REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Estonija pripravljena napasti Rusijo prva, Medvedjev: »Napravite to in se spremenite v madež!«

Estonija pripravljena napasti Rusijo prva, Medvedjev: »Napravite to in se spremenite v madež!«Medvedjev pred strašno nevarnostjo Estonije... Vir: Posnetek zaslona, X

Članice NATO pakta v zadnjem času javno razpredajo o različnih načinih, s katerimi bi lahko še dodatno zaostrile vojno v Ukrajini.

V zadnjem času je najbolj popularna ideja o tem kako zapreti Baltsko morje in Finski zaliv za ruske ladje, o čemer razmišljajo baltske države ter Švedska in Finska.

Jasno je, da bi bila to po mednarodnem pravu vojna napoved Rusiji, ki bi za svoboden prehod svojih ladij skozi vode Baltskega morja lahko legitimno uporabila tudi vojaško silo.

Toda pred dnevi je iz Estonije, od koder prihaja tudi nova »zunanja ministrica« EU prišla vest, da je ta majhna država pripravljena prva napasti Rusijo, seveda v primeru, da bi pred tem zaznali namere Moskve, da napade članice NATO.

Medvedjev: Če državo razstrelimo z jedrskim orožjem in ta ne obstaja več, ali člen 5 sploh deluje?

To pa verjetno ni posebej težko zaznati, ker o takšnih namerah Rusije – brez dokazov – evropski politiki neprestano govorijo.

Slovenski osrednji mediji te estonske ideje in odziva Rusije znova niso opazili, je pa pomembna za razumevanje prihodnjih dogodkov na vzhodni evropski fronti.

Estonija bi lahko zadala »prvi udarec« v primeru domnevne grožnje iz Rusije, je sredi septembra za Vikerraadio povedal generalmajor Vahur Karus, načelnik združenega poveljstva estonskih obrambnih sil.

»Ne moremo kar čakati, da nas udarijo s kladivom, in moramo biti najprej sposobni narediti nekaj stvari,« je dejal in dodal, da je »zmogljivost globokih napadov njegove države danes v celoti del Natovih načrtov.«

Po generalovih besedah ​​bi Talin moral »poskrbeti za določene tarče«, da bi drugim članicam Nata dal čas, da »pridejo in naredijo naslednje korake«.

Generalmajor Karus je novo misijo opisal kot »temeljno spremembo« estonske vojaške doktrine, pri čemer je opozoril, da je pred konfliktom v Ukrajini blok pod vodstvom ZDA pričakoval, da bo baltska država vztrajala približno 10 dni, preden bo lahko dobila Natove okrepitve.

Nekdanja sovjetska republika se je zahodni vojaški organizaciji pridružila leta 2004 in je bila ena najglasnejših podpornic Ukrajine v konfliktu z Rusijo, čeprav nima niti letal in ima le 7000 vojakov kopenske vojske.

Najbolj neposreden je bil v svojem odgovoru na te ideje nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Majhne države Nata, ki grozijo, bi se morale spomniti jedrskega odvračanja Moskve, je dejal nekdanji predsednik Ruske federacije.

Morale bi vedeti, da člen 5 ni učinkovit proti taktičnemu jedrskemu orožju, je opozoril namestnik vodje ruskega Varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev.

Nekdanji ruski predsednik in premier je ob tem komentiral nedavne izjave estonskega najvišjega generala o »preventivnih« napadih na Rusijo v službi ciljev Nata.

»Bolj neumna kot je država, večja je aroganca njenih posameznih, norih voditeljev,« je Medvedjev dejal novinarjem.

»Ljudje bi morali upoštevati samo eno stvar: če bi Rusija uporabila, recimo, taktično jedrsko orožje proti državi, ki si dovoli takšne izjave, potem od take države ne bo ostal nič drugega kot madež

»Seveda bi bil v tem primeru lahko uporabljen člen 5 Washingtonske pogodbe, vendar država ne bo več obstajala,« je dodal Medvedjev, ki se je skliceval na slavno določbo Nata o vzajemni obrambi.

»Če državo razstrelimo z jedrskim orožjem in ta ne obstaja več, ali člen 5 sploh deluje?« se je vprašal Medvedjev.

Majhne države, kot so na primer baltske ali pa tudi Slovenija bi lahko zaradi hujskanja ZDA, Francije in Velike Britanije same plačale največjo ceno za udinjanje tej nevarni politiki.

Medvedjev je govoril na raketnem poligonu Kapustin Jar v regiji Astrahan, kjer ruske zračne sile preizkušajo najsodobnejšo raketno tehnologijo.

V začetku tega tedna je ruski predsednik Vladimir Putin razkril spremembe moskovske jedrske doktrine, ki omogočajo uporabo ruskega jedrskega orožja tudi v primeru, ko Rusijo s pomočjo jedrske države napada nejedrska država.

Ko bo doktrina spremenjena, bo omogočila hitrejšo uporabo jedrskega orožja zoper države, ki Rusijo ogrožajo ali napadajo s podporo kakšne jedrske sile.

Majhne države, kot so na primer baltske ali pa tudi Slovenija bi lahko zaradi hujskanja ZDA, Francije in Velike Britanije same plačale največjo ceno za udinjanje nevarni ameriški politiki pritiskov in posredniške vojne proti Rusiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek