REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Washington Post: ZDA bi se lahko v »tej perverzni situaciji« okoristile z recesijo v Evropski Uniji!

Washington Post: ZDA bi se lahko v »tej perverzni situaciji« okoristile z recesijo v Evropski Uniji!Tako Združene države ravnajo z Evropsko unijo... Evropski voditelji pa ploskajo... Vir: Zajem zaslona, Twitter
Rusija je že napovedala, da bo v primeru poskusa uvajanja »kapic« (ki jih podpira tudi slovenska vlada dr. Roberta Goloba) izbrala prav takšno »rešitev«, ki je najmanj ugodna za ZDA in EU.

Čeprav že škorci na vejah čivkajo, da imajo od vojne v Ukrajini največjo korist prav Združene države Amerike, ki so si tudi zelo prizadevale za vojno v Ukrajini, mnoge v Evropi argumenti ne prepričajo.

Toda sedaj o tem poročajo že vodilni ameriški časniki.

Predstavniki Bele hiše namreč verjamejo, da bi bil učinek recesije v EU na ameriško gospodarstvo »skromen«, medtem ko nekateri ekonomisti ocenjujejo, da bi evropska recesija dejansko pomagala Ameriki - poroča Washington Post.

Glede na to, da je Evropska centralna banka prejšnji teden dvignila obrestne mere za kar 0,75 točke ob skokovitih cenah energije in skokoviti inflaciji, svetovalci Bele hiše verjamejo, da se »naraščajoča verjetnost recesije v Evropi verjetno ne bo spremenila glede na trenutno usmeritev«, je v nedeljo zapisal časnik.

Vendar pa so ameriški uradniki, ki so se pogovarjali z Washington Postom pod pogojem anonimnosti, dejali, da ne mislijo, da bo recesija v Evropi nujno povzročila recesijo tudi v ZDA.

Washington Post o ugodni evropski recesiji
Washington Post o (za ZDA) ugodni evropski recesiji. Vir: Zajem zaslona, WP

Eden od višjih članov administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna je za časnik razkril, da sta ministrstvo za finance in Svet gospodarskih svetovalcev ocenila, da bi bil vpliv evropske recesije na ZDA verjetno »skromen in obvladljiv.«

Trgovina z Evropo predstavlja manj kot odstotek ameriškega bruto domačega proizvoda, država pa ima tudi dovolj lastnega zemeljskega plina, zato lahko hitro zmanjša vpliv morebitne ustavitve dobave ruske energije v EU, je poudaril časnik.

Še več, pravzaprav bi ameriško gospodarstvo lahko dejansko imelo koristi od celotne situacije, saj bi potencialno povzročilo zmanjšanje svetovnega povpraševanja po energiji, kar bi dodatno ublažilo cenovne pritiske v ZDA, je dodal ekonomist.

Če gre Evropa v recesijo, je očitno manj povpraševanja po široki paleti izdelkov. Tukaj smo v tako perverzni situaciji, [da] je to morda dejansko pozitivno [za ZDA].

»Če gre Evropa v recesijo, je očitno manj povpraševanja po široki paleti izdelkov. Tukaj smo v tako perverzni situaciji, [da] je to morda dejansko pozitivno [za ZDA],« je za Washington Post povedal Dean Baker, soustanovitelj Centra za ekonomske in politične raziskave.

Če pa gre Moskva še dlje in preneha prodajati svojo nafto in plin ne samo v EU, ampak tudi na druge trge, kot odgovor na predlagano omejitev cen za uvoz energije, bi to »bolj ogrozilo ameriško gospodarstvo«, meni avtor.

»To bi gospodarstvo potisnilo v recesijo. Cene bencina bi šle v nebo in skoraj čez noč spet presegle rekordnih 5 dolarjev za galono. Gospodarstvo ne more prebaviti 5 dolarjev na galono - to bi bilo prehudo,« je ocenil Mark Zandi, ekonomist, ki dela za analitiko finančne hiše Moody’s.

Težava je še v tem, da je Rusija že napovedala, da bo v primeru poskusa uvajanja »kapic« (ki jih podpira tudi slovenska vlada pod taktirko dr. Roberta Goloba) izbrala prav takšno »rešitev« - popolno ustavitev prodaje plina in nafte »sovražnim državam.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek