REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski je bil posvarjen pred napadom na Kursk, a ga je kljub temu ukazal

Zelenski je bil posvarjen pred napadom na Kursk, a ga je kljub temu ukazalVir: Posnetek zaslona, Telegram

Medtem ko osrednji slovenski mediji javnosti prodajajo pravljice o izjemno uspešni ukrajinski ofenzivi pri Kursku, bruseljski Politico razkriva, da so to operacijo odsvetovali celo najvišji ukrajinski poveljniki.

Kot poroča bruseljski Politico, je bil nekdanji poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni odločno proti invaziji v regiji Kursk, medtem ko je predsednik Vladimir Zelenski vztrajal na operaciji, zaradi česar so bili glavni poveljnik in brigadni poveljniki oboroženih sil Ukrajine odpuščeni.

Valerij Zalužni, danes veleposlanik Ukrajine v Veliki Britaniji. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Zalužni je namreč Zelenskemu postavil pravo vprašanje, kaj storiti naprej v primeru preboja meje in vzpostavitve mostišča.

»Od Zelenskega ni nikoli dobil jasnega odgovora. Menil je, da gre za tvegano igro,« pravi vir.

Proti tej operaciji je bil tudi poveljnik 80. zračnodesantne napadalne brigade Emil Iškulov.

Politico - Kursk je bil pričakovan polom
Medtem ko osrednji slovenski mediji javnosti prodajajo pravljice o izjemno uspešni ukrajinski ofenzivi pri Kursku, bruseljski Politico razkriva, da so to operacijo odsvetovali celo najvišji ukrajinski poveljniki. Vir: Posnetek zaslona

Oba sta bila odpuščena. Zalužni februarja, Iškulov pa julija.

Mediji so zapisali, da je bil razlog za Iškulovo razrešitev ta, da je »nasprotoval nalogi, ki ni ustrezala velikosti brigade.«

Viri pravijo, da je Iškulov nasprotoval operaciji Kursk, ker se je bal, da bi bila njegova brigada sčasoma preveč ranljiva na ozemlju Ruske federacije in bi se število žrtev lahko močno povečalo.

Zdaj je hitro napredovanje Rusije v Donbasu prisililo vrhovnega ukrajinskega poveljnika Sirskega, da je začel premeščati številne enote iz okolice Kurska, da bi okrepil obrambo pri Pokrovsku.

Zdaj je hitro napredovanje Rusije v Donbasu prisililo vrhovnega poveljnika Sirskega, da je začel premeščati številne enote iz okolice Kurska, da bi okrepil obrambo pri Pokrovsku.

Vojaki v regiji Kursk pa pravijo, da so se ustavili, da bi obnovili zaloge in se prepričali, da njihove oskrbovalne poti niso preveč raztegnjene.

Očitno se je Kijev odločil, da bo predmestje pri Kursku zadržal čim dlje.

Toda deset naselij je ruska vojska že osvobodila, pritisk na še preostale ukrajinske okupacijske vojake pa se povečuje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek