in po številnih zapletih s pomanjkanjem zaščitne opreme, zdravstvenega kadra, bolnišnic ..., ki je imelo za posledico skoraj 5000 smrtnih žrtev (po podatkih NIJZ: 4706 na dan 5. junija) covida-19, očitno ni naletel na odziv, na katerega je Tonin upal.

Vir: Twitter

Tudi Mateji se je ministrovo pozerstvo zdelo naravnost odbito.

Neizživljeni tankist. Vir: Twitter/MORS

Ne glede na to, da se je ministrovo pozerstvo z različnimi tipi orožja pripetilo prav sredi korona krize.

»Kako so smešno debilni. Le kaj nam bodo puške, 8-kolesniki ali pa 4-kolesniki, v času brezpilotnih letal, dronov, vodenih raket in kibernetske nevarnosti. In ta degeneriran stvor upravlja z mojim življenjem!« opozarja Mateja.

Tone se je znašel med tistimi, ki sta se jim tako Toninova drža kot smrtonosni kos vojaške opreme, ki ga očitno zelo rad boža v rokah zdela do obisti odbijajoča, celo moralno sporna.

Vir: Twitter

Ali - drugače povedano – hinavska, glede na krščanske vrednote, ki jih Matej Tonin kot šef NSi, koalicijske partnerice Janševe SDS, menda zagovarja.

Razpravo je poentiral Tomaž Kobal s sklepom, da je »Matej Tonin jasen primer, kako zelo smo kot narod zavozili, da imajo tako nezreli in nesposobni ljudje kakršnokoli javno funkcijo.«

Vir: Twitter

In ravno na to dejstvo je opozorila Rose, ko je v tvitosfero izstrelila ugotovitev: »Nekdo, ki na tak način gleda orožje, ne bi smel biti nikoli NIČ v politiki.«

Toda zadeva je v resnici še hujša, kajti lahko bi se izkazalo, da minister celo krši zakonodajo.

Zaradi težav z vardami je namreč Državni zbor že lani spremenil zakonodajo, tako da nošenje oblačil podobnih policijskim in vojaškim več ni dovoljeno, pač pa je celo kaznivo.

Obstajajo sicer izjeme, toda v te ministrovo pohajkovanje v 'uniformi' po terenu ne spada.

Tonin, uniforma in postroj. Vir: Twitter
Tonin, uniforma in postroj. Vir: Twitter

Minister Tonion je civilist in bi kot takšen moral obiskovati tudi vojsko - v civilnih oblekah.

Obenem pa Tonin s svojim oblačenjem tudi dokazuje, da ne razume, da je med profesionalno vojsko in obrambnim ministrstvom vendarle razlika, in da zato niti ni prav, da se oblači kot vojak.

Vojaki so med civilisti na oblasti pomešani res samo tam, kjer so na oblasti - vojaške hunte.

Delite članek