REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Helikopterska nujna pomoč: ministrstva so se sestala, poročilo posebne delovne skupine pa še naprej brez obravnave

Helikopterska nujna pomoč: ministrstva so se sestala, poročilo posebne delovne skupine pa še naprej brez obravnave

V začetku meseca je obrambni minister Karl Erjavec napovedal sestanek pristojnih ministrstev in predsednika vlade Marjana Šarca glede (re)organizacije helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). 

Kot smo že poročali, je HNMP v pristojnosti ministrstva za zdravje, pri čemer kot izvajalca helikopterskega dela sodelujeta še ministrstvi za notranje zadeve in za obrambo.

Posledično so v izvajanje HNMP pristojna na področju zagotavljanja medicinske posadke zdravstvena domova Kranj in Maribor, medtem ko helikopterje in helikoptersko posadko priskrbita Letalska policijska enota in 151. helikopterska eskadrilja Slovenske vojske. 

Posledično so v izvajanje HNMP pristojna na področju zagotavljanja medicinske posadke zdravstvena domova Kranj in Maribor, medtem ko helikopterje in helikoptersko posadko priskrbita Letalska policijska enota in 151. helikopterska eskadrilja Slovenske vojske

Ker na spletni strani vlade ter omenjenih ministrstev niso objavili nobene novice o sestanku, smo se sami obrnili na vlado.

»Sestanek v povezavi s HNMP je bil izveden 9.1.2019. Udeležili so se ga predstavniki ministrstev za obrambo, zdravje in notranje zadeve. Na sestanku je bilo dogovorjeno, da Ministrstvo za zdravje pripravi in uskladi ustrezen sklep vlade za nadaljevanje tovrstnih aktivnosti,« se je glasil njihov odgovor. 

Pri tem se lahko vprašamo, zakaj vlada Marjana Šarca ne obravnava dokumenta »Medresorske delovne skupine za pripravo predloga dolgoročne ureditve helikopterske nujne medicinske pomoči in sekundarnih prevozov«, ki jo je ustanovila vlada pod vodstvom Mira Cerarja in to 7. decembra 2017.

Torej se je zadeva vrnila nazaj na začetek. Pri tem se lahko vprašamo, zakaj vlada Marjana Šarca ne obravnava dokumenta »Medresorske delovne skupine za pripravo predloga dolgoročne ureditve helikopterske nujne medicinske pomoči in sekundarnih prevozov«, ki jo je ustanovila vlada pod vodstvom Mira Cerarja in to 7. decembra 2017.

Helikopter, vojska, policija

Medresorsko delovno skupino (MDS) so sestavljali: mag. Darko Čander, pooblaščeni vodja službe za razvoj in organizacijo dejavnosti nujne medicinske pomoči iz zdravstvenega ministra (vodja skupine), direktor Javne agencije za civilno letalstvo Rok Marolt, mag. Mirko Komac, generalni direktor Direktorata za letalski in pomorski promet iz Ministrstva za infrastrukturo, mag. Primož Škufca in mag. Martin Jazbec iz Generalne policijske uprave (Ministrstvo za notranje zadeve), Dragana Dujić iz Službe za razvoj in organizacijo dejavnosti nujne medicinske pomoči, Ministrstvo za zdravje, Srečko Šestan, sekretar v Kabinetu ministrice in poveljnik Civilne zaščite RS (Ministrstvo za obrambo), ter polkovnik Blaž Pavlin, načelnik Vojaškega letalskega organa (iz Slovenske vojske).

Vlado smo zaprosili za posredovanje končnega poročila oz. delovne verzije predloga, a ga nam niso posredovali.

Od ustanovitve se je delovna skupina sestala trikrat, in sicer 19. decembra 2017 ter 14. februarja in 17. septembra lani. V tem času je skupina »pripravila delovno verzijo predloga dolgoročne rešitve in ga poslala v proceduro za sejo Vlade RS v juliju 2018, vendar zaradi potrebe po dodatnih usklajevanjih med resorji, ki sodelujejo pri delovanju HNMP, le to ni bilo obravnavano.«

Vlado smo zaprosili za posredovanje končnega poročila oz. delovne verzije predloga, a ga nam niso posredovali.

Sedaj se bo, kot kaže, delo delovne komisije ponovno pričelo z dodatnim usklajevanjem glede na nove zamisli političnih veljakov.  
 

Komentarji