REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kolo gre lahko samo naprej in ne onesnažuje okolja. Za razliko od Janševe vlade, ki pelje državo vse bolj nazaj!«

»Kolo gre lahko samo naprej in ne onesnažuje okolja. Za razliko od Janševe vlade, ki pelje državo vse bolj nazaj!«Dva svetova: Roza vs. Janša. Vir: Twitter

Ob stoti obletnici protestov proti vladi Janeza Janše je spregovoril tudi igralec Andrej Rozman Roza. Njegov govor objavljamo v celoti.

»Kolo gre lahko samo naprej in ne onesnažuje okolja.

Za razliko od Janševe vlade, ki pelje državo vse bolj nazaj, okolje pa onesnažuje s sovraštvom in pohlepom.

Z ograjami in kazenskim preganjanjem protestnikov je že zelo kmalu pokazala, da je veliko bolj avtoritarna, kot je bila zadnja vlada socialistične republike Slovenije, ki je dovolila proteste za izpustitev Janše in soobtoženih.

Ta vlada pa je 19. junija 2020, 18 dni po epohalnem preletu vojaških letal, s katerimi je razglasila zmago nad epidemijo, s pomočjo policije ogradila Trg republike zato, da se na njem ne bi bralo ustave, ki zagotavlja pravico do mirnega zbiranja in javnih zborovanj.

V obrazložitvi razloga za plačilni nalog, ki mi ga je poslala, je policija tisto ograjo utemeljila z 'zagotavljanjem varnosti določenega varovanega objekta'. Ker je ograja tistega dne segala rekordno daleč čez celoten spodnji del Trga republike vse do stavbe NLB, je bil ta neimenovani 'določeni varovani objekt' lahko le Trg republike.

Tako je 18 dni po koncu epidemije slovenska policija simbolno ogradila republiko, da bi jo varovala pred njeno lastno ustavo. In zdaj hoče, da bi enormne stroške za tisto varovanje plačal eden od udeležencev protesta. Kar ni samo cinično, ampak tudi neumno. Ker zdaj, ko so varovanje tistega protesta tako skrbno izračunali, bi bilo edino prav, da bi ne samo stroške sodnih postopkov, ki bodo na koncu ovrgli položnico za več kot 34.000 evrov, ampak tudi vse nepotrebne stroške tistega varovanja plačal ta, ki jih je povzročil. In to zagotovo ni Jaša Jenull, ampak ta, ki je tisto do slovenske ustave žaljivo varovanje naročil.

Da smo iz nekoč najbolj liberalne socialistične republike postali diktatura primitivcev, jasno govori tudi to, da so kaznovali ljudi, ki so po asfaltu pisali s kredo in lepili križce in stopinje na tla Trga republike.

Kaznovali so ljudi, ki so nosili dežnike s protestnimi napisi, in ljudi, ki so mirno stali na robu protesta.

Vse to bo skupaj s tem, kar ta vlada počne z javno TV in STA, nekoč končalo v Muzeju osamosvojitve. Ne zato, ker ti, ki nam uničujejo družbo in državo, sebe imenujejo osamosvojitelji, ampak zato, ker se bo Slovenija osamosvojila šele takrat, ko se bo znebila voditeljev, ki nam zaradi lastnih poslovnih in psihopatoloških interesov uničujejo domovino.

Petkovi protesti so ob tem, da so razkrinkali nedemokratičnost oblasti, pokazali, da je eden od temeljev slovenske identitete – za katero se tako zelo trudi minister za kulturo - prav kultura, ki spremlja tukajšnji upor od kmečkih puntov preko partizanstva in družbenih gibanj, ki so odločno prispevala k demokratizaciji Slovenije v času socializma, do danes.

Na krščanske korenine se namreč Slovenke in Slovenci v težkih časih ne moremo zanest, saj slovenska RKC, namesto da bi se že končno opravičila potomcem domobrancev, ker jih je pognala v zločin, podpira tudi to protidemokratično in protislovensko vlado.

Protislovensko ne samo zato, ker na pomembne položaje nastavlja nesposobne in skorumpirane ljudi, ampak tudi zato, ker je nacionalizem direktno nasprotje domoljubja, saj tisti, ki v svoji državi ne prenese ljudi drugih ras, porekla, spolnih usmerjenosti ali prepričanja, ne ljubi svoje domovine, ampak svoje blodne sanje.

Zato prav ti, ki imajo polna usta naroda, ta narod načrtno uničujejo, saj ga takšnega, kot je, sovražijo in ga hočejo na silo spremenit.

Če bi vladali še naslednja štiri leta, bi iz te države odšlo toliko sposobnih mladih, da bi bilo z njo dokončno konec in bi bila samo še podaljšek tujih interesov.

Zato so zame petkovi večeri maše za domovino. Srečanja, ki nam, ki se jih udeležujemo, dajejo občutek, da nismo sami, ampak pripadamo skupnosti, ki je pripravljena naredit vse, kar je v njeni moči, da bi Slovenija postala čimbolj samostojna in neodvisna, predvsem pa sodobna, svobodna in spodobna država.«

Andrej Rozman Roza, 18. marec 2022

Delite članek