REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Hej, @policija_si, če grem ropat banko s ponaredkom pištole, je to OK? Me boste spustili, sej se samo hecamo«

»Hej, @policija_si, če grem ropat banko s ponaredkom pištole, je to OK? Me boste spustili, sej se samo hecamo«Varda pozira novinarju britanskega Reutersa ob Kolipi. Vir: Twitter

Na novico, da policija zahvaljujoč pomanjkljivi zakonodaji ne more nič paravojaškim formacijam samooklicane Šiškove štajerske varde, ki so se v navzočnosti tujih medijev tudi ta konec tedna urile ob Kolpi, se je uporabnik Twitterja z vzdevkom Stariha nekoliko ponorčeval na račun lukenj v domači varnostni ureditvi, kjer uniformirani in z zračnimi puškami oboroženi »vardisti« nekaznovano paradirajo in strašijo mimoidoče ob meji s Hrvaško.

vaški stražar Blaž, aretacija, Štajerska varda
Belokranjski vaški stražar Blaž in začetki Štajerske varde

»Hej, slovenska policija, če grem ropat banko s ponaredkom pištole, potem je OK? Me boste spustili, sej se samo mal' hecamo?« je vprašal Stariha.

Sodelujoče v »patriotskih igrah« pod Alpami, kot so jih posmehljivo ocenili tako britanski Reuters kot drugi tuji mediji, so nekateri uporabniki Twitterja in Facebooka na objavljenih fotografijah celo prepoznali

Frajgajst je takoj naznanil, kaj je pravi razlog njihovega pohajkovanja ob meji.

Kakšnih 50 pripadnikov omenjene paravojaške enote, moških in žensk, odraslih, ki se oboroženi z replikami kalašnikovk in v kamuflažnih uniformah igrajo vojsko, je tudi pretekli konec tedna na meji s Hrvaško lovilo migrante, poroča Index.hr.

Andrej Šiško, na mariborskem sodišču pravnomočno obsojen na osem mesecev zapora zaradi ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve, se je pobahal pred novinarji Reutersa, da štajerska varda celo sodeluje s slovensko policijo, kar je policija nemudoma zanikala.

O »urjenju« je nato poročala tudi Hrvaška televizija

Na fotografijo, ki kaže utrinke s prostovoljnega služenja vojaškega roka, ki traja 14 tednov, pa se je odzval Besni upokojenec, prepričan, da bi jim morala biti »varda« za – zgled.

Prispodoba varde kot 50 trebuharjev z eno sekiro in nekaj paintball igrač, ki »patruljira« ob meji, je spodbudila tudi hudomušno vprašanje o vrhovnem poveljniku Slovenske vojske ...

Naposled se je vlada premierja Marjana Šarca, po letu dni omahovanja, odzvala na dogajanje, nato pa je novinarka RTV SLO Marta Razboršek sklenila razpravo o paravojaških formacijah na tleh Slovenije na svetovnem spletu z objavo novice, da »Svet za nacionalno varnost želi spremembo zakonodaje za možnost ukrepanja proti 'vardam'

Kmalu je tudi vlada objavila, da z namenom ustrezno sankcionirati združevanje in aktivnosti raznih organizacij kot so samonikle vaške straže in »varde«, ki posegajo v pristojnosti državnih organov ter pri ljudeh vzbujajo negotovost glede njihovega delovanja, je Svet za nacionalno varnost sprejel sklep, s katerim je naložil ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve, da v najkrajšem času spremenita kazenski zakonik ter ustrezno dopolnita predpise, ki urejajo prekrške.

Tako vse kaže, da bo že kmalu – zahvaljujoč spremenjeni in predvsem poostreni zakonodaji – ob slovenski meji naposled konec tega Šiškovega »letečega cirkusa«, kako dogajanje vidijo tuji mediji.

Svet za nacionalno varnost je namreč sprejel tudi nov poslovnik in predlagal vladi v sprejem Nacionalno strategijo za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma.

Z ministrstva za notranje zadeve pa so sporočili, da imajo ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge v pristojnosti države.

Štajerska varda, Andrej Šiško

»Zakonodaja daje monopol nad uporabo sile le državi,« so zapisali na ministrstvu in dodali, da bo policija tudi v prihodnje vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi.

Na ministrstvu pa že pripravljajo spremembe področne zakonodaje, ki bi policiji dale večja pooblastila za pregon tovrstnih dejanj.

Ob tem so spomnili, da je znana tudi prva sodba sodišča, ki je obravnavala tovrstne skupine in obsodila ravnanje posameznika (Andreja Šiška).

Kot so še dodali, policija skrbno spremlja tovrstne aktivnosti in bo nemudoma ukrepala ob zaznanju kaznivih dejanj ali prekrškov. Na ministrstvu pa že pripravljajo spremembe področne zakonodaje, ki bi policiji dale večja pooblastila za pregon tovrstnih dejanj.

Delite članek