REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška se posmehuje Sloveniji: Cerar je dvoličnež, govori eno, piše pa drugo

Hrvaška se posmehuje Sloveniji: Cerar je dvoličnež, govori eno, piše pa drugoMiro Cerar VIr:Pixsell

Hrvaška se je ob nedavnem vplutju hrvaškega policijskega čolna globoko v slovenske ozemeljske vode odzvala tako, da je vplutje policijskega čolna skoraj do obal Pirana označila kot neka »rutinskega«, slovensko zunanje ministrstvo oziroma zunanjega ministra Mira Cerarja pa so v Zagrebu ob tem razkrili kot dvoličneža, ki govori nekaj, pisari pa nekaj povsem drugega. Pri tem pa se je slovensko zunanje ministrstvo za zunanje zadeve znova odzvalo povsem mlačno.

Na precej očitno, brutalno kritiko Mira Cerarja v diplomatski noti, poslani iz Zagreba so se namreč odzvali tako, da so zapisali, da bodo njihov predlog - "preučili".

Preučili!? 

Je to, ali je minister dvoličnež, ki govori eno, piše pa drugo, res potrebno proučevati?

Če je to potrebno, potem je že samo to dokaz, da je v hrvaških obtožbah zagotovo vsaj nekaj resnice. Morda vsa? To bi bilo res porazno, tako za Mira Cerarja kot za Slovenijo.

Policijski čoln je skorajda prišel do same piranske obale, Hrvaška pa je to označila kot nekaj povsem – »običajnega.«

Hrvaška vlada je sicer šampion v sprenevedanju, ko gre za vprašanje arbitraže in mejnih vprašanj s Slovenijo, to pa je dokazala znova, ko je včeraj »v celoti zavrnila« trditve Mira Cerarja , ki je protestiral zaradi nedavnega vplutja hrvaškega policijskega čolna globoko v ozemeljske vode Piranskega zaliva.  

Policijski čoln je skorajda prišel do same piranske obale, Hrvaška pa je to označila kot nekaj povsem – »običajnega.«

Slovenski in hrvaški čoln
Slovenski (manjši) in hrvaški (večji) čoln. Slovenska vlada se očitno ravna po stari reklami, da ima manjši "vse, kar ima veliki." V odnosih med državami pa je velikost, žal, še kako pomembna.

 »Šlo je za rutinsko in vsakdanjo plovbo ter izvajanje nadzora hrvaške policije v hrvaških ozemeljskih vodah v Piranskem zalivu in pred njim, pa tudi za nezakonito plovbo slovenskega policijskega plovila v hrvaških ozemeljskih vodah,« je hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve zapisalo v sporočilu za javnost.

Hrvaška namreč »sredinsko črto«, ki nikoli ni bila meja v Piranskem zalivu, označuje za »pravo mejno črto« in vsako plovbo čez to namišljeno črto razume kot slovensko »kršitev.«

Hrvaško zunanje ministrstvo: Cerarjeve izjave za medije v noti niso niti omenjene niti opisane.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da so v četrtek prejeli diplomatsko noto slovenskega zunanjega ministrstva, ki jo je v izjavi za medije napovedal Miro Cerar.

Ob tem so poudarili, da »trditve iz Cerarjeve izjave za medije v noti niso niti omenjene niti opisane.«

»Slovenska nota odgovarja na prejšnjo noto hrvaške strani in ponavlja splošne, pravno neargumentirane teze o domnevnih kršitvah meje,« piše še v sporočilu uradnega Zagreba.

Tako je razsodilo arbitražno sodišče, toda Hrvaška se na to požvižga.

Hrvaška je torej dejansko sporočila, da je Miro Cerar celo zavajal slovensko in mednarodno javnost, saj si trditev o kršitvah Hrvaške očitno ni upal zapisati v noti, ki jo je iz Ljubljane poslal v Zagreb. Govoril je torej eno, MZZ pa naj bi v diplomatski noti odgovarjal na nekaj čisto drugega, na »prejšnje« note in ne na dogodke iz zadnjega incidenta.

Ali je to res smo vprašali tudi MZZ in bomo njihov odgovor, ko ga dobimo, tudi objavili.

Slovenski MZZ, kot trdi uradni Zagreb, očitno ne zna spisati niti odločne note.

Cerar je sicer v sredo v Ljubljani dejal, da je hrvaški policijski čoln v nedeljo vplul 2,5 kilometra globoko v slovensko morje, kar je označil za »intenzivno provokacijo« in za »nepotrebno zaostrovanje in kršitev dobrososedskih odnosov med državama, nespoštovanje mednarodnega prava in prava EU-ja, za kršitev schengenske meje«, vse to pa s strani »države, ki bi rada postala članica schengenskega območja.«

Miro Cerar je ob tem še dejal, da so se hrvaški policisti pred slovenskimi izgovorili, da se jim je pokvarila navigacija, kar je po njegovem mnenju »prozoren izgovor«.

Vse to je seveda razlog za še kaj več kot zgolj odločno diplomatsko noto.

Ampak slovenski MZZ, kot trdi uradni Zagreb, očitno ne zna spisati niti odločne note.

 

Komentarji