REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija proizvede toliko orožja, kot ga ima Nemčija, v samo pol leta, Ruse bodo Nemci »ulovili« šele čez – stoletje!

Rusija proizvede toliko orožja, kot ga ima Nemčija, v samo pol leta, Ruse bodo Nemci »ulovili« šele čez – stoletje!Vir: Posnetek zaslona, X

Prestižni nemški Inštitut za svetovno gospodarstvo Kiel oziroma Kiel Institut für Weltwirtschaft ali IfW Kiel je objavil več kot 100 strani dolgo analizo, ki zelo podrobno analizira vojaško proizvodnjo Rusije ter Nemčije in zveze NATO.

Sklepi inštituta so porazni predvsem za nemško industrijo, pa tudi za NATO in Ukrajino.

Omenimo le dva – prvi kaže, da ruska vojaška industrija pospešuje tako hitro, da lahko v tem trenutku v samo pol leta proizvede toliko orožja, kot ga ima trenutno celotna nemška armada!

Ustanovljen leta 1914, je hkrati najstarejši in najvplivnejši gospodarski think-tank (mislišče) v Nemčiji, zato imajo njegove ugotovitve posebno težo.

Inštitut za svetovno gospodarstvo Kiel je sicer neodvisen, neprofitni ekonomski raziskovalni inštitut in možganski trust s sedežem v Kielu v Nemčiji.

Ustanovljen leta 1914, je hkrati najstarejši in najvplivnejši gospodarski think-tank (mislišče) v Nemčiji, zato imajo njegove ugotovitve posebno težo.

Leta 2017 je bil IfW Kielu vrščen med 50 najvplivnejših možganskih trustov na svetu, prav tako pa je bil uvrščen med 15 najboljših na svetu posebej za ekonomsko politiko.

»Pripravljeni za vojno v nekaj desetletjih« se poročilo norčuje iz trenutne ravni nemškega oboroževanja. Vir: Posnetek zaslona

Nemški poslovni časopis Handelsblatt je inštitut v Kielu označil za »najvplivnejši nemški gospodarski možganski trust«, medtem ko je Die Welt zapisal, da so »najboljši ekonomisti na svetu v Kielu.«

Pri analizi, ki je v celoti objavljena tukaj se bomo oprli na povzetke Substackovega analitika Simplicuiusa in predstavili samo nekatere glavne in zelo šokantne rezultate omenjene analize.

V povzetku poročilo ugotavlja, da so se ruske vojaške industrijske zmogljivosti v zadnjih dveh letih močno povečale, proizvodnja pa »precej presega ravni ruskih materialnih izgub v Ukrajini«, medtem ko »izgradnja nemških zmogljivosti počasi napreduje.«

V sledilniku vojaških naročil v Kielu ugotavljajo, da »Nemčija v letu in pol po februarju 2022 ni bistveno povečala naročil in jih je pospešila šele konec leta 2023

Glede na množično razorožitev Nemčije v zadnjih desetletjih in trenutno hitrost nabave ugotavljamo, da Nemčija za nekatere ključne oborožitvene sisteme ne bo dosegla ravni oborožitve iz leta 2004 približno 100 let. Če upoštevamo orožarske zaveze Ukrajini, nekatere nemške zmogljivosti celo padajo.

»Glede na množično razorožitev Nemčije v zadnjih desetletjih in trenutno hitrost nabave ugotavljamo, da Nemčija za nekatere ključne oborožitvene sisteme ne bo dosegla ravni oborožitve iz leta 2004 približno 100 let. Če upoštevamo orožarske zaveze Ukrajini, nekatere nemške zmogljivosti celo padajo,« ugotavljajo raziskovalci.

Vse to je v popolnem nasprotju s poročili, ki jih dan za dnem širijo zahodni in tudi slovenski mediji.

Ti zelo radi (SiOL je tu šampion) najdejo kakšen izoliran zadetek ruskih vojakov z ukrajinskim dronom, predajo vojakov ali goreč ruski tank in na tej podlagi nato »dokazujejo«, kako je Ukrajina še daleč od poraza.

Tukaj pa vidimo celotno sliko.

Vse te manjše izgube, ki so v vojni seveda pričakovane ne dosegajo proizvodnje in dotoka vojakov v rusko vojsko.

Po eni strani bomo imeli kmalu že okoli milijon ruskih vojakov v coni posebne vojaške operacije, po drugi strani pa imajo orožja ti vojaki več kot dovolj, saj je proizvodnja bistveno večja od izgub.

Nemčija bi ob tem s takšnim tempom proizvodnje potrebovala celo 100 let, da obnovi svoje zaloge na raven iz leta 2004.

Ruska mesečna  proizvodnja tankov, oklepnikov, topov, večcevnih raketometov, protiletalskih sistemov kratkega dosega, srednjega dosega in brezpilotnikov Lancet se hitro dviguje. Vir: Posnetek zaslona

IfW Kiel ocenjuje, da so ključni sistemi, kot so zračna obramba in M270, popolnoma izčrpani, saj jih komajda sploh izdelujejo in so bili predani Ukrajini.

Te doktrine se drži tudi Slovenija, zato Slovenska vojska kupuje lahke oklepnike in transportna letala, da bodo slovenski vojaki lahko odšli v boje daleč od slovenskih meja, v boje za interese Washingtona.

V vrsti za to nemško protizračno obrambo pa stoji tudi Slovenska vojska

Zaloga sistemov protizračne obrambe in mobilnih topniških havbic Nemčije se celo močno zmanjšuje.

Šele leta 2023, dobro leto po ruskem napadu, je Nemčija sploh začela bistveno povečevati svoje obrambne izdatke in jih dvigniti nad cilj Nata 2%.

Ruske proizvodne zmogljivosti pa so zdaj tako velike, da lahko proizvedejo celotno zalogo Bundeswehra v nekaj več kot šestih mesecih.

Hkrati pa je od napada na Ukrajino Rusija znatno povečala svoje proizvodne zmogljivosti za pomembne oborožitvene sisteme.

Rusija je tako podvojila svojo proizvodnjo sistemov zračne obrambe dolgega dosega in potrojila svojo proizvodnjo tankov.

To je seveda rezultat spremembe sil zveze NATO, ki so se spremenile v »ekspedicijske korpuse«, slabo opremljene za boj s sebi enakopravnimi nasprotniki.

Te doktrine se drži tudi Slovenija, zato Slovenska vojska kupuje lahke oklepnike in transportna letala, da bodo slovenski vojaki lahko odšli v boje daleč od slovenskih meja, v boje za interese Washingtona.

Namesto tega so se usposabljali za discipliniranje manjših, »uporniških« držav kot so Srbija, Afganistan, Irak, Sirija, Libija in tako naprej.

Leta 2004 je imela na primer Nemčija še vedno več kot 6.600 glavnih bojnih tankov. Nato jih je Berlin začel množično prodajati v ducat ali več držav, v Turčijo, Grčijo, Poljsko itd., ki so dobile levji delež Leopardov.

Proizvodnja tankov (MBT) in oklepnikov (IFV itd.) glede na nujno potrebne ravni (rdeče) glede na izgube v bojih in nujne (modro) za opremljanje treh dodatnih armad, kar se je Rusiji - že posrečilo. Vir: Posnetek zaslona

Zaradi tega ima Nemčija trenutno le nekaj več kot 300 tankov, od katerih so bili nekateri dani Ukrajini in mnogi med njimi so neuporabni ali v različnih fazah nadgradnje.

Enako veliko vojaško zmanjšanje se je zgodilo pri letalskih silah, topništvu itd.

Poročilo IfW Kiel na primer ugotavlja, da se je število topniških havbic, ki so zdaj ključno vsakodnevno orožje v Ukrajini, dramatično zmanjšalo z več kot 3000 na zgolj 120.

Število bojnih tankov se je zmanjšalo za 85 odstotkov, zaloge topniških izstrelkov pa so se zmanjšale za 96 odstotkov.

Obenem je »izobčitev« Rusije s strani Zahoda pri prodajah orožja na nek način služila ruski varnosti.

Ruske proizvodne zmogljivosti pa so zdaj tako velike, da lahko proizvedejo celotno zalogo Bundeswehra v nekaj več kot šestih mesecih.

S tekmovanjem z Rusijo na mednarodnih obrambnih trgih so ZDA, Zahod, NATO in ostali preprečili Rusiji, da bi razprodala velik del lastnih zalog iz hladne vojne, zaradi česar je morala ohraniti svoje ogromne tankovske in topniške flote, ki so zdaj življenjsko pomembne v Ukrajini.

Pri topniških havbicah je bilo naročenih le 22 kosov »Panzerhaubitze 2000« (PzH 2000) in še te le kot zamenjava za tiste, ki so bile poslane v Ukrajino.

Kljub visoki učinkovitosti raketometov HIMARS in njegovega ruskega dvojnika Tornado-S, ki je bila dokazana v Ukrajini, še ni bilo naročila podobnega MLRS.

Spomnimo se, da je Nemčija veliko svojih M270 Mars II predala Ukrajini.

Poročilo tudi potrjuje, da zahodne države kljub pospešitvi proizvodnje ne dosegajo Rusije.

Naslov v skladu s prevladajočo in zgrešeno ideologijo na Zahodu opozarja, da se Nemčija oborožuje veliko prepočasi glede na Rusko grožnjo... Vir: Posnetek zaslona

Na primer, če so ZDA v skoraj treh letih prešle s 14.000 izstrelkov 155 milimetrov na mesec na 38.000, medtem ko je Rusija v istem času šla s 100.000 na 350.000 podobnih granat, se razlika seveda ne zmanjšuje, ampak se povečuje, kot so že doslej opozarjali nekateri analitiki.

Poročilo tudi opozarja, da niti Nemčija s svojo obsežno obrambno industrijo – nima sama celovitega portfelja obrambnih proizvodnih tehnoloških zmogljivosti v letalskih vesoljskih sistemih, kopenskem vojskovanju, mornariških plovilih in kibernetski obrambi.

Na evropski ravni je na voljo celoten spekter zmogljivosti, vendar države zasledujejo posebne interese, povezane z industrijo, kar ovira interoperabilnost in poglabljanje neodvisnih evropskih obrambnih zmogljivosti.

Poleg učinkov na vojno bo porast ruske proizvodnje od leta 2022 vplival tudi na rusko vojsko in jo spremenil v večjo, bolje opremljeno in izkušeno povojno vojsko, vplival pa bo tudi na porast izvoza orožja v režime, neprijazne do Zahoda, zlasti v tako imenovani »globalni Jug.«

Bistveno je, da se Rusija ne sooča s takimi težavami, saj ima zelo centraliziran portfelj državnih obrambnih podjetij, ki je nadgrajen z inovacijskim ekosistemom, ki ga vodijo startupi.

Torej lahko Evropa v celoti zgradi vse skupaj, a sama se nobena evropska država ne more kosati s čisto raznolikostjo obrambne proizvodnje ruske industrije, ugotavlja poročilo iz nemškega Kiela.

To po njihovem mnenju ustvarja razdrobljeno procesno linijo z ozkim grlom, ki zaostaja za rusko »centralizirano« obrambno industrijo.

Sklepajo, da se Rusija vsak dan izboljšuje in bo po vojni postala veliko večja in močnejša oborožena sila.

Poleg učinkov na vojno bo porast ruske proizvodnje od leta 2022 vplival tudi na rusko vojsko in jo spremenil v večjo, bolje opremljeno in izkušeno povojno vojsko, vplival pa bo tudi na porast izvoza orožja v režime, neprijazne do Zahoda, zlasti v tako imenovani »globalni Jug«.

To je pravkar ponovil general ameriškega evropskega poveljstva Chris Cavoli, ki ga poročilo iz Kiela tudi citira.

Znamenit video, ki kaže, kako zelo stabiliziran je top nemškega tanka Leopard (zgoraj) ima zato res - zelo poveden in točen konec...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek