REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nutrije: Nevarna zaščita serijskih uničevalk mokrišč in prenašalk odpornih bakterij, zajedalcev in bolezni

Nutrije: Nevarna zaščita serijskih uničevalk mokrišč in prenašalk odpornih bakterij, zajedalcev in bolezniNutrija v Ljubljanici. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kar 25.000 podpisov je dobilo ministrstvo za kmetijstvo z zahtevo, da se nutrije v Barju ne »odvzemejo iz narave.«

Na prvi pogled se zdi, da je ubijanje nutrij kruto.

A težava je v tem, da je človek s svojimi posegi v naravo, z naseljevanjem enih živalskih vrst ali ubijanjem drugih že sprožil posledice, ki jih pogosto ni mogoče nadzorovati drugače, kot z nadaljevanjem tega procesa, kakorkoli se to pač zdi kruto.

Za zdaj se žal niso pokazale kot uspešne druge metode (na primer sterilizacija) so pa znani primeri, ko so države izvedle – bolj ali manj uspešno – večje akcije »odvzemov iz narave.«

Poglejmo samo, kaj o problemu nutrij lahko izvemo v javno dostopnih virih in člankih.

Najprej je zapisana ugotovitev, da rastlinojede nutrije »močno zmanjšajo celotno biomaso mokrišč in lahko vodijo do pretvorbe mokrišč v odprte vode.«

Za razliko od drugih pogostih motenj v močvirjih, kot so požari in tropske nevihte, ki se zgodijo enkrat ali nekajkrat, nutrije se prehranjujejo vse leto, zato so njihovi učinki na močvirju stalni.

V ZDA je bilo na parcelah, odprtih za rastlinojede nutrije ugotovljeno 40 odstotkov manj vegetacije kot na parcelah, zaščitenih pred nutrijami z ograjami.

Poleg tega so nutrije običajno bolj uničujoče pozimi kot v rastni sezoni, predvsem zaradi pomanjkanja nadzemne vegetacije; ko nutrije iščejo hrano, izkopljejo koreninske mreže in korenike za hrano.

V ZDA je bilo na parcelah, odprtih za rastlinojede nutrije ugotovljeno 40 odstotkov manj vegetacije kot na parcelah, zaščitenih pred nutrijami z ograjami.

To število se morda zdi nepomembno in sama rastlinojedost res ni resen vzrok za izgubo zemlje, toda ko je bila v ameriški Louisiani »rastlinojedost združena z dodatno motnjo, kot je požar« ali nevihta, so se učinki »motnje na vegetaciji močno povečali.«

Širjenje nutrij, Vir: Wikipedia
Širjenje nutrij v zadnjih desetletjih. Vir: Posnetek zaslona

To v bistvu pomeni, da je bil rezultat seštevanja različnih dejavnikov manj splošne vegetacije.

Dodajanje gnojila na odprte parcele ni spodbudilo rasti rastlin; namesto tega so se nutrije še bolj hranile na več pognojenih območjih.

Povečanje vnosa gnojil v močvirjih »samo poveča biomaso nutrij«, zato povečanje vnosa hranil ni priporočljivo.

Mokrišča pa so na splošno dragocen vir tako z gospodarskega kot okoljskega vidika.

Ameriška služba za ribe in divje živali je ugotovila, da mokrišča pokrivajo le 5 odstotkov kopenske površine Združenih držav Amerike, vendar podpirajo 31 odstotkov državnih rastlinskih vrst.

Na primer, ameriška služba za ribe in divje živali je ugotovila, da mokrišča pokrivajo le 5 odstotkov kopenske površine Združenih držav Amerike, vendar podpirajo 31 odstotkov državnih rastlinskih vrst.

Poleg neposredne okoljske škode so nutrije gostiteljice zajedavca okrogle ogorčice (Strongyloides myopotami), ki lahko okuži človeško kožo in povzroči dermatitis, podoben strongiloidiozi.

Stanje se imenuje tudi »nutrijska srbečica.«

Drugi paraziti, ki jih lahko gostijo, so trakulje, jetrni in krvni metljaji.

Kontaminacija voda z nutrijami se pojavi z urinom in blatom.

Nutrije gostijo tudi bolhe, klope in uši. Lahko prenašajo več zoonoz (bolezni, ki se prenašajo z živali na človeka). So rezervoarji za salmonelozo, virus encefalomiokarditisa, chlamydia psittaci in bakterije, odporne na antibiotike.

Nutrije veljajo za svetovno tujerodno vrsto in lahko širijo bolezni na živino in ljudi.

Nutrijo najdemo na vseh celinah razen v Avstraliji in na Antarktiki.

Nutrijo kot svetovno tujerodno vrsto spremljajo in upravljajo po vsem svetu.

Številne države so si prizadevale za izkoreninjenje nutrij z različnimi stopnjami uspeha.

Nutrije Vir: Wikipedia
V ZDA se za en rep nutrije po novem dobi 6 dolarjev. Ob Ljubljanici je torej pravo naravno bogastvo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Predvideva se, da bodo nutrije razširile svoje območje proti severu v naslednjem stoletju, ko bodo globalne temperature naraščale.

Z napredovanjem podnebnih sprememb se bodo prizadevanja za izkoreninjenje po vsem svetu povečala.

Nova Zelandija

Nutrije so po novozelandskem Zakonu o nevarnih snoveh in novih organizmih iz leta 1996 razvrščene med »prepovedane nove organizme«, kar preprečuje njihov uvoz v državo.

Od leta 1962 do 1965 je bilo najetih 12 lovcev s pastmi, da bi izkoreninili čim več nutrij v bližini Norfolk Broads. Kampanja je uporabila žive pasti, ki so omogočale izpust neciljnih vrst, medtem ko so bile vse ujete nutrije ustreljene.

Velika Britanija

V Združenem kraljestvu so nutrije pobegnile iz farm za krzno in o njih so poročali v divjini že leta 1932.

Med letoma 1943 in 1944 so bili v vzhodni Veliki Britaniji trije neuspešni poskusi zatiranja nutrij.

Populacija in območje razširjenosti nutrij sta se povečala, kar je povzročilo škodo kmetijstvu v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

V šestdesetih letih 20. stoletja je bila dodeljena donacija društvom za odstranjevanje kuncev, ki so vključevala nutrije.

Ta nadzor je omogočil odstranitev 97.000 nutrij v letih 1961 in 1962.

Od leta 1962 do 1965 je bilo najetih 12 lovcev s pastmi, da bi izkoreninili čim več nutrij v bližini Norfolk Broads. Kampanja je uporabila žive pasti, ki so omogočale izpust neciljnih vrst, medtem ko so bile vse ujete nutrije ustreljene.

Skupaj s hladnimi zimami v letih 1962 do 1963 je bilo iz populacije odstranjenih skoraj 40.500 nutrij.

Tina Gaber z nutrijami
Partnerka premierja Roberta Goloba Tina Gaber med (prepovedanim) hranjenjem nutrij. Vir: Posnetek zaslona, Facebook

Čeprav se je populacija nutrij po koncu kampanje 1962–1965 močno zmanjšala, se je populacija povečevala, dokler se leta 1981 ni začela nova akcija izkoreninjenja.

Leta 1989 so domnevali, da so nutrije izkoreninjene, saj so med letoma 1987 in 1989 našli samo tri samce.

Ta kampanja je uspela v celoti izkoreniniti nutrije v Veliki Britaniji.

Območja lovljenja so bila razdeljena na 8 sektorjev, pri čemer nobeno območje ni ostalo nenadzorovano. 24 lovcem s pastmi je bila ponujena spodbuda za predčasni zaključek 10-letne akcije.

Leta 1989 so domnevali, da so nutrije izkoreninjene, saj so med letoma 1987 in 1989 našli samo tri samce.

Evropska unija

Ta vrsta je od leta 2016 vključena na seznam EU invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo Unijo (seznam Unije).

To pomeni, da te vrste ni mogoče uvažati, gojiti, prevažati, tržiti ali namerno izpuščati v okolje v celotni Evropski uniji.

Irska

Nutrijo so prvič opazili v divjini na Irskem leta 2010. Nekatere nutrije so leta 2015 pobegnile s farme hišnih ljubljenčkov v mestu Cork in se začele razmnoževati na obrobju mesta.

Ta vrsta je navedena med 100 najhujših invazivnih vrst v Evropi.

Deset jih je bilo leta 2017 ujetih na reki Curraheen, vendar so se glodavci še naprej širili in leta 2019 prek kraljevega kanala dosegli Dublin.

Živali so bile najdene ob reki Mulkear leta 2015.

Nacionalni podatkovni center za biotsko raznovrstnost je leta 2017 izdal opozorilo o vrstah, v katerem je dejal, da nutrije »[imajo] potencial, da postanejo invazivna vrsta z velikim vplivom na Irskem. […] Ta vrsta je navedena med 100 najhujših invazivnih vrst v Evropi

Japonska

Nutrije so bile uvedene na Japonsko leta 1939. Uvožene so bile iz Francije med drugo svetovno vojno, da bi podprle pomanjkanje hrane in trgovino s krznom.

Po vojni leta 1950 je bilo veliko nutrij množično izpuščenih ali pa so pobegnile in postale ena najhujših invazivnih vrst na Japonskem, saj so poškodovale rečne bregove, riževa polja in druge dragocene pridelke.

Leta 1963 se je začel program izkoreninjenja nutrij, vendar je pokazal malo ali nič uspeha. Nutrije so še vedno prisotne na Japonskem in trenutno velja omejitev uvoza, prevoza in pridobivanja nutrij v skladu z Zakonom o invazivnih tujerodnih vrstah, sprejetim leta 2004.

Odziv na novice o zaščitnikih nutrij... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Združene države Amerike, Louisiana

Obalni program Louisiane za nadzor nutrij zagotavlja spodbude za nabiranje nutrij.

Od leta 2002 je Oddelek za divje živali in ribištvo Louisiane (LDWF) izvajal zračne raziskave, tako kot so to storili za Nutria Harvest and Wetland Demonstration Program, le da je zdaj pod drugim naslovom programa.

V okviru Coastwide Nutria Control Programme, ki prav tako prejema sredstva od CWPPRA, je bilo prvo leto (2002–2003) uničenih 308.160 nutrij.

V bistvu, ko oseba prejme dovoljenje za lov ali ulov nutrij, lahko ta oseba ujame neomejeno število nutrij. Ko je nutrija ujeta, ji odrežejo rep in ga predajo uradniku Coastal Environments Inc. na odobrenem mestu.

Poleg neposredne okoljske škode so nutrije gostiteljice zajedavca okrogle ogorčice (Strongyloides myopotami), ki lahko okuži človeško kožo in povzroči dermatitis, podoben strongiloidiozi. Stanje se imenuje tudi »nutrijska srbečica.« Drugi paraziti, ki jih lahko gostijo, so trakulje, jetrni in krvni metljaji. Kontaminacija voda z nutrijami se pojavi z urinom in blatom. Nutrije gostijo tudi bolhe, klope in uši. Lahko prenašajo več zoonoz (bolezni, ki se prenašajo z živali na človeka). So rezervoarji za salmonelozo, virus encefalomiokarditisa, chlamydia psittaci in bakterije, odporne na antibiotike.

Od leta 2019 je vsak rep nutrije vreden 6 dolarjev, kar je povečanje s 4 dolarjev pred sezono 2006–2007. Lov na nutrije se je v letih 2009–2010 drastično povečal, s 445.963 repi nutrij, za katere je bilo izplačanih 2.229.815 dolarjev v obliki spodbud.

Drugi program, ki ga izvaja LDWF, vključuje ustvarjanje trga mesa nutrije za prehrano ljudi, čeprav še vedno poskuša pridobiti pozornost javnosti.

Nutrija ima namreč zelo pusto, beljakovinsko bogato meso, malo maščob in holesterola z okusom, teksturo in videzom kunčjega ali temnega puranjega mesa.

Nekaj patogenov je sicer povezanih z mesom, vendar bi jih moralo pravilno segrevanje med kuhanjem uničiti.

Zaradi kakovosti mesa in minimalne količine škodljivih mikroorganizmov, povezanih z njim, je meso nutrije »odličen živilski proizvod za izvozne trge«.

V ZDA podobne programe uporabljajo tudi v Kaliforniji.

Po navedbah virov v ZDA, kjer imajo z lovom na nutrije največ izkušenj pa so se druge metode, kot je kemična kontracepcija ali ubijanje z vabami doslej izkazale za nevarne ali neučinkovite, zato v bližnji prihodnosti verjetno ne bodo uporabljene.

Glede na hitro širjenje te vrste je zato jasno, da je »odvzem nutrij« iz vrste razlogov tudi v Sloveniji, ne glede kako krut se zdi - upravičen. A povsem možno je, da ga bo ustavil »lažni humanizem« borcev za pravice živali, ki v tem primeru očitno - nimajo prav.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek