REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

BRICS se širi, zanimanje pokazalo že preko 12 držav

BRICS se širi, zanimanje pokazalo že preko 12 državGlede na to kako počasi in obotavljivo se na Zahodni Balkan širi Evropska unija bi se lahko morda celo zgodilo, da bi jo BRICS začel hitro prehitevati. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Gospodarski blok si prizadeva za uskladitev kriterijev in načel za sprejem novih članic, je dejal ruski zunanji minister.

Več kot ducat držav je izrazilo zanimanje za pridružitev skupini BRICS, ki vključuje nekatera največja svetovna gospodarstva v vzponu, saj blok pridobiva vse večji globalni ugled, je v torek dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Lavrov je na srečanju z indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarjem nakazal, da je za članstvo v bloku BRICS veliko povpraševanje.

»Zanimanje za to globalno združenje je zelo, zelo veliko in še naprej raste,« je dejal zunanji minister Ruske federacije.

Potrdil je, da se »več kot ducat« držav želi pridružiti, vključno z Alžirijo, Argentino in Iranom.

Vendar, je nadaljeval Lavrov, namerava BRICS pred sprejemom novih članic doseči dogovor o merilih in načelih za nadaljnjo morebitno širitev.

»Glede na to, da se vloge uradno že oddajajo, seveda pričakujemo, da usklajevanje meril in načel za širitev BRICS ne bo trajalo predolgo,« je dejal.

Več kot ducat držav je izrazilo zanimanje za pridružitev skupini BRICS, ki vključuje nekatera največja svetovna gospodarstva v vzponu.

BRICS je mednarodni socialno-ekonomski in politični forum, ki združuje Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko.

Predstavlja več kot 40 odstotkov svetovnega prebivalstva in skoraj četrtino svetovnega BDP-ja.

Komentarji ruskega zunanjega ministra so prišli po tem, ko je Alžirija zaprosila za članstvo v skupini, po prošnjah Irana in Argentine.

Kandidatura Alžirije je prišla zatem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin pozval k okrepitvi vezi z državami Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, pri čemer je poudaril, da le-te igrajo »vse pomembnejšo vlogo« pri oblikovanju »večpolarnega sistema mednarodnih odnosov.«

Unija držav BRICS naj bi razmislila tudi o vključitvi Savdske Arabije, Turčije, Egipta in Afganistana.

Morda tudi Venezuele, ki je tudi velika proizvajalka nafte in je, kot smo že poročali, že izrazila interes za pridružitev BRICS+.

Glede na to kako počasi in obotavljivo se na Zahodni Balkan širi Evropska unija bi se lahko morda celo zgodilo, da bi jo BRICS začel hitro prehitevati.

Morda celo v soseščini Slovenije

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek