REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lastnika Večera in župan Maribora Večerove novinarje oropali »videza nepristranosti«

Lastnika Večera in župan Maribora Večerove novinarje oropali »videza nepristranosti«Boj novinarjev bo v tem primeru »bitka navkreber«, kajti njihov največji nasprotnik ima v rokah – lastništvo Večera. Vir: Posnetek zaslona, X

Videz nepristranosti je pomemben element vsakega sodnika in sodišča, ugotavlja Evropsko sodišče za človekove pravice.

Boj novinarjev bo v tem primeru »bitka navkreber«, kajti njihov največji nasprotnik ima v rokah – lastništvo Večera.

A ta videz ni nič manj pomemben za drugo vrsto poklica – novinarje.

In to še posebej v državah in družbah, kjer je zaradi nesposobnosti sodstva ali korupcije »medijska resnica« pogosto edina, ki ostane zapisana o nekem dogodku ali dogajanju.

Toda tega očitno ne vedo ali nočejo vedeti lastniki Večera, enega od treh večjih medijev v državi, ki svoje izdelke še vedno tiskajo na truplih mrtvih dreves, imenovanih celuloza.

Tiskani mediji doživljajo pričakovan zaton, lastniki pa se zoper to borijo tudi z zmanjševanjem stroškov in odpuščanji.

Del tega je tudi selitev novinarjev Večera v nove prostore.

A na tej točki zgodba postane zelo zanimiva – Večerovce naj bi namreč preselili v zgradbo, ki je v lasti – župana mesta, o katerem Večer seveda zelo pogosto poroča.

Župan je morda celo že lastnik Večera, kar so za zdaj sicer samo še nepotrjene govorice...

Tragično v tej zgodbi je predvsem dejstvo, da lastniki Večera sami ne razumejo, da so s svojo potezo novinarje oropali videza nepristranosti in s tem orodja, ki je nujno potrebno za opravljanja poklica, od katerega je odvisna tudi dobičkonosnost njihovega podjetja.

Novinarji časnika Večer so zato skupaj s sindikatoma in aktivom Društva novinarjev Slovenije v torek pred stavbo Večera v Mariboru pripravili protest, s katerim po nedavnem javnem branju pred časopisno hišo še na ta način skušajo izkazati nasprotovanje selitvi v prostore v lasti mariborskega župana Saše Arsenovića.

Zaposleni v mariborski medijski hiši Večer so prejšnji teden javnost opozorili, da je predlagana selitev Večera iz sedanje zgradbe, ki sta jo prejšnja lastnika pred časom prodala, v prostore, ki so v lasti župana, »absolutno nesprejemljiva«, saj bi pomenila »nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost.«

Kot je povedal predstavnik zaposlenih Rok Kajzer, so trdno prepričani, da bodo negativne posledice predlagane selitve za njihovo medijsko hišo bistveno večje od pričakovanega prihranka in zmanjšanja stroškov.

Selitev v prostore Galerije Gosposka je po njihovem mnenju nedopustna prvič zato, ker je zgradba, v kateri deluje uredništvo Večera, neločljivo povezana z mariborsko in slovensko medijsko krajino, drugič pa zato, ker so prostori, v katere jih nameravajo preseliti, v lasti aktualnega župana.

Ob tem preko spleta že nekaj dni poteka tudi podpisovanje peticije Za Večer! Proti selitvi, za avtonomijo novinarstva, s katero prav tako opozarjajo, da je selitev v prostore aktualnega nosilca politične moči nesprejemljiva.

»Večer je nacionalni, regionalni in lokalni medij in ima Maribor v svojem bistvu. Visoko profesionalni in neodvisni novinarji, ki pokrivamo teme v mestu, bi bili s selitvijo izpostavljeni dvomom o verodostojnosti, kar je nedopustno,« so zapisali v peticiji.

Podoben solidarnostni protest bo tudi pred RTV Slovenija.

Toda boj novinarjev bo v tem primeru »bitka navkreber«, kajti njihov največji nasprotnik ima v rokah – lastništvo Večera.

Tragično v tej zgodbi je predvsem dejstvo, da lastniki Večera sami ne razumejo, da so s svojo potezo novinarje oropali videza nepristranosti in s tem orodja, ki je nujno potrebno za opravljanja poklica, od katerega je odvisna tudi dobičkonosnost njihovega podjetja.

Preprečiti nekomu, da dela v korist lastne škode pa je zelo težko opravilo.

Novinarji bodo morda res preseljeni v Galerijo Gosposka, toda njihov položaj, žal, ni niti malo gosposki – predvsem tudi zato, ker v preteklosti niso uspeli sami prevzeti podjetja, o katerem sedaj odločajo drugi lastniki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek