REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo nam laže? Rusko veleposlaništvo v Sloveniji informacij o pridržanju tujcev ni prejelo

Kdo nam laže? Rusko veleposlaništvo v Sloveniji informacij o pridržanju tujcev ni prejeloVeleposlaništvo Rusije v Ljubljani. Vir: Google Street View, posnetek zaslona

Rusko diplomatsko predstavništvo je sporočilo, da je informacije o pridržanju dveh državljanov latinskoameriške države zaradi suma povezav s posebnimi službami Ruske federacije izvedelo iz slovenskih medijev, iz Ljubljane poroča tiskovna agencija TASS.

Podatka o pridržanju dveh tujih državljanov zaradi suma vohunjenja za Rusijo rusko veleposlaništvo v Sloveniji ni prejelo.

To so v ponedeljek sporočili dopisniku tiskovne agencije TASS na ruskem diplomatskem predstavništvu.

»Informacije o pridržanju dveh državljanov latinskoameriške države zaradi suma povezav z ruskimi posebnimi službami smo izvedeli iz slovenskih medijev. Uradnih obvestil pristojnih organov republike ruskemu veleposlaništvu ni bilo,« je sporočilo ruski diplomatsko predstavništvo, ko je komentiralo poročanje slovenskih medijev, da je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija zaradi suma vohunjenja v korist Ruske federacije pridržala dva tuja državljana.

Portal 24ur je pred tem ob sklicevanju na neuradne podatke organov pregona poročal, da je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA) zaradi suma vohunjenja za Rusijo pridržala dva tujca.

Sova
SOVA. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Po poročanju portala naj bi bili aretirani državljani ene od latinskoameriških držav, eden od njih ima argentinski potni list.

Predkazensko preiskavo zoper osumljene je na predlog Slovenske obveščevalne službe decembra 2022 uvedlo ljubljansko tožilstvo.

Po poročanju 24ur ju SOVA obravnava kot »državljana Ruske federacije, ki delujeta pod navideznimi tujimi osebami«.

Po poročanju slovenskega portala SiOL sta bila osumljenca od 5. decembra 2022 v priporu.

Imela sta v Sloveniji uradno registriran antikvariat in galerijo.

Je pa nenavadno, da o tem, da preiskava poteka, slovenski organi niso obvestili ruskega veleposlaništva. Če se domneva, da gre za državljana Rusije, ima Rusija v skladu z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih pravico biti obveščena in nuditi pomoč svojim državljanom.

Po navedbah slovenskih medijev sta aretirana »izvajala obveščevalne operacije ne le na ozemlju republike, ampak tudi v sosednjih državah.«

Po informacijah portala naj bi slovenska protiobveščevalna služba njuno aretacijo pripravljala v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je včeraj pojasnila, da ruskega veleposlanika v Sloveniji MZZ Slovenije zaradi tega, ker preiskava še poteka, niso poklicali na zagovor.

Je pa nenavadno, da o tem, da preiskava poteka, slovenski organi niso obvestili ruskega veleposlaništva.

Če se domneva, da gre v resnici za državljana Rusije, kot je bilo mogoče razumeti navedbe v medijih, ima namreč Rusija v skladu z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih pravico biti obveščena in nuditi pomoč svojim državljanom.

Če temu ni tako, pa ima enako vlogo Argentina.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek