REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Države EU vse bolj regulirajo življenjski slog državljanov, Slovenija na 11. mestu v EU

Države EU vse bolj regulirajo življenjski slog državljanov, Slovenija na 11. mestu v EU

Države Evropske unije vse bolj regulirajo življenjski slog državljanov na področju pijače, hrane, alkohola in cigaret, razkriva danes objavljeni indeks paternalizma (Nanny State Index). Med državami, ki so postale bolj zaščitniške, je tudi Slovenija, ki se je med članicami EU z lanskega 16. letos povzpela na 11. mesto.

Najbolj liberalne članice unije na področju življenjskega stila državljanov so Češka, Nemčija, Slovaška, Luksemburg in Nizozemska, po drugi strani pa so Finska, Velika Britanija, Irska, Madžarska in Švedska najbolj paternalistične, kaže indeks, ki ga vsako leto objavlja Epicenter iz Belgije v sodelovanju s slovenskim institutom Visio.

Slovenija se letos uvršča na 11. mesto med 28 članicami unije, kar je pet mest višje kot lani. To pomeni, da v večji meri omejuje in obdavčuje življenjski slog državljanov pri uživanju pijače, hrane, alkohola in cigaret. Pri alkoholu je na 10. mestu, pri hrani in sladkih pijačah na 12., glede elektronskih cigaret je na 15., pri tobačnih izdelkih pa na 17. mestu med članicami unije.

Kot poudarjajo v institutu Visio, je ekspanzija paternalizma v letu 2016 med drugim posledica direktive EU o tobačnih izdelkih in prizadevanj nacionalnih regulatorjev, da omejujejo življenjski stil prebivalstva s ciljem izboljšanja njihovega zdravja. Med slednjimi omenjajo obdavčitev sladkih pijač v Belgiji, prepoved brezplačnega ponovnega polnjenja gaziranih pijač v Franciji ter uvedbo davka na vino in kavo v Grčiji.

Analiza podatkov indeksa paternalizma sicer razkriva, da ni korelacije med paternalistično regulativo in pričakovano življenjsko dobo. Tako na primer države z obsežnimi predpisi porabe alkohola ne beležijo nižje porabe čistega alkohola na prebivalca, so še sporočili z instituta Visio.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek