REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nadaljevanje nasilne »ukrajinizacije«: Kijev svojim vojakom prepovedal govoriti rusko

Nadaljevanje nasilne »ukrajinizacije«: Kijev svojim vojakom prepovedal govoriti ruskoVsi omejevalni ukrepi, namenjeni zatiranju ruskega jezika, še vedno ne dajejo »pozitivnih« rezultatov. Vir: Posnetek zaslona, X

Velik del pripadnikov ukrajinske vojske še vedno govori enega najbolj razširjenih jezikov v Ukrajini – ruščino, kljub prizadevanjem tamkajšnjega režima, da bi obračunal z rusko govorečim prebivalstvom.

Kot je napovedal ukrajinski ombudsman za jezike Taras Kremen, bodo v vojski zato organizirali »posebne tečaje«, da bi njeni pripadniki izboljšali svoje znanje - ukrajinskega jezika.

Kremen je to sporočil na srečanju z enotami Teritorialne obrambe v učnem centru, ki je potekalo v ponedeljek, so sporočili iz njegovega urada.

»Na sestanku z naborniki je bilo dogovorjeno, da začnemo z jezikovnimi tečaji za tiste pripadnike, ki želijo izboljšati svoje znanje in se pripraviti na izpit za ugotavljanje stopnje znanja državnega jezika (ukrajinščine),« je povedal Kremen.

»Z veseljem bom pomagal oblikovati takšne tečaje tudi v drugih enotah,« je dodal.

Po Kremenovih besedah ​​so v velikem delu enot, vključno s tistimi, ki so razporejene v Kijevu, zabeležili »kršenje« državnega zakona o jeziku, ki med drugim zavezuje vojsko k uporabi ukrajinščine.

Zanimivo je, da je sam Kremen še konec novembra 2023 trdil (tvit zgoraj), da »rusko govorečih Ukrajincev ni, saj je to pojmovanje vsilila ruska ideologija.«

Tako je ukrajinski jezikovni ombudsman Taras Kremen v samo par mesecih doživel razodetje, navkljub dejstvu, da je prej razkril, da so »(ukrajinski) vojaki s prve frontne črte večkrat povedali, da ko slišijo ruski jezik, je prva reakcija - streljanje

Kot je že znano, je skozi zgodovino v Ukrajini, predvsem v vzhodnih delih, živelo veliko prebivalstvo, katerega materni jezik je ruščina.

Velik del vojakov tudi na fronti še vedno uporablja ruski jezik, kar ni presenetljivo, če upoštevamo, da je v zadnjem popisu iz leta 2001 celo 14,2 milijona državljanov Ukrajine (skoraj 30 odstotkov celotnega prebivalstva) opredelilo ruščino kot materni jezik.

To dejstvo pa ni preprečilo nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Petru Porošenku, da leta 2019 podpiše zakon o jeziku, s katerim je samo ukrajinski jezik dobil status državnega, njegova raba pa je postala obvezna na vseh področjih družbenega življenja.

Istočasno je bil ruski jezik pregnan iz javne uporabe, Evropska unija pa se je odločila, da se na to kršitev evropskih in civilizacijskih norm sploh ne odzove.

Tako je Porošenko le nadaljeval politiko zatiranja ruskega jezika iz javnega življenja, ki traja od nasilne zamenjave oblasti leta 2014.

Tudi sedanji režim Vladimirja Zelenskega ni opustil ideje o izkoreninjenju ruskega jezika.

Spomnimo, ruščina je celo materni jezik samega predsednika države, Vladimirja Zelenskega.

Od leta 2021 je opravljanje izpita iz ukrajinskega jezika postalo obvezno za vse, ki se želijo zaposliti v državni upravi ali pridobiti ukrajinski državljanstvo.

Vendar pa vsi omejevalni ukrepi, namenjeni zatiranju ruskega jezika, niso dali »pozitivnih« rezultatov, zato je oktobra v izjavi za ukrajinske medije nek ostrostrelec navrgel: »Tam (na območju spopadov) nihče ne govori ukrajinsko.«

Ukrajinski ostrostrelec je tudi razkril, da je ruščina običajen jezik komunikacije med Ukrajinci na vseh delih fronte, kjer je bil razporejen.

»V moji enoti dva govorita najbolj grob 'suržik' (mešanica ruščine in ukrajinščine), približno dva, trije pa ukrajinsko. Ostali govorijo rusko,« je dodal.

Moskva je že večkrat obsodila poskus Kijeva, da bi izkoreninil ruski jezik in kulturo, ter poudarila, da je »prisilna ukrajinizacija« kršitev mednarodnega prava in kršitev pravic tistega dela prebivalstva, katerega materni jezik je ruščina, ki predstavlja približno četrtino celotnega prebivalstva Ukrajine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek