REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nogomet
Nogometaši madridskega Reala so drugi finalisti lige prvakov, potem ko so na povratni tekmi na gostovanju pri mestnem tekmecu Atleticu izgubili z 1:2 (1:2). Na prvi tekmi je Real zmagal s 3:0. V finalu se bo meril z Juventusom, ki je v torek s skupnim izidom 4:1 izločil Monaco.
Sirske demokratične sile (SDF) in kurdski borci, ki sodelujejo v koaliciji pod vodstvom ZDA, so danes zavzeli sirsko mesto Tabko in bližnji jez, ki je bil v rokah skrajne skupine Islamska država (IS), so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz SDF in Sirskega observatorija za človekove pravice.
Trenutno poteka pregled opremljenosti in usposobljenosti kontingenta 46 pripadnikov Slovenske vojske (SV), ki bo odšel na misijo Nata Okrepljena prednja prisotnost v Latvijo, je danes dejal predstavnik vojske za odnose z javnostmi Simon Korez in zagotovil, da bo kontingent odšel v Latvijo pravočasno, kljub nekaterim bolniškim odsotnostim vojakov.
Na okrožnem sodišču je danes potekala druga obravnava enega od osmih toženih posameznikov v primeru Rog, ki jih Mestna občina Ljubljana toži zaradi izselitve in izročitve v posest. Ker se obravnave niso udeležile vse priče, je za 30. junij predvidena še ena. Za petek je napovedana prva obravnava še enega od osmih toženih rogovcev.
Novi nadzorni svet Telekoma Slovenije je danes na svoji prvi seji za predsednico nadzornega sveta imenoval Lidio Glavina, za namestnika predsednice pa Bernardo Babič kot predstavnico kapitala in Deana Žigona kot predstavnika zaposlenih. Oblikoval je tudi komisije nadzornega sveta in se seznanil s poslovanjem v prvem četrtletju.
Ljubljana Festival bo tudi v 65. izvedbi ponudil slovita glasbena imena. Med drugim bodo po besedah direktorja in umetniškega vodje festivala Darka Brleka gostili najpomembnejši ruski kulturni ustanovi: Sanktpeterburško filharmonijo in Mariinsko gledališče ter vrsto drugih orkestrov, solistov in komornih zasedb. Premiero bo doživel muzikal Vesna.
Neopravičeno pozabljen Fičo bo ponovno oživel. Za njegovo ponovno rojstvo so se odločili v Španiji, kjer bodo z novim vozilom Seat 600 obeležili 60 let od pričetka proizvodnje tega modela v Španiji.
Italijanski nogometni prvoligaš Inter Milano je tri kroge pred koncem prvenstva odpustil trenerja Stefana Piolija. Inter je trenutno sedmi na lestvici serie A in s tem oddaljen od mest, ki ekipo vodijo v evropska tekmovanja. Ekipo bo do konca sezone vodil dosedanji pomočnik in trener mlajših selekcij Stefano Vecchi.
Ameriški predsednik Donald Trump je odobril oborožitev sirskih Kurdov, ki oblegajo mesto Raka v rokah teroristov Islamske države (IS), je v torek sporočila tiskovna predstavnica Pentagona Dana White.
Juventus
Nogometaši Juventusa so prvi finalisti nogometne lige prvakov. Na povratni tekmi polfinala so na domačem stadionu še drugič premagali Monaco z 2:1 (2:0). Prva tekma se je v Monacu končala z 2:0 za Juventus.
Soška fronta, prva svetovna vojna, vojaško pokopališče, Koritnica
V spomin na soško fronto, na kateri so pred stotimi leti potekali zadnje odločilne in izjemno krvave bitke, bodo tudi letos potekali številni dogodki - od spominskih pohodov, predavanj in razstav do uprizoritve bitke in skupnega koncerta vojaških orkestrov.