REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova sramota: Slovenija zaprla edino evropsko podružnico Moskovske državne univerze Lomonosov

Nova sramota: Slovenija zaprla edino evropsko podružnico Moskovske državne univerze LomonosovUniverza Lomonosov v Moskvi. Vir: Posnetek zaslona, X

Edina evropska podružnica Moskovske državne univerze Lomonosov, ki je bila v mestu Koper v Sloveniji, je zdaj zaprta, je sporočil rektor ruske univerze Viktor Sadovničij.

»Na naslov univerze je od vodstva podružnice prispelo pismo, da je podružnica zaprta. Nismo je zaprli mi, ne univerza ne ministrstvo za izobraževanje. Nihče z naše strani ni imel s tem nič,« je povedal Sadovničij za RIA Novosti.

»Moramo sodelovati, jaz sem za to, da izkoristimo vsako priložnost, ki obstaja. Nikoli ne zagovarjamo ideje o zaostrovanju odnosov. Trenutno na Slovaškem poteka konferenca o ruskem jeziku in tam je naša delegacija ter številne predstavniki drugih držav. To je znak sodelovanja,« je zaključil rektor Moskovske državne univerze Lomonosov.

Moskovska državna univerza Lomonosov ni nikoli zavrnila sodelovanja s tujino in drugimi univerzami, še posebej pa ni bila pobudnica poslabšanja odnosov, je dejal rektor ruske univerze Viktor Sadovničij.

Slovenski zunanji minister je februarja 2017 med obiskom v Moskvi z rektorjem Moskovske državne univerze Viktorjem Sadovničijem podpisal memorandum o soglasju o splošnih načelih oblikovanja slovenske podružnice Moskovske državne univerze.

Podružnica ruske univerze v Sloveniji je postala njeno prvo tuje predstavništvo v Evropi, ki j delovala v okviru Univerze Primorske v Kopru.

Podružnica je bila leta 2017 odprta z velikim pompom in pozornostjo medijev.

»Koprska podružnica ugledne moskovske univerze je prva v EU-ju. Po zaposljivosti študentov takoj za Stanfordom in Oxfordom. Gre za prvo podružnico znamenite univerze v Evropski uniji,« je o tem poročal MMC RTV SLO.

Del poročila spletne strani RTV Slovenije iz novembra leta 2017. Vir: Posnetek zaslona, MMC RTV SLO

Na podoben način so o tem poročali tudi v sami univerzi na Primorskem in drugi slovenski mediji, ki so vsi po vrsti poudarjali velik pomen tega, da je prav Slovenija dobila prvo podružnico Moskovske državne univerze Lomonosov.

»Moskovska univerza že ima nekaj podružnic - predvsem v državah nekdanje Sovjetske zveze, pa tudi na Kitajskem in v Iranu. Povsod uživa velik ugled, po zaposljivosti diplomantov se uvršča na tretje mesto, za Stanfordom in Oxfordom,« je potezo hvalil spletni portal nacionalne RTV.

Na slavnostni akademiji in ob zvokih himn obeh univerz so tedaj predstavniki Univerze na Primorskem in moskovske univerze podpisali ustanovni akt. V Kopru je bil predviden izobraževalni program s področja ekonomije in financ. Obe univerzi sta si seveda želela še več študentov - kadri bi se lahko zaposlovali v ruskih podjetjih v EU in v evropskih podjetjih v Rusiji, so leta 2017 napovedovali slovenski novinarji.

»Pričakujem, da bo po tistem univerzalnem vzorcu, po katerem delujeta znanost in gospodarstvo, to pomenilo velik napredek na enem in drugem področju - ne samo za Koper, ampak tudi za regijo in državo. Zavedati se moramo - in to je naša prednost, da Koprčani živimo v osrčju Evrope, v osrčju Srednje Evrope, in zato imamo radi tako tisto točko, na kateri sonce zahaja, kot tudi tisto, na kateri vzhaja. Čas je, da se Evropa poveže v celoto sodelujočih delov,« je takrat dejal rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič.

»Zavedati se moramo - in to je naša prednost, da Koprčani živimo v osrčju Evrope, v osrčju Srednje Evrope, in zato imamo radi tako tisto točko, na kateri sonce zahaja, kot tudi tisto, na kateri vzhaja. Čas je, da se Evropa poveže v celoto sodelujočih delov,« je takrat dejal rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič.

Letna šolnina je znašala 7000 evrov, ampak v Kopru so zagotavljali, da bo »skupni gospodarski sklad zagotavljal štipendiranje študentov.«

Tedanji slovenski zunanji minister je takrat izražal zadovoljstvo, da so kljub težavam vendarle uspeli uresničiti projekt skupne univerze.

»Mislim, da je to velika pridobitev ne samo za Koper in Primorsko, ampak tudi za Slovenijo,« je poudaril Karl Erjavec in spomnil, da je Rusija pomemben gospodarski partner, pri čemer je Sloveniji v prvi polovici leta uspelo povečali gospodarsko sodelovanje s to državo za 26 odstotkov.

V trenutku, ko so v Kopru podružnico ruske univerze zaprli, pa osrednji mediji o tem niso zapisali niti besede.

Rusofobija je namreč v Sloveniji na pohodu že dolga leta in ne šele od začetka ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini leta 2022.

Pri tem tudi Golobova vlada ni izjema.

Del poročila primorskega dnevnika Vir: Posnetek zaslona
Del poročila iz Primorskega dnevnika leta 2017. Vir: Posnetek zaslona

Janševa vlada je ob koncu svojega mandata leta 2022 razveljavila številne znanstvene in kulturne sporazume z Rusijo in Belorusijo, sedanja vlada pa ni obnovila nobenega od njih.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Levica) je vsa naša vprašanja v zvezi s tem ignorirala.

Slovenija vztrajno podpira politiko Evropske komisije, ki je evropsko in nemško gospodarstvo spravilo v recesijo.

Zgrešena zunanja politika aktualne vladne koalicije. Cir: Posnetek zaslona, X

Te dni se po Sloveniji zato vrstijo zapiranja tovarn in odpuščanja delavcev, zadnji primer, ki je v ospredju - šempeterski Mahle, ki bo odpustil 600 delavcev.

Vse to so v precejšnji meri praktične posledice politike nesodelovanja in sovražnosti do Rusov in Rusije, pri kateri vztrajajo vse slovenske vlade.

Zanimivo je, da slovenska politika in celo vodstva univerz nadaljujejo z rusofobnimi potezami, kljub temu, da je več kot očitno, da se je ameriška posredniška vojna v Ukrajini zalomila in so največji krivci za to vojno prav evropski in ameriški politiki.

Ampak to seveda ni nenavadno, to je očitno del narodne tradicije, če samo pomislimo na to, da so v Ljubljani celo še leta 1944 potekali shodi v podporo Tretjemu rajhu...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek