REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Macron meni, da je dogovor o izogibanju vojni za vogalom: »Cilj Rusije ni Ukrajina, ampak razjasnitev pravil z NATO«

Macron meni, da je dogovor o izogibanju vojni za vogalom: »Cilj Rusije ni Ukrajina, ampak razjasnitev pravil z NATO«Macron pred srečanjem s Putinom: Rusija pravico skrbeti za lastno varnost. Vir: Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na predvečer današnjega obiska v Moskvi dejal, da verjame, da je dogovor možen, da bi se izognili vojni v Ukrajini, saj ima tudi Rusija pravico skrbeti za lastno varnost.

Za francoski Le Journal du Dimanche je dejal, da cilj Rusije »ni Ukrajina, ampak razjasnitev pravil ... z Natom in EU«, poroča BBC.

Macron je izrazil upanje, da bo njegov pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dovolj za preprečitev vojaškega konflikta, in dodal, da verjame, da bo Putin odprt za razpravo o širših vprašanjih.

Francoski predsednik, ki se je v nedeljo pogovarjal tudi z ameriškim kolegom Joejem Bidnom, je pozval k vzpostavitvi »novega ravnovesja« v cilju zaščite evropskih držav in umiritve Rusije.

Ponovil je, da suverenost Ukrajine ni tema razprave.

»Naše evropske brate moramo zaščititi s predlogom novega ravnovesja, ki bi lahko ohranilo njihovo suverenost in mir,« je dejal Macron v imenu Francije, ki je od januarja predsedujoča svetu Evropske unije.

Zanimivo je, da je že sama napoved obiska predstavnika predsedujoče države svetu EU-ja v Moskvi povzročila, da je rubelj skočil na 3-tedenski najvišji položaj v primerjavi z ameriškim dolarjem.

Tuji mediji ocenjujejo, da je Macron s tvegano diplomatsko potezo odletel v Moskvo prepričan, da bo od ruskega predsednika iztržil dogovor, ki bo privedel do zmanjšanja napetosti z Ukrajino, saj ameriški in britanski obveščevalci trdijo, da Kremelj načrtuje invazijo.

Macron je v preteklem tednu z zahodnimi zavezniki opravil vrsto telefonskih klicev, tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

V torek bo nadaljeval pot na vzhodu Evrope z obiskom Kijeva, saj je vložil veliko političnega kapitala v diplomatsko misijo za katero upa, da bo pripeljala do zgodovinske rešitve, ki bi se lahko skazila, če se vrne v Pariz praznih rok.

Rusija je blizu Ukrajine zbrala približno 130.000 vojakov in zahteva varnostna jamstva NATO pakta in ZDA, predvsem, da Ukrajina nikoli ne postane članica Nata, saj bi to pomenilo ogrožanje varnosti Rusije, ker bi bile v njeni predsobi nameščene potencialno sovražne sile.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz načrtuje, da bo - po današnjem snidenju z Bidnom v Washingtonu - ločeno obiskal Moskvo, kjer kategorično zavračajo zvijačne trditve ZDA, da bi lahko napad na Ukrajino upravičili z zrežiranimi posnetki.

Tiskovna agencija TASS sporoča, da Scholz pričakuje oživitev mirovnih pregovorov v t. i. Normandijskem formatu: med Nemčijo, Rusijo, Ukrajino in Francijo.

V nasprotnem bi bili obeti za mirno rešitev ukrajinske krize dokaj mračni, potem ko so Združene države Amerike in NATO zavrnili predloge Rusije.

Istočasno pa se ZDA pripravljajo na najslabši scenarij.

In pri tem so, zanimivo, v Evropo poslale tudi poveljnika 82. zračne divizije Cristopherja Donahueja, ki je bil zadnji ameriški vojak, ki je zapustil Afganistan (na sliki spodaj). 

Toda pogovori v Normandijskem formatu (brez vmešavanja ZDA) še vedno ponujajo pot k mirni rešitvi krize, ocenjujejo visoki bruseljski uradniki.

Vira blizu Macrona, na katera se sklicuje Reuters sta povedala, da je eden od ciljev Macronovega obiska Putina kupiti čas in zamrzniti razmere za nekaj mesecev, vsaj do superaprila volitev na Stari celini – v Franciji in na Madžarskem (tudi v Sloveniji).

Macronov obisk v Moskvi in Kijevu prihaja manj kot tri mesece pred predsedniškimi volitvami doma.

Politični svetovalci francoskega predsednika vidijo v tej potezi možno korist, čeprav Macron še ni razkril, ali bo kandidiral.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek