REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

MORS: v nakup treh helikopterjev za potrebe helikopterskega reševanja

MORS: v nakup treh helikopterjev za potrebe helikopterskega reševanjavir: slovenskavojska.si

Dva dni po objavi našega članka, da vlada Marjana Šarca (zaenkrat) še nima konkretnih rešitev glede helikopterskega reševanja, je včeraj obrambni minister Karl Erjavec razkril nekatere izboljšave. 

V okviru novinarske konference na letališču Edvarda Rusjana Maribor so predstavili delovanje dežurnih ekip helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP).

Minister Erjavec se je reševalcem in medicinskemu osebju zahvalil za plemenito delo, ki ga opravljajo in napovedal prizadevanje za nakup treh večnamenskih vojaških helikopterjev. 

Minister Erjavec se je reševalcem in medicinskemu osebju zahvalil za plemenito delo, ki ga opravljajo in napovedal prizadevanje za nakup treh večnamenskih vojaških helikopterjev. 

»V interesu nas vseh je da rešimo čim več življenj. Kot minister bom storil vse, da bomo to dejavnost lahko kvalitetno izvajali na območju celotne Slovenije. Sam sem zagovornik tega, da helikoptersko reševanje ostane v pristojnosti države. Mi te zmogljivosti v okviru Slovenske vojske tako in tako potrebujemo, hkrati pa te zmogljivosti lahko uporabljamo za civilne namene. Mislim, da je to najbolj racionalna rešitev,« je poudaril Erjavec.

Pri tem je spomnil še na to, da se je sedanja koalicija zavezala v koalicijski pogodbi k nakupu treh dodatnih helikopterjev.

Pri tem je spomnil še na to, da se je sedanja koalicija zavezala v koalicijski pogodbi k nakupu treh dodatnih helikopterjev. Trenutno še niso opravili načrta, kako bo nakup potekal, a še ta teden naj bi se glede tega sešli s predstavniki ministrstev za zdravje in notranje zadeve kot tudi predsednikom vlade.

Karl Erjavec | VIR: STAfoto

Hkrati je tudi zavrnil, da bi v Sloveniji, po zgledu tujine, HNMP prevzela zasebna podjetja. To je po njegovem možno v državah, ki so večja in kapitalsko dovolj močne, sam pa se zavzema za sedanji sistem, ki je po njegovem mnenju tudi najbolj racionalen.

Helikopter / Slovenska vojska
vir: slovenskavojska.si

Vseeno pa pričakuje, da bo pot do novih helikopterjev težavna: »Ko gre za nabavo vojaške opreme, so vedno kakšne težave, zato tudi tukaj pričakujem razpravo.« Trije helikopterji naj bi skupaj stali okoli 27 milijonov evrov, zato se bo potrudil za uresničitev koalicijske zaveze, pri čemer tudi pričakuje močno podporo Šarca.

V skladu s trenutno ureditvijo HNMP v Sloveniji izvajata Slovenska vojska in policija s svojimi (večnamenskimi) helikopterji. Zaradi popravila policijskega helikopterja sedaj HNMP izvajajo le z uporabo vojaških helikopterjev. 

Slovensko ozemlje pokrivajo preko dveh baz in sicer na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana Maribor, hkrati pa imajo en helikopter v 120-minutni pripravljenosti na letališču Cerklje ob Krki. Trenutno imajo dvanajst usposobljenih posadk za opravljanje reševalnih akcij.

Helikopter / Slovenska vojska
vir: slovenskavojska.si
V preteklem letu so pripadniki 151. helikopterske eskadrilje izvedli 654 reševalnih akcij in sicer 203-krat so sodelovali pri reševanju v gorah, 387-krat so izvedli klasično HNMP in 55-krat prepeljali inkubator; skupaj so prepeljali 674 poškodovanih ali obolelih oseb.

V preteklem letu so pripadniki 151. helikopterske eskadrilje izvedli 654 reševalnih akcij in sicer 203-krat so sodelovali pri reševanju v gorah, 387-krat so izvedli klasično HNMP in 55-krat prepeljali inkubator; skupaj so prepeljali 674 poškodovanih ali obolelih oseb. Ob tem so vojaški helikopterji še devetkrat posredovali pri gašenju požarov, pri čemer so skupaj odvrgli okoli 200.000 litrov vode. Vojaški letalci so v namenu reševanja lani naleteli 758 ur. 

Prvotno je bilo za opravljanje HNMP s strani Slovenske vojske v proračunu namenjenih pol milijona evrov, a so ta sredstva porabili že do meseca maja, zaradi česar je avgusta SV prejela dodatnih 800.000 evrov. A tudi ta preliv sredstev ni zadoščal za pokritje vse večjega števila helikopterskih intervencij, zato je SV oktobra dobila še tretji priliv – 416.671 evrov. Skupaj je SV za potrebe helikopterskega reševanja prejela 1.716.671 evrov, medtem ko je dejanska realizacija (758 ur naleta) presegla ta znesek – 1.890.380 evrov. 

Helikopter / Slovenska vojska
vir: slovenskavojska.si
Poveljnik 151. helikopterske eskadrilje podpolkovnik Igor Lanišnik je povedal, da je v zadnjih desetih letih (od 1. januarja 2009 do 31. decembra 2018) helikopterska eskadrilja opravila 2668 intervencij, pri čemer so prepeljali 2759 poškodovanih ali obolelih, za kar so porabili 3.353 ur.

Poveljnik 151. helikopterske eskadrilje podpolkovnik Igor Lanišnik je povedal, da je v zadnjih desetih letih (od 1. januarja 2009 do 31. decembra 2018) helikopterska eskadrilja opravila 2668 intervencij, pri čemer so prepeljali 2759 poškodovanih ali obolelih, za kar so porabili 3.353 ur. Vsaka intervencija, od prejetega klica do vrnitve nazaj v bazo, je povprečno trajala eno uro.

Helikopter / Slovenska vojska, intervencije
vir: slovenskavojska.si

Komentarji