REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Ukrajini se je sočasno s pregonom ruskega priljubljenost ukrajinskega, državnega jezika - močno zmanjšala!

V Ukrajini se je sočasno s pregonom ruskega priljubljenost ukrajinskega, državnega jezika - močno zmanjšala!Kljub zakonodaji je ukrajinščina vse manj zanimiva... Vir: psinom.ru, posnetek zaslona

V Ukrajini se je število šolarjev, ki imajo ukrajinščino za svoj materni jezik, zmanjšalo za 17 odstotkov v primerjavi z obdobjem, ko se je začela posebna vojaška operacija (SVO).

Ustrezne informacije so navedene v rezultatih študije Državne službe za kakovost izobraževanja.

Po raziskavi je po začetku SVO v Ukrajini 91 odstotkov šolarjev ta jezik označilo za domačega, v obdobju od 2023 do 2024 pa le še 74 odstotkov.

Po raziskavi je po začetku SVO v Ukrajini 91 odstotkov šolarjev ta jezik označilo za domačega, v obdobju od 2023 do 2024 pa le še 74 odstotkov.

Zmanjšanje priljubljenosti državnega jezika so med drugim zabeležili pri pedagoškem osebju - s 93 na 82 odstotkov - in starših učencev - s 94 na 86 odstotkov.

Študija tudi navaja, da se je med poukom in odmori začelo sporazumevati samo v ukrajinščini osem odstotkov manj šolarjev, zunaj izobraževalnih ustanov jo uporablja manj kot 40 odstotkov vprašanih.

Vendar pa je v vzhodnem delu države takih celo samo 17 odstotkov, v zahodnem delu pa 74 odstotkov.

»V vzhodnem in južnem delu države ruski jezik prevladuje v vsakodnevni komunikaciji udeležencev izobraževalnega procesa,« ugotavljajo avtorji študije.

Upad priljubljenosti državnega jezika so pojasnili z dejstvom, da več anketirancev živi v urbanih območjih, ki so »tradicionalno epicenter povečanja rusko govoreče komponente«, poroča RBC.

Komisar za zaščito državnega jezika v Ukrajini Taras Kremin je pred tem dejal, da ukrajinski otroci slabo obvladajo svoj materni jezik zaradi nezadostne uporabe na internetu in v storitvenem sektorju.



Po drugi strani je vodja regije Herson Vladimir Saldo dejal, da se šolarji vse manj zanimajo za učenje ukrajinskega jezika.

Po njegovem mnenju se jezik države poleg ruščine lahko uporablja tudi za sporazumevanje in pisarniško delo.

V Ukrajini je 16. julija 2019 začel veljati zakon »O zagotavljanju delovanja ukrajinskega jezika kot državnega jezika«.

To pomeni njegovo obvezno uporabo v vseh državnih organih in javnih organizacijah.

Ukrepi ne veljajo za zasebno komunikacijo.

Aleksej Danilov: Ruski jezik mora popolnoma izginiti z našega ozemlja kot element sovražne propagande in pranja možganov našega prebivalstva
 

Tri leta kasneje je država uvedla upravno odgovornost za uradnike, državne in lokalne organe, vodstvo in zaposlene v podjetjih vseh oblik lastništva za uporabo nedržavnega jezika.

Globa za prvo kršitev znaša od 3,4 do 8,5 tisoč griven (od 73 do 182 EUR) in za ponovno kršitev od 8,5 do 11,9 tisoč griven (od 182 do 255 EUR).

Oktobra 2022 so učitelja na Nacionalni letalski univerzi v Kijevu kaznovali s 3,4 tisoč grivnami kazni zaradi študenta, ki ga je zatožil.

Kot so zapisali v publikaciji Ukrainian News, je učitelj med poukom uporabljal nedržavni jezik.

V skladu z zakonom morajo vseukrajinski in regionalni tiskani mediji izhajati v ukrajinščini.

Izjema v 25. členu je za angleščino in krimsko-tatarski jezik, jezike drugih avtohtonih ljudstev Ukrajine in uradne jezike EU.

Ruščina v ta seznam ni vključena kljub temu da Rusi živijo na ozemlju, ki je iz različnih razlogov del Ukrajine, že stoletja.

Darila, iz katerih je sestavljena trenutna Ukrajina (Okraina na robu Rusije) so opisana tukaj. 

Vodja ukrajinskega Sveta za nacionalno varnost in obrambo (NSDC) Aleksej Danilov je 21. oktobra 2022 dejal, da bi moral ruski jezik popolnoma izginiti z ozemlja Ukrajine.

»Ruski jezik mora popolnoma izginiti z našega ozemlja kot element sovražne propagande in pranja možganov našega prebivalstva,« je pojasnil Danilov.

Pojasnil je tudi, da sta »naš materni jezik« in angleščina obvezna.

O vsiljevanju ukrajinskega jezika oziroma prisilni ukrajinizaciji smo v Insajderju že velikokrat pisali in poročali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek