REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemška poslanka razkrila »najbolj neumno vlado« v Evropi

Nemška poslanka razkrila »najbolj neumno vlado« v EvropiSahra Wagenknecht: Kaj bodo počela podjetja, ki bodo ostala brez plina? Vir:Telegram, zajem zaslona

Levičarska političarka Sahra Wagenknecht je nemško vlado okrcala, ker je povzročila »usodno« gospodarsko vojno z Rusijo.

Nemška vlada je »najbolj neumna« v Evropi, ker se ji je uspelo zaplesti v popolno »gospodarsko vojno« s svojo glavno dobaviteljico energije, Rusijo, je v četrtek opozorila Sahra Wagenknecht iz vrst Levice (Die Linke).

Nekdanja sopredsednica stranke Die Linke (Levica) je v govoru v nemškem parlamentu (Bundestagu) pozvala k odpravi protiruskih sankcij in k odstopu državnega podkanclerja in gospodarskega ministra Roberta Habecka.

Čeprav je vojno v Ukrajini označila za »zločin«, je Wagenknechtova dejala, da so protiruske sankcije »usodne« za samo Nemčijo.

Ker bodo cene energije ušle izpod nadzora, bo gospodarstvo države kmalu »samo spomin na dobre stare čase«, je opozorila poslanka, ko je pozvala k preklicu omejitev in sodelovanju v pogovorih z Rusijo.

»Res imamo najbolj neumno vlado v Evropi,« je dejala v parlamentu in Habecka pozvala k odstopu.

Največji problem je vaša veličastna zamisel o začetku gospodarske vojne brez primere proti našemu najpomembnejšemu dobavitelju energije.

»Zamisel, da kaznujemo (Vladimirja) Putina z obubožanjem milijonov družin v Nemčiji in uničenjem naše industrije, medtem ko Gazprom ustvarja rekordne dobičke - kako neumno je v resnici to?« je vprašala Wagenknechtova.

Kontroverzni govor je naletel na precej mešan odziv, pri čemer so pripombe Wagenknechtove v Bundestagu požele aplavz poslancev različnih političnih pogledov, vključno s člani desničarske Alternative za Nemčijo (AFD).

Toda še bolj presenetljiv je bil odgovor nemškega gospodarskega ministra, ki je pred tem s svojim nastopom tudi izzval reakcijo poslanke Levice.

Habeck je namreč na jasno vprašanje, kaj bodo počela podjetja, ki bodo ostala brez plina? na dolgo in široko razlagal, kako bodo prenehala poslovati, ampak da to ne pomeni, da bodo propadla ali bila insolventna.

Samo počakati bodo morala.

Do kdaj?

To je ostalo nejasno in poslanka ni sprejela odgovor gospodarskega ministra kot nekaj razumnega, še manj pa domislenega.

Vendar se je več levosučnih politikov hitro distanciralo tudi od izjave Wagenknechtove in jo celo obsodilo.

»Stališče stranke do sankcij proti Rusiji je bilo določeno na zadnji zvezni konferenci stranke. Nobene 'nemške ekonomske vojne proti Rusiji' ni. Rusija je v vojni z Ukrajino,« je tvitnil nekdanji sopredsednik stranke Die Linke Bernd Riexinger in dodal, da ne sme biti »nobenega dvoma« o tem, koga stranka podpira v trajajočem konfliktu.

Nekdanja levičarska poslanka Niema Movassat je šla še dlje in na Twitterju pozvala k izključitvi Wagenknechtove iz poslanske skupine.

Pripombe Wagenknechtove so v »velikem nasprotju« s tem, o čemer se stranka strinja, in morala bi biti kaznovana zaradi »delovanja proti Die Linke«, je predlagala Movassatova.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek