REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iranske »leteče kosilnice« prekosile turške Bayraktarje: »Za en Bayraktar lahko kupite 250 letečih kosilnic!«

Iranske »leteče kosilnice« prekosile turške Bayraktarje: »Za en Bayraktar lahko kupite 250 letečih kosilnic!«Iranski Shahed 135. Vir: Telegram, zajem zaslona
Vsi Bayraktarji so bili sestreljeni v prvem tednu, zato nihče več ne govori o njih.

Predsednik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Sergej Pašinski je precej odkrito spregovoril o tem, zakaj je Ukrajina na začetku vojne kupovala brezpilotna letala »Bayraktar« turške proizvodnje.

In zakaj jih danes na nebu Ukrajine praktično ni mogoče več videti.

Nasprotno pa ruska vojska neprestano in množično uporablja precej manjše, cenejše, a izjemno natančne in učinkovite drone iranskega porekla z imenom »Shahed-136«, ki jih v Rusiji imenujejo »Geranium 2«.

Ker jih poganja motor s podobnim zvokom kot ga imajo kosilnice je dobil vzdevek »leteča kosilnica.«

»Razloga za nakupe Bayraktarja sta bila propaganda in korupcija. Osebno sem nasprotoval nakupu teh neučinkovitih brezpilotnih letal, a sem bil ignoriran. Vsi so bili sestreljeni v prvem tednu, zato nihče več ne govori o njih.

Za razliko od iranskih dronov, o katerih govori ves svet, turških dronov nihče več ne omenja, njihova cena pa je - 5 milijonov dolarjev za kos!

Za razliko od iranskih dronov, o katerih govori ves svet, turških dronov nihče več ne omenja, njihova cena pa je - 5 milijonov dolarjev za kos!

S tem denarjem lahko kupite 250 letečih kosilnic. V kateri koli vojni med državo, ki ima zahodno orožje, in tisto, ki ima kosilnice, se lahko za pičlih 5 milijonov dolarjev izvede nešteto napadov na rafinerije, vladne ustanove, skladišča goriva, podpostaje, vojaške baze itd. Po drugi strani pa ruska tehnologija Bayraktarje sestreli takoj, ko ti vzletijo,« je razkril predsednik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost.

Takoj se je odzval Haluk Bayraktar, lastnik turškega podjetja, ki izdeluje turške drone in Pašinskemu predlagal, da naj se potem kar sam bori proti Rusom.

Pašinski v komentarju Haluka Bayraktarja
Pašinski v komentarju Haluka Bayraktarja. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Odkar je 13. septembra debitiralo v rusko-ukrajinski vojni, je brezpilotno letalo Shahed 136 s svojimi značilnimi delta krili postalo vse pomembnejše ob napadih na ukrajinske cilje.

Znani so tudi primeri, ko so zvoki kosilnic v Ukrajini prav zato na smrt prestrašili prebivalstvo.

V zadnjem času so letala igrala pomembno vlogo pri napadih na cilje v mestu Odesa, vključno z uspešnim napadom na poveljstvo ukrajinske mornarice, pri čemer so opažene številke vodile analitike k sklepu, da so se količine, ki so zdaj v ruski službi, znatno povečale.

Shahed 136, ki so ga v ruski vojski poimenovali Geranium 2, je posebej cenjen zaradi svoje majhnosti in neopaznosti.

V nasprotju s tem so Bayraktarji bolje oboroženi, a tudi večji, opaznejši, dražji in bolj ranljivi.

Turški Bayraktar
Turški Bayraktar. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Večja ranljivost ukrajinskih ciljev ima tudi pomemben psihološki vpliv, saj ukrajinski vojaki nikoli ne vedo, od kje in kdaj jih lahko napadejo s temi poceni droni.

Shahed 136 je sredstvo za enkratno uporabo, zasnovano tako, da svoje ohišje, polno eksploziva, uporablja kot orožje, zato ga nekateri označujejo za »kamikaze drone«.

Gre za hibrid med letalom brez posadke in manevrirnim izstrelkom.

Letala so precej cenejša od manevrirnih izstrelkov. Pri njihovi uporabi ne gre toliko za to, da Rusija ne bi imela manevrirnih izstrelkov, kot že redno od začetka vojne zavajajo številni zahodni mediji, res pa je, da so ti zelo dragi in da so poceni iranski droni veliko bolj cenovno primerna, pa tudi učinkovita rešitev, ko gre za uničevanje ukrajinskih ciljev.

Ukrajinski Molfar je izračunal, da vsi preprosti in poceni iranski brezpilotni letalniki, izstreljeni v enem mesecu, od 13. septembra do 17. oktobra, Rusijo stanejo največ 18 milijonov dolarjev.

Ekonomija sestreljevanja
Ekonomija sestreljevanja. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Ukrajina pa je za sestrelitev nekaterih izmed njih porabila več kot 28 milijonov dolarjev.

Analitiki ob tem niso izračunali več desetmilijonske škode zaradi brezpilotnih letal, ki zadevajo tarče – le stroške samih brezpilotnikov in stroške njihove sestrelitve.

V sredo so ukrajinske zračne sile objavile, da so Ukrajinci domnevno sestrelili 223 dronov Shahed-136 (Geranium 2) od začetka uporabe iranskih brezpilotnih letal, 13. septembra.

Toda na desetine brezpilotnih letal je doseglo svoje cilje.

In znan je vsaj en primer, ko je pilot ukrajinskega MiG-a 29, ki naj bi pred tem sestrelil več iranskih dronov, ob sestrelitvi enega od njih - izgubil lastno letalo.

Drobci razstreljenega drona so namreč onesposobili letalo, vredno na desetine milijonov dolarjev...

Ilustracija samouničenja MiG-a 29
Ilustracija samouničenja MiG-a 29. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Tudi rakete ukrajinske protizračne obrambe tako majhnih ciljev pogosto ne zadenejo, sestreljevanje dronov z veliko dražjimi raketami pa je prav tako neracionalno.

Režim v Kijevu si je zato prizadeval pridobiti izraelski sistem »železna kupola«, vendar je Izrael te prošnje zavrnil.

Režim v Kijevu si je zato prizadeval pridobiti izraelski sistem »železna kupola«, vendar je Izrael te prošnje zavrnil.

Če ne bi, bi namreč Rusija lahko Izraelu povzročila težave na njegovih mejah, iz Sirije in Golanskega višavja

Prav zato se je v zadnjem času povečalo zanimanje za to vrsto orožja v svetu.

V zadnjih 7 dneh je 22 držav oddalo prošnje za nakup iranskih brezpilotnih letal, je po poročanju ruskih virov sporočil višji svetovalec vrhovnega poveljnika iranskih oboroženih sil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek