REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»16-letnik še čikov in pira ne sme kupit, sme pa rihtat dementne starčke. Odstop, ne pa bluzenje pred kamerami!«

»16-letnik še čikov in pira ne sme kupit, sme pa rihtat dementne starčke. Odstop, ne pa bluzenje pred kamerami!«Pristojni so že zahtevali uvedbo postopkov, dijakinja dostopa do varovancev in varovank več nima, toda mnogi so ob tem izpostavili dejstvo, da bi morala odgovarjati tudi direktorica, ki je dopustila, da najstnica brez nadzora opravlja delo, za katero ni usposobljena. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Potem ko je dijakinja med počitniškim delom v Domu starejših občanov Trebnje napadla starejšo stanovalko, posnetek pa objavila na družbenem omrežju TikTok, se v javnosti in medijih vrstijo obsodbe nasilnega dejanja in pozivi k reševanju problematike nasilja nad starejšimi, ki so ena izmed najranljivejših družbenih skupin.

Pristojni so že zahtevali uvedbo postopkov, dijakinja dostopa do varovancev in varovank več nima, toda mnogi so ob tem izpostavili dejstvo, da bi morala odgovarjati tudi direktorica, ki je dopustila, da se najstnica lahko brez nadzora sploh izživlja nad tistimi, ki bi jim morala pomagati.

Podobna situacija se je na ravni države zgodila tudi v času epidemije covida-19.

To, da niso bili sprejeti v bolnišnice, ampak so umirali v DSO-jih, so tedaj obsojali številni zdravniki, nevladne organizacije pa so to zavržno odločitev opredelile kot hudo obliko nasilja.

Nekateri pa so irionično opozorili tudi na splošno prevlado nasilja v družbi.

Zadnji dogodek je znova pokazal, da gre pri nasilju nad starejšimi za sistemski problem.

Na to, da se lahko takšni primeri dogajajo pa vpliva tudi pomanjkanje kadra v DSO-jih. Kajti 700, 800, morda že 1000 postelj je praznih.

Domovi namenjeni skrbi za starostnike ne sprejemajo starejših oseb, ker ni osebja, ki bi jih oskrbovalo, poleti pa se zato zaposluje mladoletne in tudi neprimerne osebe, ki v časih hudega pomanjkanja osebja ne morejo imeti ves čas spremstva starejših in bolj izkušenih sodelavcev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek