REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Američani izgubljajo Rijad: Kitajska postaja nova strateška zaveznica Savdske Arabije, ki zavrača sankcije proti Rusiji

Američani izgubljajo Rijad: Kitajska postaja nova strateška zaveznica Savdske Arabije, ki zavrača sankcije proti RusijiJe premoči ZDA v svetu z novimi zavezništvi Kitajske in Rusije že odklenkalo? Prijatelja: savdski princ in Xi Jinping. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Srečanje kitajskega predsednika Xi Jinpinga in razvpitega savdskega princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana bo na pobudo Rijada v prvih dneh letošnjega maja, takoj po svetem muslimanskem mesecu ramazanu.

Analitiki temu dogodku pripisujejo globalni pomen in ga štejejo za uradno oznanilo novega strateškega zavezništva daljnovzhodne gospodarske in vojaške velesile z vodilnim svetovnim proizvajalcem nafte.

Savdska Arabija je bila do nedavnega strateška partnerica Združenih držav Amerike, katere absolutno podporo je uživala, toda do ohladitve v medsebojnih odnosih je pripeljala administracija (novega) ameriškega predsednika Joeja Bidna isti hip, ko je začela govoriti o ogrožanju človekovih pravic, hkrati pa odpirati arhive tajnih služb o vpletenosti Rijada v vojno v Jemnu

Sodu je izbilo dno dejstvo, da je po odhodu Donalda Trumpa iz Bele hiše nova ameriška administracija začela obtoževati princa Mohameda bin Salmana krivde za umor novinarja Washington Posta Džamala Hašodžija.

Domneva se, da so izkušnje Arabske pomladi, ki se je začela s podobnimi prijemi Washingtona v drugih arabskih državah, spodbudile Rijad, da je strumno poiskal novega strateškega zaveznika v Pekingu.

Kitajska je sicer že zdaj največja zunanjetrgovinska partnerica Savdske Arabije.

Da je Rijad še kako dobro usklajen tudi z Moskvo, ki je te dni sporočila, da odslej samo v rubljih (in nikakor drugače) prejema plačilo za svoje energente od držav EU in drugih partneric ZDA z Zahoda, ki jih je Kremelj označil za ne-prijateljske, kaže dejstvo, da je tudi Rijad naznanil, da odslej bo prejemal plačilo za svojo nafto v kitajskih juanih (CNY).

Kar je hud udarec za ameriški dolar, ki je doslej v svetu veljal za rezervno valuto.

Zdaj ni več dvoma, da sta se Kitajska in Rusija namenili, da ob pomoči svojih zaveznic tudi na ta način spodkopljeta ameriško valuto in prevlado ZDA na globalni ravni.

V luči ukrajinske krize in globalne vojne za nafto, ti strateški premiki na Bližnjem vzhodu še kako pridobivajo na teži.

Še posebej, ker savdska prestolnica ni uvedla sankcij proti Moskvi, ki si prek zelo pombnega plinovoda »Moč Sibirije« gradi nove energetske perspektive prav v povezavi s hitro rastočim kitajskim velikanom.

A da se je »privlačnost« Savdcev nenadoma povečala, dokazuje tudi dejstvo, da se je na obisk puščavske monarhije povabil tudi britanski premier Boris Johnson v želji, da bi Zahodu zagotovil zanesljive tokove »črnega zlata«.

Toda majsko snidenje med kitajskim predsednikom in savdskim prestolonaslednikom, ki je de facto vladar te države, kaže, da je Johnson nekoliko zamudil, ker bo z omenjenim srečanjem med Xi Jinpingom in Mohamedom bin Salmanom potrjen in utrjen novi pakt, ki presega običajno gospodarsko sodelovanja in v resnici predstavlja dolgoročen, strateški premik.

»Princ prestolonaslednik in Xi sta tesna prijatelja in oba razumeta, da obstaja velik potencial za močnejše vezi. Ne gre samo za ‘oni kupujejo nafto od nas, mi pa od njih kupujemo orožje’,« je za vplivni Wall Street Journal povabilo Rijada kitajskemu predsedniku komentiral visoki savdski uradnik.

Obenem je potrdil, da princ Mohamed bi Salman pripravlja veličasten sprejem za predsednika Xija, ki bo presegel tistega, ki je bil organiziran leta 2017 ob obisku Donalda Trumpa, takratnega predsednika ZDA, s katerim je imel Rijad odlične odnose.

Bin Salman, Trump, orožje. Vir: Twitter
Bin Salman, Trump, savdski nakupi orožja. Vir: Twitter

Da je Bidnovi administraciji uspelo pretrgati strateško partnerstvo ZDA s Savdsko Arabijo, je pokazala diplomatska klofuta brez primere, ki jo je Washington prejel od Rijada v začetku marca.

Princ Mohamed bin Salman se takrat ni želel odzvati na Bidnove telefonske klice, ki je od Savdske Arabije zahteval povečanje proizvodnje nafte ter pomoč Združenim državam in Evropski uniji po lansiranju sankcij, ki so jih ZDA in države EU uvedle proti Rusiji.

Princa takrat, za take pogovore z ameriškim predsednikom – preprosto »ni bilo doma.«

»V Ameriki vam nimamo pravice predavati, toda enako velja tudi obratno. Naravnost vseeno mi je, če me je Biden narobe razumel. Cilj Rijada je ohraniti in okrepiti svoj dolgi, zgodovinski odnos z Ameriko, naše naložbe v ZDA znašajo 800 milijard dolarjev. A, tako kot imamo možnost povečati svoje interese, jih imamo možnost tudi zmanjšati ,« je hladnokrvno in to prek ameriških medijev Beli hiši sporočil savdski princ.

Spomnimo, Rusija se je leta 2016 pridružila organizaciji OPEC Plus, ki je razširil prvotno Organizacijo držav izvoznic nafte, Moskva pa tam sodeluje prav s Savdsko Arabijo, da bi omejila tudi svojo proizvodnjo v primeru padca cen nafte.

Analitiki v zvezi z Rusijo in Savdsko Arabijo opozarjajo na nekaj, čemur lahko rečemo »osebna vez« med voditeljema obeh držav.

V času, ko je bil Rijad na muhi zahodnih medijev zaradi atentata in brutalne eksekucije novinarja Hašodžija, leta 2018, je Vladimir Putin na vrhu G20 v Argentini osupnil svet, ker se je prav prijazno pozdravil z nepriljubljenim savdskim princem teme.

Mohammed bin Salman in umorjeni Džamal Hašodži
Rabelj in njegova žrtev: Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman in novinar Džamal Hašodži. Vir: Twitter

In ne le to - Putin je bin Salmanu sproščeno naklonil tudi košarkarski oziroma športni pozdrav z odprto dlanjo (daj mi pet!) ter mu poklonil še širok nasmeh.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek