REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Inštitut za narodnostna vprašanja praznuje

promocijsko sporočilo
Inštitut za narodnostna vprašanja praznuje Inštitut za narodnostna vprašanja (INV), ki je bil ustanovljen 1. februarja 1925 v Ljubljani, praznuje 98. obletnico delovanja.

Inštitut za narodnostna vprašanja (INV), ki je bil ustanovljen 1. februarja 1925 v Ljubljani, praznuje 98. obletnico delovanja.

Prof. dr. Novak Lukanović: »In naj poudarimo - družbene razmere, v katerih so destabilizirani medetnični odnosi, so najboljša pot v destabilizacijo družbene ureditve in morale ter moralnih vrednot. Za današnji dinamičen in nepredvidljiv čas je zelo pomembno, da se zavemo kolikšen je vrednostni univerzum današnje družbe in kakšno vlogo imajo v njem posamezne vrednote, med katere brez dvoma sodi raziskovanje tematik Inštituta za narodnostna vprašanja.«

V skoraj 100 letih svojega delovanja, se je INV razvil v enega pomembnejših evropskih in svetovnih centrov za znanstveno raziskovanje manjšinskih in etničnih tematik.

Po 1. svetovni vojni je zaradi novih državnih razmejitev dobra tretjina slovenskega prebivalstva ostala zunaj državnih meja. To je botrovalo ustanovitvi Manjšinskega inštituta, ki se je na začetku ukvarjal s položajem Slovencev v sosednjih državah, položajem nemške in madžarske manjšine v Sloveniji. Nastanek in razvoj INV-ja dokazuje, da zgodovinsko utemeljena potreba po raziskovanju razsežnosti etničnosti družbe zaznamuje vsako posamezno obdobje in vsako okolje in je pokazatelj usmeritve družbe in njenega razumevanja, upoštevanja, sprejemanja in spoštovanja različnosti.

Raziskovalci inštituta svojo raziskovalno dejavnost namenjajo in usmerjajo tako domačemu okolju in neposrednemu sosedstvu, kot tudi širšemu mednarodnemu prostoru ter tako ustvarjajo znanje zasnovano na izvirnih empiričnih podatkih in teoretskih podlagah. V  raziskovanje vključujejo nove tematike, ki jim pozornost namenjata stroka in raziskovanje v svetu ter so aktualne tudi z vidika razvoja in dogajanj v Sloveniji, v Evropi in globalno.

»In naj poudarimo - družbene razmere, v katerih so destabilizirani medetnični odnosi, so najboljša pot v destabilizacijo družbene ureditve in morale ter moralnih vrednot. Za današnji dinamičen in nepredvidljiv čas je zelo pomembno, da se zavemo kolikšen je vrednostni univerzum današnje družbe in kakšno vlogo imajo v njem posamezne vrednote, med katere brez dvoma sodi raziskovanje tematik Inštituta za narodnostna vprašanja,« zaključuje prof. dr. Novak Lukanović.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek