REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropsko cestno razbojništvo: EU dovolila zaseg osebnih telefonov, avtomobilov, mila, toaletnega papirja - Rusov!

Evropsko cestno razbojništvo: EU dovolila zaseg osebnih telefonov, avtomobilov, mila, toaletnega papirja - Rusov!Slovenija nima meje z Rusijo - a zahtevane zaplembe so tudi del slovenskega pravnega reda... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Evropska Unija se je v ameriški posredniški »vojni« zoper Rusijo odločila za novo stopnjevanje – ruskim državljanom so obmejni organi EU pričeli pleniti osebna vozila in druge osebne predmete.

Vozil iz Rusije ni mogoče pripeljati v EU niti tedaj, kadar jih uporabljajo turisti in gre za zasebno lastnino, je sporočila Evropska komisija.

Ruskim državljanom je zato tedaj, ko (vse redkeje) še odhajajo v države EU dejansko prepovedano vzeti s seboj veliko povsem običajnih osebnih predmetov.

Demonstracije je preglasila - vojna...
Začelo se je s prepovedjo ruskega jezika... Med drugim pri tej politiki, ki jo je z onemogočanjem delovanja ruskega kulturnega in znanstvenega centra v Ljubljani uvedla Janševa vlada, vztraja tudi nova gaulajterica Levice, koordinatorka in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

To velja tako za osebne avtomobile kot pametne telefone pa vse do mila in celo toaletnega papirja. Vse to so izdelki, ki so sankcionirani in jih iz Rusije ni dovoljeno vnesti v EU, je sporočila Evropska komisija.

Zaradi tega je ženska s štirimi psi ostala na cesti v gozdu, mercedes pa so ji zasegli.

Pojasnila je podala v najnovejšem nizu »odgovorov na pogosta vprašanja«, ki jih je Evropska komisija objavila v petek.

»Ni pomembno, ali je uporaba vozil zasebna ali komercialna«, dokler spadajo v kategorijo sankcioniranega blaga, so zapisali v Evropski komisiji.

Da so s tem komisarji očitno poteptali svetost zasebne lastnine, v imenu katere so dolga desetletja bojevali svoje bitke zoper nekdanje komunistične države voditelje v Bruslju očitno prav nič ne moti.

Še manj jih moti to, da praksa spominja na odvzeme zasebne lastnine, kot so se izvajali pred vstopom v koncentracijska taborišča. Iz tistih časov so ostale slike kupov osebnih aktovk taboriščnikov.

Prepoved EU zajema »vozila z rusko registrsko tablico« in »registrirana v Rusiji,« je dejala Komisija v izjavi in dodala, da bivanje morebitnega avtomobila v EU »ni pomembno.«

Pojasnilo je prišlo po vrsti incidentov, v katerih so nemški carinski organi zaplenili zasebne avtomobile državljanov Rusije, ki so vstopali v državo vsaj od julija.

Moskva je nato obtožila Berlin kraje vozil in posvarila svoje državljane, da naj ne pripeljejo svojih avtomobilov v Nemčijo.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva je ukrepe EU že opredelila kot rasistične.

Nemške oblasti so sporna dejanja opravičevale s sankcijami, ki so bile proti Rusiji uvedene že leta 2014 in so se razširile, potem ko je Moskva februarja 2022 začela posebno vojaško operacijo v Ukrajini.

V Prilogi XXI k uredbi EU o sankcijah proti Rusiji je sicer navedenih več kot 180 kategorij blaga, ki poleg osebnih vozil vključujejo pametne telefone in vse druge telefone, fotoaparate, ženska oblačila, različne vrste torb, obutev, mila, parfumerijo in celo toaletni papir.

Države Nata in EU so prvič uvedle sankcije proti Moskvi leta 2014, ko je Krim glasoval za izstop iz Ukrajine in postal del Rusije po s strani zahodnih držav podprtega in financiranega državnega udara v Kijevu.

Moskva vztraja, da so trgovinske omejitve in zaseg premoženja in druge ruske lastnine nezakoniti in enaki kraji.

Rusko veleposlaništvo v Helsinkih je državljane Rusije že pozvalo, naj ob obisku Finske ne uporabljajo avtomobilov z ruskimi registrskimi tablicami.

Nemški mediji so v začetku tega leta poročali, da so policija in cariniki zaplenili in odvlekli več avtomobilov, registriranih v Rusiji.

Med tistimi, ki jim je bilo zaplenjeno premoženje, so bili tudi nedavni priseljenci v Nemčijo.

Med tistimi, ki jim je bilo zaplenjeno premoženje, so bili tudi nedavni priseljenci v Nemčijo.

Vojko Kogej nas je opozoril tudi na konkretne primere. Na primer, zadnja taka situacija se je zgodila s prebivalko Sankt Peterburga, Irino, ki je šla na svetovno razstavo psov v Ženevo s štirimi ljubljenčki.

Ženska se je preko Nemčije vračala v Rusijo z osebnim vozilom mercedes in bi se morala v mestu Tavemünde s trajektom odpeljati v Helsinke.

Vendar je 70 kilometrov od prehoda popotnico ustavila patrulja in po pregledu avtomobila zahtevala, da ga zapusti, ter ji dala 10 minut časa, da se pripravi.

Zaradi tega je ženska s štirimi psi ostala na cesti v gozdu, mercedes pa so ji zasegli.

Predsednica EK - prepovedim ni videti konca
Prvi namestnik predsednika odbora Državne dume za mednarodne zadeve Dimitrij Novikov je opozoril, da so nova pojasnila Evropske komisije v nasprotju z osnovnimi normami demokracije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Hkrati je centralni informacijski urad glavnega urada za carino Nemčije julija že poročal, da bi lahko Rusom zaradi sankcij zasegli avtomobile z ruskimi registrskimi tablicami.

Prvi namestnik predsednika odbora Državne dume za mednarodne zadeve Dimitrij Novikov je opozoril, da so nova pojasnila Evropske komisije v nasprotju z osnovnimi normami demokracije.

Po njegovem mnenju je mogoče takšne ukrepe sprejeti proti poslancem državne Dume in članom vlade, ne pa proti navadnim državljanom.

Ta odločitev kaže, da boj zahodnih držav proti Rusiji ni samo spopad z vlado v Moskvi, pač pa pomeni napad na rusko ljudstvo.

Ta odločitev kaže, da boj zahodnih držav proti Rusiji ni samo spopad z rusko vlado, pač pa pomeni napad na rusko ljudstvo.

Namesto da bi sprožili razkol med rusko vlado in ljudstvom takšni ukrepi lahko dosežejo le obratno - še večji odmik Rusov od vsega kar predstavlja EU.

To se dobro ujema tudi s konceptom prepovedovanja ruske kulture, ki je pred časom postala tako priljubljena v vladajočih krogih Evropske unije.

Med drugim pri tej politiki, ki jo je z onemogočanjem delovanja ruskega kulturnega in znanstvenega centra v Ljubljani uvedla Janševa vlada, vztraja tudi nova gaulajterica Levice, koordinatorka in ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Celoten članek o tem si je mogoče prebrati tudi tukaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek