REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je vlada v obrambo prepovedi izhoda iz države lagala ustavnemu sodišču in kako so jo sodniki spregledali

Kako je vlada v obrambo prepovedi izhoda iz države lagala ustavnemu sodišču in kako so jo sodniki spregledaliSo meje Slovenije varne pred okužbo s severa in zahoda celine? Vir: Twitter

Zadržanje 11. člena predzadnjega odloka Janševe vlade, s katerim je vlada poskusila omejiti gibanje ljudem je pokazalo še nekaj - da je vlada zavajala in lagala tudi v odgovoru ustavnemu sodišču.

Da naj bi bili ukrepi preprečevanja izstopov iz države 'tretji najbolj učinkovit ukrep' je seveda neresnica. Nobena znana študija tega ne trdi, vlada pa ni navedla, kje je temelj za tako nerazumno trditev.

V svojem odgovoru na pobude o razveljavitvi spornega odloka je namreč navajala, da je svoje odločitve med drugim tudi ob določitvi »pogojev za izstop iz države« sprejemala »ob upoštevanju dognanj epidemiološke in infektološke stroke glede  prepovedi in omejevanja socialnih stikov med prebivalstvom.«

Nato sledi še večja neresnica: »Raziskave naj bi kazale, da imajo vsi ukrepi, s katerimi se omejujejo ali preprečujejo socialni stiki učinek na faktor R. Ukrepi na meji naj bi bili tretji najučinkovitejši ukrep. Vlada poudarja, da je bila odločitev o zaostrovanju režima na meji sprejeta na podlagi priporočila zdravstvene stroke in ob upoštevanju poslabšanja zdravstvenih razmer.«

Da naj bi bili ukrepi preprečevanja izstopov iz države »tretji najbolj učinkovit ukrep« je seveda neresnica.

Nobena znana študija tega ne trdi, Janševa vlada pa ni navedla, kje je temelj za tako nerazumno trditev.

Toda v resnici strokovna skupina vladi sploh ni predlagala ukrepa prepovedi zapustiti državo, katerega izvajanje je ustavno sodišče zadržalo.

To je priznala dr. Mateja Logar, vodja te skupine.

»To je pomemben nov podatek, ki potrjuje, da je prepoved zapustiti državo bila politična odločitev je zapisal nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, eden od pobudnikov razveljavitve odloka, ki prepoveduje zapustitev države.

Vendar to seveda ni bistveno, kajti jasno je, da na koncu vse odločitve v vsaki državi sprejema »politika« oziroma predvsem (in ne izključno) - vlada.

Cirkus torej dela edino vlada. In ob tem, kot kaže njen odziv na pobude za razveljavitev njenih odlokov – tudi odkrito laže.

Pri tem se je vlada in v njenem imenu samooklicani Aleš Hojs na odločitev ustavnega sodišča znova odzvala nerazumno – s kritiko ustavnega sodišča, češ da bodo »odgovorni« za smrtne žrtve in očitkom, da so ustavni sodniki nesposobni ter z grožnjo, da bo vlada pač na novo zaostrila pogoje za vstop v državo.

Pri tem pa je ustavno sodišče ugotovilo, da bi bila škoda, ki nastaja državljanom zaradi uveljavitve odloka večja od škode, kot če odloka ne bi bilo in ga zato zadržalo.

S tem pa je tudi de facto pokazalo, da so argumenti Janševe vlade neutemeljeni, kajti če bi bili vsaj kanček utemeljeni, sodišče tega lažnega 'tretjega najpomembnejšega ukrepa za zajezitev epidemije' zagotovo ne bi razveljavilo.

Poslopje Ustavnega sodišča
Poslopje Ustavnega sodišča. Vir: Twitter

Vendar je bistveno nekaj drugega, kar ni ušlo pozornim analitikom – odgovor Janševe vlade kaže, da je zavajala in lagala v odgovoru ustavnemu sodišču, ki je laži vlade tokrat vendarle spregledalo.

Gre za »vlado nesposobnih, ki onesposoblja sposobne.«

Ustavno sodišče je v zadnjem času sicer razveljavilo celo že tri sporne odločitve Janševe vlade.

Prav zaradi tega je predsednik LMŠ Marjan Šarec v enem od zadnjih zapisov vlado opisal kot »vlado nesposobnih, ki onesposoblja sposobne.«

Še huje pa je sporne ukrepe vlade ocenil epidemiolog Mario Fafanagel, ko je ob podatku Statističnega urada, da samo desetina ljudi (od 17 – 9 odstotkov) dela od doma, drugi pa še naprej hodijo v službe in si v delovnem okolju izmenjujejo viruse zapisal: »Mi se pa gremo *kao* lockdowna, igral v ZOO, stojnic, policijske ure, mask na prostem, omejitev izstopa iz države, ...«

Dr. Fafangel je to označil kot »epski neuspeh.«

Pojasnil je, da so bili predlogi vladi drugačni:

Odgovor Janševe vlade razkriva, da je zavajala in lagala v odgovoru ustavnemu sodišču, ki je laži vlade tokrat vendarle spregledalo.

»V dani situaciji smo zato izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenja virusa kot neskončno trajanje (ne)sprejemljivih ukrepov. Za tem pa smo bili deležni lockdown-a v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti zakaj so nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), ... obvezne uporabe mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami. S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi. A sem tako bil dovolj jasen ali še kdo potrebuje podnapise? Pred 'like' malo premislite drugič,« je zapisal eni od komentatork svoje izjave, ki ga je obtožila, da je sam del tega »cirkusa.«

Cirkus torej dela edino Janševa vlada.

In ob tem, kot kaže njen odziv na pobude za razveljavitev njenih odlokov – tudi odkrito laže.

Delite članek