REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski viri: Slovenski in makedonski tanki uničeni v neuspešnem napadu na položaje v smeri Hersona

Ruski viri: Slovenski in makedonski tanki uničeni v neuspešnem napadu na položaje v smeri HersonaJe to slovenski tank? Vir: Zajem zaslona, Telegram

Na ruskih Telegram kanalih so se pojavili prvi posnetki in poročila o tankih, ki so na fronto proti ruskim silam prišli iz dveh naslednic nekdanje Jugoslavije, ki sta danes članici NATO pakta.

»Zračno-desantne sile so popolnoma demilitarizirale 1. mehanizirani bataljon 28. brigade oboroženih sil Ukrajine v smeri Krivoj Rog (smer Herson). Video prikazuje oglede uničene opreme takoj po bitki. Ukrajinski militanti so bili opremljeni z makedonskimi in slovenskimi tanki. Posnetek prikazuje tudi uničene sovražnikove MTLB in BRDM (oklepnike za prevoz pehote - pr. ur.),« piše v enem od sporočil.

Sam posnetek nato sicer ob več uničenih oklepnikih kaže en T-72 z ERA zaščito in še nek drug tank, ki ima podobno optično napravo in obliko kupole, kot so jih imeli slovenski M-55S, vendar pa ima drugačno cev.

Zelo verjetno ne gre za slovenski tank.

Na optično potrditev informacije, da so bili slovenski tanki na fronti res že uničeni, bo zato potrebno še nekoliko počakati.

Res pa je, da od pošiljanja svojih tankov Ukrajini Slovenija ni dobila prav veliko, pa tudi pričakovanja ukrajinskih komentatorjev so bila verjetno pretirana.

Milijone evrov vredne, v Izraelu in Sloveniji modernizirane tanke je tako slovenska vlada poslala v neenak boj zoper modernejše ruske, ki jim slovenski tanki sploh ne morejo prebiti niti oklepa, medtem ko sami posadkam tankov ne nudijo zaščite pred modernimi, prebojnimi granatami sodobnih ruskih tankov, o čemer smo že poročali.

Slovenija je ob tem vsaj s svojo opremo (kmalu pa tudi s šolanjem ukrajinskih vojakov) posredno sodelovala v vojni zoper Rusijo, s čemer je presegla tudi t.i. uspehe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je domobrancem poveljeval v Sloveniji in jih ni poslal pred Stalingrad. V boj proti Rusom na vzhodni fronti so prisilno mobilizirane Slovence v drugi svetovni vojni pošiljale le okupacijske nemške oblasti.

Slovenija je ob tem vsaj s svojo opremo (kmalu pa tudi s šolanjem ukrajinskih vojakov) posredno sodelovala v vojni zoper Rusijo, s čemer je presegla tudi t. i. uspehe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je domobrancem poveljeval v Sloveniji in jih ni poslal pred Stalingrad. 

V boj proti Rusom na vzhodni fronti so prisilno mobilizirane Slovence v drugi svetovni vojni pošiljale le okupacijske nemške oblasti.

Spomnimo, slovenski premier Robert Golob je z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dosegel dogovor za izmenjavo vojaških vozil.

Slovenski tanki so tako postali del vojaške pomoči Slovenije Ukrajini.

28 slovenskih tankov tipa M-55S je že šlo v Ukrajino, Slovenija pa naj bi v zameno dobila le 40 nemških transportnih vozil, od tega 35 težkih 8x8 nakladalnih tovornjakov in pet težkih 8x8 vodnih cistern.

Res pa je tudi, da so nekatere druge članice zveze NATO za svoje tanke dobile novejše nemške tanke. Ne pa zgolj tovornjake...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek