REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kot v času afere Patria: Vlada kriminalistično policijo s kadrovskimi rošadami spreminja v politično policijo

Kot v času afere Patria: Vlada kriminalistično policijo s kadrovskimi rošadami spreminja v politično policijoJanša, Patria in okostnjaki iz omare SDS

Afera Patria se je za sedanjega predsednika vlade Janeza Janšo končala precej ugodno deloma tudi zato, ker so zahteve Interpola po preiskavi njega samega in povezanih oseb končale v policijskih predalih in nabirale prah kakšni dve leti.

Zgodba pa bi se sedaj lahko znova ponovila.

Kot poroča Mladina, bi lahko bila policijska preiskava spornega financiranja Nove24TV iz Madžarske končana, saj naj bi stranki SDS uspelo - ne seveda neposredno, pač pa posredno, s padanjem »kadrovskih domin« v MNZ - zamenjati še šefa uprave kriminalistične policije, ki je glavni operativno pristojen tudi za ta primer.

Več kot pet milijonov evrov sredstev iz madžarskih podjetij, ki se napajajo tudi iz vladnih virov naj bi bilo razdeljeno na približno dva dela, ena polovica naj bi odšla v medije, ki so blizu Janezu Janši in SDS, druga polovica pa v Makedonijo.

Februarja, takoj po odstopu Marjana Šarca, v času oblikovanja nove koalicije pod vodstvom Janeza Janše so namreč v javnost prišle nove informacije o spornem financiranju stranke SDS.

Dne 11. februarja je namreč policija potrdila, da njihovi kriminalisti vodijo predkazenski postopek »v povezavi s financiranjem nekaterih medijev«.

Šlo naj bi za televizijo Nova24TV iz Madžarske, tednik Demokracija in še nekatere medije.

Več kot pet milijonov evrov sredstev iz madžarskih podjetij, ki se napajajo tudi iz vladnih virov naj bi bilo razdeljeno na približno dva dela, ena polovica naj bi odšla v medije, ki so blizu Janezu Janši in SDS, druga polovica pa v Makedonijo, v medije pod okriljem stranke VMRO.

Posebna parlamentarna komisija (ki preiskuje tudi NKBM) pa preiskuje, ali je mogoče takšno finančno podporo oceniti kot primer nezakonitega financiranja stranke SDS ob predčasnih volitvah leta 2016.

Orban in EU

Takoj za tem je druga parlamentarna komisija - za nadzor nad obveščevalnimi službami (KNOVS), nenapovedano obiskala generalno policijsko upravo, kjer so po izjavah tedanje generalne direktorice Tatjane Bobnar želeli priti tudi do določenih operativnih podatkov.

Vse kaže, da tudi do imen kriminalistov, ki so v okviru preiskave Nove24TV obravnavali posamezne politike iz vrst SDS.

Grožnjo tedanji direktorici je 18. februarja izrekel poslanec SDS in član komisije KNOVS Žan Mahnič. In sicer, da naj pomisli na svojo prihodnost, če se ne bo podredila njegovim zahtevam.

Šef in vajenec: Janez Janša in Žan Mahnič. Vir: Twitter

Z izjavo, da »slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike,« se je tedaj zanjo postavil tudi direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav.

Prav tisti, ki naj bi bil sedaj - zamenjan. Je to res le naključje?

Vlada je nato takoj na prvi seji razrešila direktorico Tatjano Bobnar in na njeno mesto postavila Antona Travnerja.

Z izjavo, da 'slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike' se je za Bobnarjevo postavil tudi direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav. Prav tisti, ki naj bi bil sedaj - zamenjan. Je to res le naključje?

Travner kot v.d. generalnega direktorja policije nima vpogleda v posamezne preiskovalne postopke, ima pa to direktor uprave kriminalistične policije, ki mu je med drugim podrejen tudi šef Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Šef kriminalistov je odgovoren za posamezne preiskave in mora tudi vedeti za podrobnosti posameznih postopkov, ki jih lahko usmerja.

Boštjan Lindav, ki je doslej vodil kriminaliste, je bil eden najbolj izkušenih, toda sedaj se je Travner odločil, da Lindava zamenja z Vojkom Urbasom, ki je moral pred nekaj leti zaradi očitanih mu nepravilnosti zapustiti kriminalistično policijo, kjer je bil zadolžen za posebne metode dela.

Zadnja leta je bil zaposlen na upravi za informacijsko tehnologijo znotraj ministrstva za notranje zadeve.

Do zamenjave naj bi prišlo že jutri.

SDS volitve madžarska

Ni sicer nenavadno, da vsaka nova vlada poleg ministrov zamenja tudi državne sekretarje.

Vendar se v omikanih in predvsem demokratičnih državah EU tukaj vse zamenjave praviloma nehajo.

Predstojnike organov, ki delo opravljajo dobro direktorji ne bi smeli samovoljno menjavati. Razlogov za menjavo namreč enostavno ni, osebna privrženost in simpatije med direktorjem policije in direktorjem uprave kriminalistične službe pa v tem primeru ne bi smele imeti prav nobene vloge.

Predsednik vlade, izbran politično si lahko izbere svojo »ekipo«, direktor policije, ki je strokoven organ, pa ne bi smel imeti proste roke pri izbiranju vodij uprav in njihovo samovoljno menjavo brez opiranja na strokovne razloge.

Teh v tem primeru, glede na molk organa - očitno ni, razen če pristanemo na razmišljanje, da je izjava Lindava, da slovenska policija ne sme biti podaljšana roka politike - primeren razlog za njegovo zamenjavo.  

Predsednik vlade, izbran politično si lahko izbere svojo »ekipo«, direktor policije, ki je strokoven organ, pa ne bi smel imeti proste roke pri izbiranju vodij uprav in njihovo samovoljno menjavo brez opiranja na strokovne razloge.

Prav zato lahko v navedenem primeru lahko znova vidimo dolgo roko politike, ki posega tja, kamor ne bi smela, to pa izvaja na posreden način, tako da je na prvi pogled videti, kakor da ne gre za nič neobičajnega.

Kar seveda ni res.

Kadar se takoj po zamenjavi vlade menjajo tudi direktor policije in nato direktorji podrejenih uprav, predvsem kriminalistične, gre za očiten in nedopusten vpliv politike na stroko.

Za katerim se običajno skriva želja po usmerjanju kriminalističnih preiskav.

S tem pa kriminalistična policija v Sloveniji znova postaja - politična policija.

Eno od osnovnih načel vsake pravne države je, da nihče ne more biti sodnik v svojem primeru.

Eno od osnovnih načel vsake pravne države je, da nihče ne more biti sodnik v svojem primeru. Toda kot vidimo iz tega primera, bi SDS rada sama presojala, ali so bili njeni mediji nezakonito financirani ali ne, in ali je ta finančna inekcija z Madžarske predstavljala primer nedopustnega, tujega financiranja politične stranke.

Toda kot vidimo iz tega primera, bi SDS rada sama presojala, ali so bili njeni mediji nezakonito financirani ali ne, in ali je ta finančna injekcija z Madžarske predstavljala primer nedopustnega, tujega financiranja politične stranke.

To je še toliko pomembneje na dan, ko se spominjamo prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji pred 30 leti.

Res je, tedaj smo, v času, ko je bil večji del družbenega sistema še socialističen, lahko svobodno in brez tujih vplivov odločali o svoji usodi.

Ali smo bili tega deležni tudi leta 2016 pa nam očitno ne bo dovoljeno izvedeti, saj nam bodo to preprečile politične rošade znotraj slovenske policije.

In tako bi se zgodba iz časov Patrie lahko ponovila, kajti preiskovalna komisija Državnega zbora, ki preiskuje Janšine medije (in je doživela tudi nenadno spremembo predsednika) bo brez operativnih podatkov le težko končala svoje delo.

Delite članek