REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Infantilno: Tonin v beli srajci z valjanjem po blatu opravičeval oblačenje uniform. Se zgleduje po srbskem Vulinu?

Infantilno: Tonin v beli srajci z valjanjem po blatu opravičeval oblačenje uniform. Se zgleduje po srbskem Vulinu?Družbena omrežja so spregledala Toninovo zvijačo s snežno belo srajco na vojaškem vadišču. Vir: Twitter

Slovenski obrambni minister iz kvote NSi, ki nikoli ni služil vojaškega roka se že od nastopa funkcije z vojaki Slovenske vojske druži napravljen v oblačila, podobna vojaškim uniformam.

Torej oblačila, ki spominjajo na vojaška.

Sam sicer zatrjuje, da gre za delovna oblačila.

Po številnih kritikah, da je to neprimerno, saj je minister v Janševi vladi in civilist, ne pa vojak, se je Matej Tonin odločil za nov, tako drzen kot radikalen korak.

Na vojaškem vadišču se je prikazal v snežno beli srajci, nato pa se pustil prevažati naokoli v jugoslovanskem, po ruski licenci narejenem tanku M-84, tako da je bil na koncu vožnje pošteno blaten in ves popackan.

»45. center goseničnih bojnih vozil Pivka, ki deluje v Vojašnici Stanislava Požarja, predstavlja vojaški del z največjo ognjeno močjo. Minister Matej Tonin je ob obisku poudaril, da je treba opraviti razmislek, kako v prihodnje zagotoviti njihovo modernizacijo,« so zapisali v ministrstvu za obrambo v svojem poročilu z dogodka.

In nato je taiste fotografije objavil na družbenih omrežjih tudi Matej Tonin z naznanilom, da bo še naprej nosil svoje delovne obleke na srečanjih z vojaki.

Kajti civilne obleke se seveda – umažejo.

Omenjeno ministrovo opravičevanje nenavadne strasti do uniform in orožja ter pričujoče Toninovo ravnanje ob tankovski vožnji na vojaškem vadišču pa je do te mere infantilno, neresno in bedasto, da je že težko verjeti, da se je to res zgodilo.

Ni treba biti genij za ugotovitev, da boš po plezanju po tanku in divji vožnji po blatnih terenih na koncu »usran«.

Čeprav je Tonin ob tem celo pretirano usran, zato je ta fotografija zagotovo celo zrežirana, lažna.

Kajti blato izpod tankov - govorimo iz izkušenj, ker smo se z istimi tanki na isti progi pred nekaj leti vozili tudi sami - ne letijo 2,5 metra visoko, še najmanj pa do poveljnika v kupoli.

Tonin je torej dobil le to, kar je najverjetneje tudi iskal.

Prebivalci Slovenije niso tepci, ki ne bi razumeli, da v demokratičnih državah, ki jih vodijo civilisti, ministri nosijo civilne obleke tudi tedaj, ko se srečujejo z vojsko.

Očitno je, da je Matej Tonin to naredil zanalašč, da bi dokazal, kako ima »prav,« ker rad nosi vojaške uniforme.

Toda prebivalci Slovenije tudi niso tepci, ki ne bi razumeli, da se to v normalnih demokracijah ne počne in da v demokratičnih državah, ki jih vodijo civilisti, ministri nosijo civilne obleke tudi tedaj, ko se srečujejo z vojsko.

Celo ameriški in ruski obrambni minister, da o drugih sploh ne govorimo, ne oblačita oblek, ki bi bile podobne vojaškim.

Zakaj?

Ravno zato, da tudi vizualno ostaja jasno, da sta CIVILISTA, kajti v demokratičnih državah civilisti dejansko poveljujejo vojski – in ne obratno.

Zdi se, da ima še posebej rad tanke: Matej Tonin. Vir: Twitter

Je pa v slovenski soseščini znan še en primer zelo podobnega ravnanja, kot ga na Slovenskem rad uprizarja Tonin.

Gre za nekdanjega srbskega obrambnega ministra Aleksandra Vulina, ki je danes notranji minister Srbije.

Že v času, ko je bil minister za obrambo se je namreč Vulin ves čas z vojaki srečeval v posebej zanj sešitih »uniformah«, običajno temno modrih ali sivozelenih cunjah, ki so pač zelo spominjale na vojaške.

To pa ni edina podobnost Vulina s Toninom.

Druga je, da Vulin, nekoč kader razvpitega JUL-a, stranke Miloševićeve soproge Mire Marković prav tako ni služil vojske.

Da gre za bizaren odklon kaže tudi dejstvo, da, ko je v Srbiji nov minister za obrambo postal Nenad Stefanović, ni nadaljeval z Vulinovo tradicijo.

Stefanović se namreč z vojsko srečuje oblečen v - civilna oblačila.

Toda Vulin lastne tradicije uniformiranca v vladi srbske premierke Ane Brnabić ni opustil in z njo nadaljuje tudi sedaj, ko je na čelu srbske policije.

Zdaj si je dal sešiti novo, tokrat črno uniformo v kateri spominja na črnosrajčnike iz drugih časov...

Tonin in Vulin, dva vneta oboževalca uniform. Vir: Twitter
Tonin in Vulin, dva vneta oboževalca uniform. Vir: Twitter

Ta oblačila močno spominjajo na nacistične ali ustaške uniforme, kar je še posebej neprimerno.

Zaradi tega je Vulin pogosto tarča kritik.

Podobno zdaj velja tudi v Sloveniji glede Toninovega paradiranja v njemu všečnih uniformah, ki jih je poimenoval za delovna oblačila.

Spomnimo: Karl Erjavec, Anton Grizold, Andreja Katič, Ljubica Jelušič, celo Janez Janša (razen v času t. i. desetdnevne »vojne«) v vlogi obrambnih ministrov - niso nosili vojaških oblačil.

Očitno je, da gre za izvirno Toninovo pogruntavščino.

Takšni neizživeti politiki, ki nimajo pojma o tem, kaj je to vojska, kako deluje in predvsem nimajo pojma o tem, da orožje ni igrača, pač pa grozljiva naprava, ki povzroča smrt, bolečino in razdejanje, očitno zelo radi oblačijo uniforme in se šemijo v vlogo vojakov, ki je zares nikoli niso doživeli.

Če jih to res veseli, bi se seveda lahko prijavili med rezerviste in nato v znoju in prahu vsakdana spoznavali pravo, trdo življenje vojakov.

Ampak ne, Tonin, Vulin in podobni politiki se z vojaki bratijo le tako, da se oblačijo v podobne cunje kot oni in nato slikajo, da bi bili videti bolj možati.

In pri tem je zanimivo tudi to, da njihova publika zelo dobro razume, za kaj v resnici gre.

Tako v Sloveniji kot v Srbiji sta oba ministra zaradi svojih pobalinskih, zavržnih potez na družbenih omrežjih in v javnosti naletela na ostre kritike.

Je pa med Vulinom in Toninom še ena razlika.

Vulin je vsaj del vlade, ki je srbsko vojsko v zadnjem času dobro oborožila, tudi z novimi tanki. Pa tudi orožjem iz domačih tovarn.

Tonin pa kupuje samo tujo opremo, tanke M-84, svoje najmočnejše orožje, pa ima Slovenska vojska še vedno iz časov nekdanje JLA.

Kako odslužene tanke posodobiti, Tonin samo razmišlja.

Če ne bi bilo Jugoslavije in jugoslovanskih tankov M-84, potem se danes niti Tonin ne bi imel v čem (pa še z rusko tankovsko čepico na glavi!) šopiriti pred kamerami.

Ampak ve se, kam bo razmislek pripeljal, če bo Slovenija spraševala zvezo NATO - v topilnico železa.

Naših tankov namreč NATO ne potrebuje.

Drugih tankov Slovenija zato že od leta 1991 naprej ni kupila in jih tudi ne bo, njeni dometi sežejo le do lažje opremljenih večkolesnikov, pa še ob tem Slovenija vztraja pri povsem zgrešenem nakupu predragih nemških boxerjev.

So pa Toninove fotografije vendarle pripomogle k dragocenemu spoznanju, namreč, da v preteklosti le ni bilo vse tako slabo, kot nam to slikajo v sedanji vladi.

Kajti, če ne bi bilo Jugoslavije in jugoslovanskih tankov M-84, potem se danes niti Tonin ne bi imel v čem (pa še z rusko tankovsko čepico na glavi!) šopiriti pred zasloni fotoaparatov.

Delite članek